Topuk Dikenine Ne iyi Gelir

Topuk Dikenine Ne iyi Gelir? Topuk Dikeni Nedir?

Topuk Dikenine Ne iyi Gelir? Topuk dikeni yalnızca iltihaplanma sonucu oluştuğunu söylemek yanlış olur, bazı hastalıkların da topuk dikenini tetiklediğini söylemek mümkün. Neredeyse bütün yaş gruplarını tehtid eden hastalık, genelde orta yaştaki kadınlarda ve erkeklerde daha sık görülmektedir.Topuk dikeni zamanla topuk kemiğinin altında bir çıkıntı meydana gelmesiyle oluşur. Ufak çıkıntı toğunun altında kalsiyumun birikintisinin veya iltihabın zamanla kemikleşmesiyle meydana gelir ve zamanla üzerine basmak dail, fiziki olarak kişinin yürümesi dahil bir çok hareketi yapmasına engel olan ağrıya sebep olur. Tıp’da ‘‘plantar fasciit(is)’’ diye adlandırılır.

Topuk Dikeni Sebepleri Nedir?

Topuk dikeni kısa bir sürede meydana gemez. Şimdiye kadar yapılan bilimsel araştırmalar, iltihabın zamanla toplanması, sertleşerek kemikleşmesinin yıllar alabileceğini ve bu yüzden önceden tesbit edilmesinin daha kolay bir tedavi süreci sağlayacağını ortaya koymuştur. Topuk dikeni daha çok ağır egzersiz ve vücut hareketi yapmak zorunda olan mesleklerde ortaya çıkmaktadır. Topuk dikenine neden olan unsurları kısaca şu şekilde sıralamak mümkün;

  1. Zor fiziki hareketler ve egzersizler yapmak
    İlerleyen yaş, yaşlanma
    Topuğun üzerine sürekli baskı yapmak
    Obezite, aşırı kilo, sürekli aşırı yük taşıma, özellikle inşaat alanında çalışanlar için.
    Yanlış ayakkabılar, yüksek topuklu ve dar.
    Şeker hastalığı
    Sürekli bir ayağa yüklenme
    Vücudu ısıtmadan spor veya egzersiz yapmak

Topuk dikeni başlangıçta sadece ağır fiziki hareketler yapıldığında ağrıya veya sızıya neden olur, daha sonra tedavi edilme ise yürüme esnasında ve basit hareketlerde bile şiddetli ağrılara neden olabilir. Özellikle gece dinene sinirlerin sabah ilk hareketlerinde ciddi rahatsızlık verir. Gün boyu ayağa baskı yapıldığından dolayı ağrı zamanla bütün ayağı kaplayabilir.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeninin teşhisini mutlaka doktor koymalıdır. Eğer ayağınızda topuk dikeni olduğundan şüpheleniyorsanız öncelikli olarak doktorunuzla görüşmelisiniz. Böylece hastalığın ne durumda olduğu belirlenir ve nasıl tedavi edileceğine karar verilir. Sağlık uzmanları topuk dikeni tedavisi için şunları önermektedr;

Topuk dikeni tedavisi için doktorunuz veya fizyoterpissten size bazı egzersizler yapmanızı önerecektir, bu egzersizler için sizi fizik tedavi merkezlerine yönelndirebilir.

Öncelikli olarak etkilenen ayağınızı dinlendirmeniz gerekir. Daha önce yaptığınız ağır fiziki hareketlerden tedavi sürecinde kaçınmalısınız.

Topuk Dikenine Ne iyi Gelir Etkilenen ayağınıza düzenli olarak günde 30 dakika sürecek şekilde buz uygulamaları yapmanız ağrıyıa zaltır.Doktorunuz ibuprofene bezner steroid olmayan, antiinflamatuar kullanmanızı önerebilir.Topuk dikeni egzersizleri yaparak hastalığın ilerde tekrar nüksetmesine engel olabilirsiniz.Eğer egzersiz yapmak zorundaysanız, başlamadan önce mutlaka vücdunuzu ısıtacak hareketler yapmalısınız.Tedavi sürecinde gün içerisinde her hangi bir fiziki hareketten sonra ansızın bir ağrı oluşursa yine buz uygulaması yaparak ağrıyı azaltabilirsiniz.

Topuk dikeni tedavisi sürecinde koşma, zılala ve benzeri ani hareketlerden ve uzun süreli yürüyüşlerden kaçınmalısınız.Bundan sonra artık ayakkabı seçiminizi çok daha dikkatli yapmak zorundasınız. Uzun topuklu ve dar ayakkabılardan uzak durmalısınız.
Ortopedik ayakkabılar tercih edebilirsiniz.

Kilo topuk dikenin tedavisini zorlaştırı, bundan dolayı tedavi sürecinde kşlo vermeye çalışmalısınız.Eğer hastalığa neden olan şey iltihap ise doktorunuz tarafından belirtilen ilaçları düzenli olarak almalısınız.Hastalığa neden olan fiziki şartlardan uzak durmalısınız

Gerek topuk dikeni gerekse aşil tendinitis için özel germe topuk dikeni egzersizleri önerilecektir. Çok kronikleşmiş problemlerde fizik tedavi ve rehabilitasyon ihtiyacı olabilir.Ağrı ve şişlik için nonsteroid antienflamatuar ilaçlar önerilebilir, bunları düzenli şekilde kullanmalısınız.

Bunların yanında hastalığın tedavisine katkıda bulunacak bitkisel tedavileri de deneyebilirsiniz, risk taşımayan bazı yöntemler

Kekik

5 litre suya bir çay bardağı kekik ekleyerek 1 saat boyunca suyun içeririnde masaj uygulamanız hem ağrının hafiflemesine yardımcı olur hem de kasları gevşetir. Kekik suyu ve kekik yağının faydalarına bakınız.

Zeytin Yağı ve Biber

Bir çay kaşığı zeytin yağına bir çay kaşıpı pul biber kaıştırarak etklenen topuğunuza bir bez yordamıyla bağlayın. Topuk dikenine neden olan kitlenin yumuamasına yardımcı olur. Zeytin yağının faydaları hakkında daha detaylı yazımız için tıklayın.

Bal ve Un

Bal etkili bir antibiyotiktir, bir kaçık balı bir kaşık una karıştırarak etkilenen topuğunuza bir bez yordamıyla bağlayın ve 20 gün boyunca devam edin. Topuk dikeninin yumuşamasına ve iltihaptan oluşmussa ortadan kalkmasına yardımcı olur. Bal ve diğer bal çeşitlerinin sağlığa faydaları hakkında daha fazla bilgiyi buradan alabilirsiniz.

Kür

Kantaron yağı,papatya yağı, çörek otu yağını eşit oranda karıştırarak topuk dikeni olan ayağınıza masaj yapın. Tedavi süresince uygulayabilirisiniz.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …