Rakun Nedir

Rakun Nedir? Rakun Nedir Kısaca?

Rakun Nedir? Rakun, memeli hayvan cinsidir.Rakun’un yurdu su yollarının, göllerin ve bataklıkların çevresidir.Geceleri su kıyılarına dadanan başka hayvanları avlayan ince parmaklı rakun, iyi bir yüzücüdür.Yüzerken balık, kerevit, kurbağa, semender ve midye gibi avları yakalar. Yine yumurta, kuş, böcek, sıçan ve sürünen herhangi bir yaratıkla da aynı iştahla karnını doyurur.

Mevsiminde cevize, meyvelere, özellikle çilek ve böğürtlene bayılır.Mısırlar olgunlaştığı zaman, mısır tarlaları da rakunun gece baskınına uğrar.Rakunun, yiyeceği eti önce suya batırma adeti ilgi çekicidir. Bundan ötürü kendisine yıkayıcı (lotor) adı yakıştırılmıştır. Et parçası ne kadar temiz olursa olsun, onu o yakınlardaki bir suya iyice batırıp yıkamadan yemez.Rakunun parmakları uzundur. Dokunma duyusu çok gelişmiştir. Bir ağaç kovuğunda veya kayaların arasındaki ılık bir mağarada barınır.

Bu etobur hayvan ağaca çok rahat çıkabildiği ve çok kere bu sayede hayatını kurtardığı halde, uyanık saatlerinin çoğunu yerde geçirir.Gündüzleri dinlenerek, geceleri ise yiyecek aramakla geçen uzun bir yazdan sonra inine çekilerek ilkbahara kadar uyur.Rakunların sadece çiftleşmek veya karnını doyurmak için bazen uyandığı görülür.rakun-2911Erkek rakun, tıpkı ayı gibi, aile problemlerini hiçbir sorumluluk kabul etmemek suretiyle çözümler.

Kış ortasındaki kısa bir flört devresinden sonra yine bekar hayatına döner.Rakungillerin dış görünümleri ayıgiller ile sansargiller familyaları arasındaki bağlantıyı oluşturduklarını gösterir.Rakunlar, 30-67 cm uzunluğa ve 1-12 kg ağırlığa ulaşan küçük ve orta boylu memelilerdir.

Familyanın bütün üyelerinin kuyruğu uzun ve halkalıdır. Renkleri gri ile kahverengi arasında değişir. Bazı türlerin suratlarında maske gibi işaretler vardır. Suratları kısa ve geniş, kulakları küçük ve dik olur.Kulaklarının uçları sivri ya da yuvarlak olabilir. Ön ve arka ayaklarında daima beş parmakları vardır. Kinkaju (Potos flavus) türü, kuyruğu ile tutunabilme yeteneğine sahiptir.

Rakun Türkiye’de Yaşar mı?

Doğu Anadolu’da 2006 yılından beri fotokapanlarla araştırma yapan KuzeyDoğa Derneği, 100 binden fazla fotoğraf çekti. Alandaki foto-video kapanların birinde Türkiye’de daha önce hiç görülmemiş rakun köpeğinin videosu kaydedildi. Hepçil (omnivor) ve köpekgiller familyasına ait olan rakun köpeği, akarsular gibi su kaynaklarına yakın ormanlar ve ormanlardaki açıklık alanlarda yaşıyor.

2019 yılında Türkiye’de Kars’ın Sarıkamış ilçesi sınırlarında ve Allahuekber Dağlarında rakun köpeğinin ilk kez gözlendiği bildirilmiştir.

Rakun Köpeği Özellikleri Nelerdir?

Rakun köpeği dış görünümü ile bir rakun’a benzer. Uzunluğu 55 cm’ye (+15 cm kuyruk) varırken, boyu omuzuna kadar ancak 20 cm’ye ulaşır. Yumuşak tüyleri zemin olarak bej-gri renktedir, yanları, sırtı ve karın kısmı kahverengidir. Rakun köpeklerinin mevsimselliğe bağlı olarak postları tamamen yenilense de renklerinde herhangi bir değişiklik olmaz. Kış postu, yaz postundan sadece daha sık ve daha ağırdır.

Çıkardığı sesler bir köpek havlamasından daha çok kedi miyavlamasına benzer. Anne olanları tehlike olunca hırlayabilirler ve erkek hayvanlar çiftleşmek için bir dişi ararken uluyor gibi sesler çıkarırlar.Rakun Nedir?

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …