Renk Körlüğü Testi Belirtileri Tedavisi

Renk Körlüğü Testi Belirtileri Tedavisi

Renk körlüğü; bazı renkleri ve gölgeleri ayırt edebilme yeteneğinin bozulmasıdır. Gerçekte tam renk körlüğü nadirdir ve birçok hastada renk görme bozukluğu olduğu tanısı daha doğrudur. Erkeklerin %8′inde. kadınların da %1′inde çeşitli oranlarda renk görme bozukluğu olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle kalıtımsal bir hastalık olarak ortaya çıkar. Bazı göz, beyin hastalıktan veya ilaçlar renkli görmeyi bozabilir.

 

Değişik tipleri var mıdır
Kırmızı-yeşil sorununun iki çeşidi ile mavi-sarı sorunu olmak üzere üç çeşit renk görme bozukluğu vardır. Kırmızı- yeşil renk bozukluğu en yaygın olandır ve kırmızı ile yeşilin tonlan arasındaki farklan görme yeteneğini ortadan kaldınr.

Mavi-sarı renk bozukluğu ise nadiren görülür ve mavi ile sarının bazı tonları arasındaki farkları ayırt edemezsiniz. Nadir durumlarda ise, renk görme bozukluğu hiçbir rengin ayırt edilememesine kadar varabilir. Bu tür hastalar sadece siyah, beyaz ve gri tonlarda görür.

Ne zaman test yapılmalıdır
Okulda sorun yaşayan her çocuğa, renk görme testini de içeren ayrıntılı bir göz muayenesi yapılmalıdır. Ailesinde renk görme bozukluğu olan, renkleri ayırt etmekte zorlanan veya işleri nedeniyle doğru renk ayrımı yapması gereken kişiler de test yaptırmalıdır.

 

Tanı nasıl konulur
Tanı için en yaygın kullanılan test ‘Ishihara Renk Testi’ dir. Is-hihara testinin sayfalarında renkli noktalardan oluşmuş daireler vardır. Normal gören kişiler bu daireler içinde değişik renkteki noktalarla oluşturulmuş sayı ve şekilleri ayırt edebilir. Renk görme bozukluğu olan kişi terse bazı sayfalardaki sayılan fark edemezler. Daha ileri renk görme testleri olduğu gibi renk yumaklan tarzında basit testler de mevcuttur.

Tedavisi var mıdır
Kalıtımsal renk görme bozukluğunun tedavisi mümkün değildir ama bu kişiler renkleri parlaklığına ya da bulunduktan yere göre tahmin edebilmeyi öğrenebilirler, özel olarak renklendirilmiş gözlükler ve kontakt lensler, renk görme bozukluğu olan kişilerin bir kısmında belli renkleri ayırt etmede yardımcı olabilir.

Günümüzde genetik bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Gelecekte renkli görmeden sorumlu hücrelerdeki sorunlara neden olan hatalı genlere müdahale edilebilmesi için bilimsel çalışmalar yapılmaktadır.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …