Sarkom Kanseri

Sarkom Kanseri

Gerek kanserin ve gerekse sarkomun habis karakterli urlar olduğunu belirttik. Aralarındaki fark habis urun hangi dokudan veya organdan kökenini aldığıdır.

insan vücudunu örten ve saran ciltten çıkan habis urlara kanser denir. Deri kanseri gibi. Yine insan vücudu içimde yer alan or­ganlardan içinde boşluk bulunan ve bu boşluğu kaplayan, örten tabakadan çıkan habis urlara da kanser denir, örneğin, mide kanseri, bağırsak kanseri, mesane kanseri, akciğer kanseri ve rahim kanseri gibi.

Bir de vücutta yer alan ve salgı ifraz yapan bezlerden guddelerden kökenini alan habis urlara kanser denmektedir, örneğin, göğüs meme kanseri, yumurtalık kanseri, tiroid kanseri, prostat kanseri gibiler.

Diğer taraftan insan vücudunda çeşitli dokuları birbirlerine bağıanan ve adına bağ dokusu denilen yapılardan, kas adale dokusundan, kemiklerden kıkırdaklardan ve yağ dokusundan kökenini alan habis urlara da sarkom denir.

Aynı organdan hem kanserin ve hemde sarkomun çıktımı görülmektedir. Buna bir örnek olarak rahmi ele alalım. Bilindiği gibi rahim döl yatağı kadınlar da bulunur ve armut biçimindedir. Ortasında bir boşluk vardır. Gebelik yer aldığı zaman çocuk bunun içimde büyür, gelişir. Rahmin boşluğunu saran kalın duvarı adaleden kastan ya pismiştir.

Şimdi, rahim içi, boşluğunu döşeyen, kaplayan zardan çıkan habis ura rahim kanseri diyoruz. Kökenini rahmin kalın adale duvarından alan habis ura ise rahim sarkomu denir. Şu halde bir kere daha belirtelim kanser ile sarkom arasındaki fark habis urun çıkış yerine göre adlandırılmalarıdır.

Her ne kadar kanserler ve sarkomlar aynı prensip altında toplanırlarsa da yani her ikisi de habis urlar iseler de, bunların her birinin kökenini aldığı yere göre ayrı ayrı adlandırılmışlardır, tıp dilinde. Tıpda cinsi ve adı ne olursa olsun habis tümörlere genel olarak veriien ve kullanılan ad kanserdir.

Bu nedenle bizde bundan sonraki bölümlerde zorunluk olmadıkça ayrıcalık gözetmeden ve tıp dilindeki adını kullanmadan, kanser olarak adlandıracağız bu hastalığı. Şu halde bu bölümü özetlersek nedeni ine olursa olsun, önemli veya önemsiz hafif veya ağır olmak üzere her şekil ve derecede insan sağlığını bozan tüm durum ve şartlara genel olarak hastalık diyoruz. Selim veya habis urlar da ister kanser, ister sarkom cinsi olsun birer hastalıktır.

Diğer taraftan hiçbir şekilde ur mevcut bulunmadan, soğuk algınlığının, mikropların, virüslerin, hormona! bozuklukların, düzensiz beslenmenin, ruhî bunalımların gibi, daha bir çok nedenlerle sağlının bozulmasına da hastalık diyoruz. Meselâ, mide, kalp, şeker, omatizma, vesaire vesaire hastalıkları gibi.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …