Muz Nedir

Muz Nedir? Muz Nerelerde Yetişir?

Muz Nedir? Sıcak ülkelerde yetişen bir bitki 3 – 8 metre yüksekliğinde olur. Bitkinin gövdesi ağaç gövdesine benzemez, uzun liflerle örtülüdür. Bu bitkinin meyvesi olan muz, salkımlar halindedir. Hoş kokulu, tatlı, besleyici kalınca kabuklu, yumuşak dır meyvedir bitkinin sarı kabuklu uzun meyvelerine denir Muz Turkiyede daha çok Anamur ile Alanya arasında üretilmektedir. Türkiyenin Muz ihtiyacının %80 bu yerli muz üretiminden karşılanmaktadır.

Muz Nedir? Muz Hakkında Bilgi?

Muz Nedir1Dünya üzerinde belki de en fazla tüketilen meyvelerden biri olan muzun bu kadar aranmasının sebebi sadece kolay erişilebilen ve kolay tüketilebilen bir meyve olması değildir. Bu tüketimin ardında muzun, çok besleyici bir besin kaynağı olması, birçok vitamin, protein, mineral ve aminoasiti içeriyor olması yatmaktadır

Batı Avrupa ülkelerinde sadece tadı ve kokusu için aranan bir meyve konumunda ise de üçüncü dünya ülkelerinde çok önemli bir besin maddesidir.

Az gelişmiş ülkelerde çocuklar ihtiyaçları olan proteini muz yiyerek almaktadırlar. Faydaları şunlardır Muz kemik gelişimini sağlar, sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Böbrek ve mafsal iltihabında, bağırsak hastalıklarında faydalıdır. Müzmin kabızlık çekenler fazla yememelidir. B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengindir. Muzun kalori düzeyi çok yüksek olmasına karşılık hiç kolesterol içermemektedir. Kalp kaslarını geliştiren sodyum ve potasyum maddeleri içermektedir.

Potasyum terleme sebebiyle kapasitesini yitirmeye başlayan kasları canlandırır ve daha kolay hareket etmelerini sağlar. B1 vitamini sayesinde sinir dokularının normal çalışmasına da etki eder. İçerdiği iyot sayesinde de tiroid bezinin dengeli çalışmasına yardım eder.

Muz Yetiştirilen Bölgeler

Ülkemizde yetiştirilen ve insan sağlığına pek çok faydası bulunan meyveler bulunmaktadır. Muz bu meyvelerden bir tanesidir. İklim şartlarına göre ülkemizde belirli yerlerde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Peki Muz nerelerde yetişir? İl il en çok muz yetiştirilen bölgeleri sizlere detaylıca açıkladık.

Muz yaklaşık olarak 10.000 yıldır yetiştirilmektedir. Muz meyvesinin üretimi genellikle sıcak ülkelerde yapılmaktadır. Avrupa’da İzlanda’da üretimi yapılan muz meyvesinin ülkemizde de yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Muz Nedir? Muz Nerelerde Yetişir?

Muz sıcak iklim meyvesidir. Avrupa dışında dünyada Kuzey Kutup Dairesinin 2 derece altında jeotermal sularla ısıtılarak serada yetiştirildiği bilinmektedir. Ayrıca Hindistan, Ekvator, Meksika, Endonezya, Tanzanya, Kosta Rika, Kolombiya, Vietnam, Mısır, Bangladeş, Kamerun, Papua, Kenya ve Honduras bölgelerinde muz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde muz yetiştiriciliğine bakıldığında sıcak iklim bölgesi olan Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir.

İl İl En Çok Muz Yetiştirilen Bölgeler

Muzgiller familyasından olan meyvenin gövdesi toprak altında sıcak ve ılıman iklimi sevmektedir. Ayrıca kolay yenebilen, şeker açısından da zengin bir meyvedir. Muz ilk olarak balıkçıların yapraklarını ağ olarak kullanması ile ortaya çıkmıştır. Ticari amaçla üretilmesi ise 1930 yıllarından sonra başlamıştır.

Ülkemizde muz meyvesi her yerde ve her bölgede yetişmez. Bunun sebebi ise ülkemizin tropikal bölgede bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde muz meyvesi bölge olarak Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir.

Muzun Yetiştirildiği İller ve Bölgeler İse Şunlardır:

  • – Antalya
    – Mersin
    – Gazipaşa
    – Anamur
    – Alanya
    – Bozyazı

Muz Nasıl Yetiştirilir? Muz Nasıl Yetişir?

Muz Nasıl YetiştirilirMuzun yetiştirilebilmesi için iklim yapısının ve arazi şartlarının uygun olması gerekir. Muz bakım gerektiren bir meyvedir. Bu nedenle verimli olabilmesi için dikkat etmek gerekir. Ülkemizde muz Mart ve Mayıs aylarında Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ayrıca 150 mm’den az yağış miktarının olması durumunda sulama yapılması gerekir.

Muz yüksek sıcaklık ve neme ihtiyaç duyan bir bitki olması sebebiyle sıcaklığın -2 veya -3’ün altında olması durumunda yetişmez. Toprak yapısının ise humus bakımından zengin, kumlu ve killi olması gerekir. Ayrıca toprağın geçirgen toprak olması muz yetiştirilmesi için önem taşımaktadır. Muz toprağın pH derecesinin 6 veya 7 olduğu yerlerde daha verimli yetişmektedir.

Muzun Faydaları Nelerdir? Muz Neye İyi Gelir?

Muzun sağlığa faydaları arasında kilo vermeye yardımcı olmak, şişmanlığı azaltmak, bağırsak hastalıklarını iyileştirmek, kabızlığı gidermek ve dizanteri, anemi, artrit, gut ve böbrek ve idrar rahatsızlıkları gibi durumlar sayılabilir. Muz ayrıca, adet problemleri ve yanıklara da yardımcı olabilir. Kan basıncını düşürmek, kalp sağlığını korumak, metabolizmayı ve bağışıklığı artırmak, ülserlerin şiddetini azaltmak ve vücudu detoksifiye etmek için iyidir. Şimdi, muzun sağlık için faydalarına daha yakından bakalım… Muzun faydaları nelerdir? İşte bilinmesi gerekenler…

Muzun Faydaları Nelerdir?

Muzun sağlık açısından yararlarından bazıları şunlardır:

Potasyum sağlıklı kan basıncı seviyelerinin korunmasında kilit rol oynar. Muzlar zengin bir potasyum kaynağı olduğu için kan basıncını düşürmeye yardımcı olurlar. Potasyum, damarlardaki gerilimi hafifletmeye ve böylece kanın vücutta sorunsuzca akmasını sağlar. Bu da çeşitli organların oksijenlenmesine yardımcı olur. Sonuç olarak, aterosklerozu ve bununla çok sık ilişkili olan felçleri ve kalp krizlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Muzdaki lif aynı zamanda atardamarlardan ve kan damarlarından aşırı kolesterolü temizler ve ayrıca kardiyovasküler sistem üzerindeki stresi azaltır.

Muz Astım Belirtilerini Hafifletir

2007 yılında yapılan bir araştırmaya göre, muzlar çocukları öksürük ve astımla ilişkili birçok belirtiye karşı koruyabilir.

Muz Bağırsakları Rahatlatır

Muzlar önemli miktarda diyet lifi içerir ve bu nedenle bağırsak hareketlerinde rahatlama sağlar. Kişiyi kabızlıktan kurtarır, diğer mide rahatsızlıklarının tedavisinde de yardımcı olur.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …