Nörolojik Hastalıklar

Nörolojik Hastalıklar

Nörolojik hastalıklarTitreme hastalığı El ve ayaklarda bazen tüm vücutta istemsiz ritmik düzgün hareketler olarak tarif edilir. istirahatte veya bir fiil esnasında oluşuna göre sınıflandırılır. Her titremeyi ciddi tir hastalığın habercisi olarak değerlendirmek yanlıştır. Titreme genellikle stres, sıkıntı, yorgunluk, hipertiraidi, aşırı çay kahve tüketimi, alkol ve bazı ilaçlar (kalp, astım için kullanılan) gibi faktörlerle ortaya çıkabilir.

Parkinson hastalığında da titreme vardır. Bu titremenin özelliği ile tanınması kolaydır. Para sayma hareketini andırır. Tedavi sebebe göre olup uygun ilaç seçimi ile mümkündür.

Periferik nöropati hastalığı
Çeşitli sebeplerle ortaya çıkan ve kuvvet azlığı, duyma zayıflığı gibi belirtilerle başlayan bir rahatsızlıktır. Hastalık başlamadan önce ayaklarda yanma, ağrı, uyuşmalar görülebilir. Hastalığın sebebi olarak genellikle alkol kullanma, böbrek yetersizliği, bazı toksik (zehirli) maddelerin kullanılması, vitamin eksiklikleri, çeşitli enfeksiyonlar sayılabilir. Teşhiste elektromiyografinin (EMG) vazgeçilmez önemi vardır. EMG kasta fonksiyonu ölçerek rahatsızlığın kasta mı, periferik sinirde mi yoksa bu ikisi arasında mı olduğunu ayırt etmemize yardımcı olur.
Tedavide vitamin takviyesi yanında yoğun fizik egzersiz programları uygulanır.

Myasthenia gravis
Belirtiler

Yüz adalelerinde zayıflık (göz kapaklarının inik durması dahil) çift görme ve nefes almada, konuşmada, çiğnemede veya yutmada zorluk. Kollarda veya bacaklarda adale zayıflığı.

Acil Belirtiler
Nefes almada veya yutmada artan güçlük myasthaneia gravis istemli adalelerinizin zayıflığı ve kolay yorulmasıyla hareketlerinize engel olan kronik bir bozukluktur.

Görünüşe göre bağışıklık sistemiyle ilgili bir problemin neden olduğu bir durumdur. Vücudunuzun bağışıklık sistemi tarafından normal olarak enfeksiyonlarla mücadele etmek için meydana getirilen antikorlar, normal dokuya reaksiyon gösterir. Myasthenia gravis hastalığı olan çoğu kişilerin aynı zamanda timus bezi anormallikleri de vardır. Timus bezi enfeksiyona direnmeye yardımcı olan bir organdır.

Adale zayıflığı yavaş yavaş gelişir ve ilk olarak yüzünüzde görülebilir. Myastenia gravis nadir görülen bir hastalıktır. Amerika birleşik devletlerinde 20.000 kişiden birinde görülür. Bu hastalık her ırkta her yaş ve grupta görülebilmesine rağmen en büyük sıklıkla 20 ile 40 yaşlan arasındaki kadınlarda meydana gelir.

Myasthenia gravisin iyileştirici bir tedavisi yoktur. Fakat tedavi sıklıkla gerilemesini sağlayabilir. Hastalığın kriz safhasında hastalar o kadar zayıf düşerler ki nefes almak için yardıma ihtiyaçları olur. Uygun tedavi ve yaşam tarzının ayarlanmasıyla çoğu hastalar üretken bir hayat sürebilirler. Myastenia gravisli kadınların hamile kalmaları mümkündür. Buna rağmen doktorunuzla yakın danışma halinde olmalısınız. Bebeğinizin hayatının ilk birkaç haftasında ilaca ihtayacı olacaktır.

Enfeksiyonlar, merkezi sinir sisteminize birkaç yoldan saldırabilir. Bunlar bir virüs veya bakteri tarafından doğrudan saldırılar olabilir. Bunlar aynı zamanda size, bir kulak iltihabı veya kızamık vakası gibi ufak bir enfeksiyonun, sinir sisteminin önemli bir enfeksiyonuna yol açtığı zaman gibi dolaylı yoldan da saldırabilirler. Bakteri toksinleri enfeksiyon oluşturabilir. Bu enfeksiyonların ciddiyet derecesi farklılık gösterir. Bunlar birkaç gün yatakta kalma, aylarca süren hastalık ve sonucunda zihinsel ve fiziksel bozukluk kalması veya ölüm sonucunu bile doğurabilir.

Kas hastalığı
Kas liflerinin birtakım protein veya enzim yokluğu ya da eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Hastalık çocukluk yaşlarında başlar, yavaş ilerler. ilk bulgu koşarken düşme ve merdiven çıkmada zorlanmadır. Ailede genellikle benzer hastalık hikayesi mevcuttur. Tedavide bazı ilaçlar yanında fizik egzersiz ve fizyoterapi mühimdir.

Myastenia gravis
Sıklıkla göz kaslarını tutan ve yorgunluk, bitkinlik, halsizlikle giden bir kas hastalığıdır. Kas lifleri arası alışverişi yapan bir enzimin eksikliği esas sebebi teşkil eder. Uygun ilaçlarla tedavisi başarılı bir şekilde yapılabilir.

Multi ınfarct demans hastalığı
Belirtiler

Hafızanın kademe kademe kaybı her bir kademede bilincin bulanıklaşması belirlenir. Artan depresyonla kişiliğin bozulması. Ani istemsiz gülme ve ağlama. Vücudun bir yanında kısmi felç.

Acil Belirtiler
Zihinsel durumda sert ve ani değişme. Multi-infarct demansa ölü beyin hücreleri ile dolu bölgeler bırakan bir seri felç sebep olur. Bu bozukluk zihinsel yetenekte adım adım dejenerasyon meydana getirir. Her adım felce doğru gidiştir. Hafıza kaybından en çok, kısa süre önceki anılar etkilenir. Eski hatıralar kolay unutulmaz.

Trigeminal nevralji hastalığı
Beyinden çıkıp yüzün ve başın bir kısmının duymasını sağlayan trigeminal sinirin saniyeler süren ve dayanılmaz ağrı ile seyreden hastalığıdır. Ağrılı yüz bölgesine dokunmak, uyarmak veya hareket ettirmekle ağrı başlatılabilir. Genç yaşlarda ortaya çıkar. Bazen beyin damarlarının genişleyip bu siniri sıkıştırması ile de oluşabilir.

Tedavi
Hastalık karbamazepin (tegretol) adlı ilaca genellikle iyi cevap verir. Bazı vakalarda ilaçlar fayda vermeyebilir. Bu durumda yüz sinirinin uyuşturulması veya dallarının yakılması gerekebilir.

Reye sendromu hastalığı
Belirtiler

Bir viral enfeksiyondan sonra ısrarlı bulantı ve kusma.

Acil Belirtiler
Uyuklama, dalgınlık, bilinç kaybı veya koma. Delilik nöbetleri veya konvülsiyonlar. Reye sendromu nispeten az rastlanan bir hastalıktır. Farklı bir hastalık olarak ilk defa 1963′te tanımlanmıştır. Bu durum, çocuklarda bir viral eneksiyondan sonra gelen ciddi bir rahatsızlıktır.

Tipik belirtileri arasında, kanda yüksek seviyelerde amonyak ve asit, aksine düşük seviyede şeker, karaciğerde yağlanma ve şişme ve yukarıda sıralanan acil durum belirtilerini meydana getiren beyin şişmesi bulunmaktadır. Reye sendromunun spesifik nedeni bilinmemektedir.

Çocuklarda aspirin vermek bu sendromu başlatabilmesine rağmen, çoğunlukla 2 ile 16 yaş arasındaki çocuklarda meydana gelir ve su çiçeği veya grip veya sıradan bir üst solunum yolu iltihabından hemen sonra ortaya çıkar. Fakat karaciğerde veya beyinde bir virüs olduğunu gösteren hiçbir belirti yoktur, oysa ki bu bölgeler reye sendromunun en fazla etkilediği alanlardır. Daha önceki hastalıkla ateş bulunmasına rağmen ateş Reye sendromunun bir belirtisi değildir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …