Yanık Tedavisi

Yanık Tedavisi Nedir

Kaynar su ya da buhar, kuru ısıyla yanmak, alev, elektrik akımı ya da kimyasal maddelerle haşlanmak yanmaktır. Yanıklar yakalan dokunun derinliğine göre sınıflandırılır.

Yüzeysel deri kızarıp içi sıvı dolu kabarcıklar belirir.Kısmi kalınlık: Derinin çoğu yıkılmış olmakla birlikte, ufak deri alanları sağlam kaldığından, buralardan yeni deri dokusu oluşabilir.

Tam kalınlık
Deri tamamen yakalmış ve yanık, derialtı dokularını da etkilemiştir. Bu sınıflama, yanmış olan deri miktarına göredir. Bunun nedeni yanığın tehlikesinin, yakalmış deri miktarıyla orantılı olmasıdır.

Sınıf yanıklar
Ender olarak tehlikelidir, fakat çok ağrılıdır. 2.ve 3. sınıf yanıklar, vücut yüzeyinin üçte birinden fazlasını etkisine almışsa, yanık alanından su ve tuz kaybı olduğundan, ölüm tehlikesi vardır. Buna ek olarak, şok ve enfeksiyon olasılığı da sayılmaktadır.

ilk yardım
Yanıklar steril ya da temiz bir bezle örtülür. Kazaya uğramış kişi, ılık tutulur, sıcak içecekler verilir ve hemen hastaneye taşınır. Ancak acil olarak doktor yardımı sağlanamaması durumunda, yanığın üstündeki bezler, hafif tuzlu bir suda ıslatılıp, yanık üzerine iyice yerleştirilir ya da hasta az tuz eklenmiş bir ılık banyo içinde tutulur. Hafif yanıklar için en uygun tedavi, yanığı gazla örtmektir. içi sıvı dolu kesecikler oluşursa, bunlara dokunmamak gerekir. Genellikle iki tedavi yöntemi vardır. Yanığı iyice sarıp kapatmak yada açık tutmaktır.

Aşağıdaki öneriler hafif yanıklar için olup uygulanırken yaranın antiseptik maddelerle temizlenmiş olması gerekmektedir. Bunlar yaraların iyileşmesini geciktirdiklerinden dikkatli kullanılmaları gerekmektedir.
Ağır yanıklarda mutlaka büyük bir sağlık kuruluşunun yanık tedavi merkezine başvurmak gerekmektedir.

Öneriler
Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış şalgam katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek kalan suyun içine steril bir gazlı bez daldırılıp yanığın üzeri temizlenir.

1- Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış leylak katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek kalan suyun içine steril bir gazlı bez daldırılıp yanığın üzeri temizlenir.

2- Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış ciğer otu katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek kalan suyun içine steril bir gazlı bez daldırılıp yanığın üzeri temizlenir.

3- Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış pancar katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek kalan suyun içine steril bir gazlı bez daldırılıp yanığın üzeri temizlenir.

4- Bir tavanın içine, yarım kilogram içyağı eritilip kızgın yağın içine iki avuç ince kıyılmış ebegümeci yaprağı katılıp bitkiler çıtırdayana kadar karıştırılır ve ateşden alınıp on iki saat kadar buzdolabında bekletilir. Ertesinde buzdolabından alman tava hafif ateşte kızdırıldıktan sonra bir tülbent yardımıyla temiz bir kavanozun içine süzülür ve üzerine tülbentte kalan posada sıkılarak tekrar serin bir yerde muhafaza edilir. Yanığın üzerine her gün tekrarlamak suretiyle sürülür.

5- Bir litre suyun içine ince kıyılmış bir avuç huş ağacı püskül ve yapraklar katılıp kaynatılmasının ardından iyice süzülerek içine daldırılacak steril bir gazlı bezle yanık yarasının üzeri sarılır. Bu pansumanı her gün yenilemek lazımdır.

6- Bir miktar lahana yaprağı mikser yardımıyla parçalandıktan sonra elde edilen malzeme steril bir gazlı bezin arasına konulup söz konusu yanığın üzerine yatırılır. Bu işlemi sürekli yenilemek gerekmektedir.

7- Bir miktar kaynar suda on dakika kadar bırakılmış ıspanak mikser yardımıyla parçalandıktan sonra elde edilen malzeme steril bir gazlı bezin arasına konulup söz konusu yanığın üzerine yatırılır.

8- Steril bir gazlı bezin arasına yeni demlenmiş ve süzülmüş çay posası koyulup gazlı bez yanığın üzerine yatırılır ve gazlı bez kurudukça üzerine süzülmüş olan çay suyu dökülüp bez yeniden nemlendirilir.

9- Bir miktar kaynar zeytinyağında on dakika kadar bırakılmış marul yaprağı mikser yardımıyla parçalandıktan sonra elde edilen malzeme steril bir gazlı bezin arasına konulup söz konusu yanığın üzerine yatırılır.

10- Bir miktar izlanda yosunu bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar saf zeytinyağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe iki hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilir. Yanığın üzerine, her gün tekrarlamak suretiyle sürülür.

11- Bir miktar böğürtlen yaprağı bir sacın ya da yağsız bir tavanın üzerinde kavrulup, havanda dövülmek suretiyle toz haline getirildikten sonra bu toza sulu bir merhem olacak kadar bezir yağı katılıp yanığın üzerine sürülür.

Bir tavanın içine, yarım kilogram içyağı eritilip kızgın yağın içine iki avuç ince kıyılmış havacıva katılıp bitkiler çıtırdayana kadar karıştırılır ve ateşden alınıp on iki saat kadar buzdolabında bekletilir. Ertesinde buzdolabından alınan tava hafif ateşte kızdırıldıktan sonra bir tülbent yardımıyla temiz bir kavanozun içine süzülür ve üzerine tülbentte kalan posada sıkılarak tekrar serin bir yerde muhafaza edilir. Yanığın üzerine her gün tekrarlamak suretiyle sürülür.

12- Bir miktar güneş altında toplanmış bin bir delik otu bir şişenin boğazına kadar doldurulur ve üzerine ağzına kadar bezir yağı eklenerek, ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra şişe 2-3 hafta boyunca güneş görebileceği veya sıcak bir yerde bekletilip şişenin içindeki yağ kırmızı bir renk aldıktan sonra bir tülbent yardımıyla paşası da sıkılmak suretiyle temiz bir şişeya aktarılır. Yanığın üzerine, her gün tekrarlamak suretiyle sürülür.

13- Yanığın büyüklüğüne göre aynı oranda sirke ile domates salçası iyice karıştırılıp yanığın üzerine sürülür.

14- Dört çorba kaşığı susam yağı ile bir çorba kaşığı kına iyice karıştırılıp içine batırılacak steril bir gazlı bezle yanık sanlın

15- Bir litre suyun içine bir avuç börülce katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek içine batırılacak steril bir sargı bezi ile yanık sarılır.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …