Polikistik Over Bitkisel Tedavi

Polikistik Over Bitkisel Tedavi

happy cuddle with motherAdındaki sendrom kelimesi hastalık değil de bir şikayetler bütünü olduğu için verilmiştir. Polikistik over sendromu yumurtalıklarda irileşme ve bir çok küçük kist oluşumu ile karakterize edilen bir hastalıktır. Yumurtalıkların etrafı kalındır ve birçok küçük kist vardır. Kadınların 10′a birinde göründüğünü söylersek, hastalığın görülme sıklığını anlatmış oluruz.

Polikistik over sendromu sebepleri nelerdir Neden oluştuğu halen kesin olarak bilinmeyen bir durumdur. PCOS sendromunun asıl kaynağının insülin hormonuna karşı direnç olduğu kabul edilmektedir. Fazla salgılanan insülin yumurtalıklarla birlikte kalp, damar sistemini etkilemekte, bu direnç nedeni ile şeker hastalığı gelişebilmektedir. Artan insülinin yumurtalıklarda androjen yapımını arttırır. Bu kıllanmaya sebep olduğu gibi yumurtaların düzenli olarak büyüyüp çatlayamamasına ve dolayısıyla da adet düzeninin bozulmasına gebe kalmak güçleşmesine sebep olur. Bu durum çok uzun süreli devam etmesi rahim kanseri gelişme riskini ortaya çıkarır. Çünkü çatlayan yumurtanın salgıladığı progesteronun rahimi koruyucu etkisi ortadan kalkmaktadır.

PCOS polikistik over sendromu belirtileri
Polikistik over sendromu olan kadınların doktor gitmelerindeki en sık götüren şikayetler kıllanma, adet seyrekliği ve gebe kalmakta gecikme olarak sıralanabilinir.

Genel PCOS belirtileri

Adet gecikmesi
Sivilcelenme
Obezite yani aşırı kiloluluk
Kıllanma
Yumurtlamanın düzgün olmaması

Polikistik over sendromunun çeşitli boyutları vardır. Düzenli adet gören ama arada sırada yumurtlaması olmayan normal bayanlardaki PCOS en hafif şekli olarak söylenebilinir. En ağır PCOS şekli ise aşırı şişman, erkek gibi yüzünde ve bacaklarında kılları olan, hamile kalamayan, adet olamayan hastalarda görülmektedir.

Polikistik over sendromu olan bayanlarda kandaki hormon ölçümleri yapılırsa özellikle LH ve erkeklik hormonlarının yükseldiğine rastlanılabilinir. Erkeklik hormonu yüksekliği görülmektedir. Bu durum erkek tipi tüylenme ve erkek tipi saç dökülmesine sebep olmaktadır.

PCOS polikistik over sendromu nasıl anlaşılır
PCOS belirtileri, puberte döneminde çocukluk ve erişkinlik arasındaki kişinin, cinsel olgunluk ve üreme yeteneği kazandığı dönem görülmeye başlanır. ilk adetle birlikte adet düzensizlikleri adet gecikmelerini takiben oluşan yoğun adet kanamaları ilk PCOS polikistik over sendromu şikayetleridir. Sonraki yıllarda içersinde giderek artan tüylenme daha doğrusu erkek tipi kıllanma görülmektedir. Özellikle çenede ve dudak üzerindeki tüylerin giderek kalınlaşması ve sayı olarak artması görülür. Yetişkinlikte bunlara infertilite yani çocuk sahibi olamama problemi de eklenebilmektedir.

PCOS polikistik over sendromu tanısı nasıl konulur

Hastanın tipik şikayetlerine bakılır. Genel hormon testleri FSH,LH, E2, Prolaktin, free Testesteron, TSH yapılmalıdır. Şeker hastalığı araştırılmalıdır. Şeker yükleme testleri, açlık ve tokluk insülin değerleri. Yapılan fizik muayenede ise erkek tipi tüylenme artışı araştırılır.

Ultrasondan bakılınca yumurtalıkta Polikistik Over Sendromuna özgü 3-6 mm çapını geçmeyen bir çok sayıda kist görülür. Ayrıca ovulasyon yani yumurtlamanın olmaması izlenmektedir. Ayrıyeten yumurtalıkların hacmi de normale göre artmıştır.

Polikistik over sendromu tedavisi nasıl yapılır

Jinekelog operatör Dr. selçuk somer PCOS tedavisi için şu bilgileri vermektedir

En sık uygulanan tedavi doğum kontrol hapları şeklindeki adet düzenleyicilerdir. Böylelikle hem adetler düzene girer, şikayetler azalır ,hem de adet olamamaya bağlı vücutta artan erkeklik hormonu azalır. Tek dezavantajları klasik hap yanetkileri, en başta da kilo aldırma ihtimalleridir.

Sadece kilo vermek bile birçok şikayeti azaltır, adetleri düzene koyar.
Tedavi de şikayetlere yöneliktir.

Sadece adetin 2. yarısında yumurtlama olamadığı için salgılanamayan progesteron hapları verilerek adetler düzenlenebilir. Adetin 15.-25. günleri arasında kullanılabilirler. Dezavantajları ağızdan alındıklarından yorgunluk hissi ve mide şikayeti yapmalarıdır.

Yumurtlama olmuyorsa yumurtlatıcı ilaçlar, tüylenme varsa testesteron azaltıcı ilaçlar, şeker hastalığı başlangıcı varsa özel ilaçlar vs. tedavi seçenekleri arasındadır.

Metformin denen ilaç son yıllarda ön plana çıkmıştır. Açlık insülin değerleri ne olursa olsun kullanımının ,hem kilo vermeye hem de diğer şikayetlerin geçmesine faydalı olduğu ve klomifen sitrat ile birlikte veya tek başına yumurtlamayı arttırıcı özelliğinin olduğu bilgileri bulunmaktadır. Etkisinin çok fazla olmadığını belirten başka çalışmaların da olduğunu belirtmek isterim

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …