Varis Nedenleri

Varis Nedenleri? Varis Neden Olur?

Varis Nedenleri? Varis oluşumu tam olarak bilinmemekte, ancak daha çok genetik, cinsiyet, yaşlılık gibi ne yazık ki kontrolümüzde olmayan nedenler üzerinde durulmaktadır Yine de istatistiksel olarak varis, oluşumunu tetikleyen durumlar saptanmıştır Cinsiyet Eğer kadınsanız bir erkeğe oranla 4 kat fazla risktesiniz demektir. Bunun nedeni de hormonal etkenlerdir (hamilelik, menopoz, doğum kontrol hapı, hormonal tedavi gibi). Ancak genel anlamda kadın erkek, genç-yaşlı, aktif pasif herkes bu problemle karşılaşabilir

Hamilelikte Varis?

Birden fazla doğum yapmış kadınlarda 3-4 kat daha fazla görülür. Anne karnında büyüyen bebeğin baskısı ve hormonlardan dolayı damar düz kaslarındaki gevşeklik bacakta kan göllenmesine ve toplar damar yüksek tansiyonuna neden olabilir.

Genetik Varisli hastaların birincil derecede akrabalarında görülme risk oranı % 70’dir Yaşlılık Varis genç insanlarda da sıkça görülmesine rağmen yaşlılıkta oluşum riski artmaktadır.

Yaşam Tarzı ve Şişmanlık

Yaşam tarzı problemin ağırlaşmasına neden olabilir. Obezite ve hareketsizlik ya da fazla ayakta kalma veya bacaklarda bir travma geçirmiş olmak da varislerin oluşmasına sebep olabilir.

Ayrıca bazı araştırmalar doğu mutfağının da (rafine ürünler, şeker ve yağ olarak zengin olması nedeniyle) varisi tetiklediğini göstermiştir.

Varis Nasıl Oluşur?

Kramplar, bacakta oluşan şişlikler, damarların belirginleşmesi gibi durumlarda ortaya çıkan varis bazen ciddi boyutlara ulaşırken bazen basit yollarla tedavi edilebiliyor. Şişen damarlar vücudu ve bacağı ağrıtır ve kötü görüntüsüyle de can sıkıcı bir hal alabilir.

Varis Toplardamarların Genişlemesi ve Kılcal Damar Problemiyle Oluşur

Toplardamar kapakçığının problemli olmasıyla ortaya çıkan damar genişlemesi bacak yaralarına ve pıhtılaşmaya neden olur. Toplardamar kapakçığının bozuk olmasında kirli kan geri kaçar ve problemler başlar. Kanın yer çekiminin tersine hareketi oldukça zordur. Hareketsiz kişiler ve ayakta çalışan insanlar da toplardamar kapakçığının bozulması daha sık görülür. Bunun sebebi basıncın çok fazla olması ve kanın damarlarda sıkışarak şişmesidir.

Varisin diğer nedeni, kılcal damarlar da ise kanamanın nedeni tespit edilmemiştir ancak bu ciddi bir sonuç değildir.

Varis Tipleri Nelerdir?

Varisin birçok sınıflandırması olsa da genellikle 3 tip olarak gruplandırılır.
Büyük Varisler: 4-15 mm arasında değişen deri üzerinde direk çıkıntı yapan varislerdir.
Orta Boy Varisler: 2-4 mm arasında değişen deri üzerinde hafif çıkıntı yapan yeşil renkli varislerdir.

Kılcal Varisler: 1-2 mm’den küçük kırmızı ve mor renkli deride çıkıntı yapmayan varislerdir.

Varisin Etkisini Azaltmak İçin ne Yapılır?

Sıcak varislerin en büyük düşmanıdır, sıcak suyla banyo, sauna, hamam gibi etkinliklerden kaçının.

Sıcağın aksine soğuk varisli damarları rahatlatır, şişlikleri, ağrıları hafifletir. Soğuk suyla masaj yapın.

Ayakta sabit bir şekilde ya da oturarak ayaklarınız sarkık durumda uzun süre tutmayın. Masa başında çalışanlar için 30 dakikada bir kalkıp hareket etmeleri gerekir.

Hareketsizlik bacaklarda basınç oluşturur ve bu da varislerin en büyük nedenidir. Kanın toplandığı bacaklardaki basıncı azaltmak için günde en az 45 dakikalık yürüyüşler kan dolaşımı sağlayacak ve varis oluşumunu önleyecektir.

Varisin başlıca nedenlerinden biri de aşırı kilolu olmaktır. Vücudun taşıyabileceğinden fazla kiloda olmak damarlara yoğun bir basınç yapar. Fazla kilolardan kurtulmak varis oluşumunuzu engelleyecektir.

Damar tıkanıklığının en büyük sebeplerinden biri sigaradır. Sigara damarda kan dolaşımına engelleyerek basınca ve tıkanıklığa neden olur.

Topuklu ve sert tabanlı ayakkabı kan dolaşımına engel olarak basıncı artıracaktır. Bu da varis oluşuma neden olur.

Dar pantolonlar, taytlar giymekten kaçının.

Varis problemi olanların en büyük kurtarıcısı olan varis çorabı varis için etkin bir yöntemdir. Ailesinde varis problemi yaşayanlar ve kendi de risk grubuna girenler varis çorabıyla varise engel olabilir. Varis Nedenleri

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …