Mide Delinmesi

Mide Delinmesi

Aslında bunu herkes bilir. Yemek borusundan mekanik sindirime uğramış besinler gelir. Midede protein sindirimi gerçekleşecektir. Yani burada gördüğünüz besinlerin hepsi midede sindirilmicek ama sindirilicek kısımlarıda var. Midede gerçekleşen sindirim proteindir. Yani Mide vücudumuzda protein sindirimini sağlayan organdır. Mideyi böyle tanımlamak daha doğru. Geri kalan karbonhidratlar falan ince bağırsakta sindirime tâbi tutulurlar

Midemizin protein sindirimi yaptığını üstte belirtmiştim. Şimdi gelelim mide neden delinir. Midemiz de protein yapıdadır. Yani bu yapıya göre midenin kendi kendini sindirmesi gerekmektedir. Kağıt üzerinde bunu anlamak çok basit. Resim üzerinde ise belirtilen mukoza tabakası midenin iç yüzeyini kaplamaktadır. Bu sayede mideye zarar gelmez.

Mide içinden salgılanan pepsinojen enzimi proteini sindirir. Ancak aktif bir enzim değildir… Hidroklorik asit ( HCl ) ile tepkime sonucu Pepsine dönüşür. Pepsin de aktif bir enzim olup proteinlerin sindirimini hızlıca yapar…

Midemizin iç yüzünü dediğim gibi mukoza tabakası kaplar. Eğer bu iç yüzeyde tabakanın yokluğu varsa herhangi bir yerinde, midemizde yanmalar hissederiz. Hatta derinden gelen bir acımsı tat bile olabilir. Bakın bu önemlidir ve ileriki safhalarda insanın mide delinmesi bile söz konusu olabilir. Böyle rahatsızlıklarınız varsa düşünmeden doktora başvurun. Doktorun muaynesinden sonra tam tehşis konursa bir ilaçla ömür boyu idare etmeniz gerekmektedir…

Mide bizlerin hem deyimlerine yerleşmiş hem de akıllarımızda yemekle bir bütün olarak kalmış organdır. Derler ki “Fazla kola içme miden delinir” Böyle şeyler asite bağlanır ancak alâkası bile yok. Zaten HCl den daha basit bir asit olan H2CO3 bulundurur kola. Suda çözünmüş CO2’nin aldığı haldir. Çok zayıf asidik değer verir. Zararsızdır Köpüğü zehirleyici olabilir. Ama bunun konuyla alâkası yok.

Yinede kola içmek içindeki organik maddeler bakımından pek yararlı değildir. Ek bilgi olsun kola içen bayanlarda 30 yaşından sonra Çocuk doğurma problemleri ve üreme kanallarındaki problemler artar. Hatta çocuğu olmaz diyebiliriz. Yeni nesil olarak biz buna sürükleniyoruz

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …