Meyve Nedir

Meyve Nedir? Meyve Ne Demek? Meyve Nedir Kısaca?

Meyve Nedir? Meyve, çiçeğin dişi organının, döllenme sonucunda farklılaşıp, yumurtalığın gelişmesiyle meydana gelen ve tohumları taşıyan organa denir Olgunlaşma esnasında çiçeğin ovaryumundan başka, diğer kısımları genellikle dökülür ve ovaryum olgunlaşarak meyveyi teşkil eder. Ovaryumu meydana getiren karpeller meyve yaprağı, meyve kabuğu perikarp haline ve ovaryum içindeki tohum taslakları da tohum haline döner. Döllenme meydana gelmeden meyve teşekkülüne partenokarpi, böyle meyvelere de partenokarp meyve denilir.

Meyve Nedir

Meyveleri basit meyveler, küme agregat meyveler ve bileşik meyveler olmak üzere üç kısma ayırmak mümkündür. Basit meyveler bir çiçeğe ait bir tek ovaryumun gelişmesiyle meydana gelir. Agregat meyveler, bir çiçeğe ait birbirinden ayrı ovaryumlardan, mesela böğürtlen, çilek gibi bileşik meyveler ise birden fazla çiçeğe ait ovaryumların bir bütün olarak gelişmesiyle meydana gelir, mesela dut ve incirde olduğu gibi.

Meyveyi, teşkil eden meyve kabuğu perikarp, üç kısımdan meydana gelmektedir. Dıştan içe doğru dış kabuk ekzokarp, orta tabaka mezokarp ile iç kısımdır ve çoğunluk sertleşmiştir endokarp.

Basit mayveler, kuru ve etli meyveler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Fındık, buğday, ayçiçeği, keçiboynuzu, bakla ve fasulye kuru meyvelere, misal verilebilir. Etli meyveler de üzümsü bakka ve eriksi drupa olmak üzere ikiye ayrılır. Üzümsü meyvelerde, dış kabuk ekzokarp ince ve zarımsıdır. Orta mezokarp ve iç endokarp kısım etlidir. Bu tip meyvelere üzüm, portakal, limon, kabak misal gösterilebilir. Eriksi meyvelerde ise iç kısım endokarp sertleşmiştir. Erik, kiraz, şeftalide olduğu gibi.

Organik Meyve Sebzelerin Farkı Nedir?

Sebze ve meyvelerde giderek artan hormon, kimyasal ve katkı maddeleri kullanımı sağlığımızı tehdit ediyor. Sebze ve meyvelerin taşıdığı risk bu kadar fazlayken, doğal yöntemlerle yetiştirilen organik ürünleri tercih etmek gerekiyor. Fakat giderek artan organik ürünleri tüketme eğilimimiz, bazı soruları da beraberinde getiriyor. Bu soruların en başında da, bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını nasıl anlayacağımız geliyor.

Hormon içeren meyve ve sebzelerde, besini şekillendirici kimyasallar bulunmaktadır. Bu nedenle hormonlu meyve ve sebzeler genellikle fabrika ürünü gibi aynı görünümde olmaktadır. Oysa organik sebze ve meyvelerin belli bir şekli yoktur ve hepsi aynı boyutta değildir. Fakat tüm şekilsiz ürünlerin organik olmadığını bilmek gerekmektedir. Özellikle bu gıdalarda kullanılan fazla hormon sebze ve meyvelerde meme gibi şişkinlikler ve yapışık meyve ve sebze oluşumuna neden olmaktadır. Bu nedenle aşırı anormal şekildeki meyve ve sebzelerden uzak durmak gerekir.

Organik Sebze ve Meyveler Daha Az Dayanıklıdır

Sebze ve meyvelerin organik olup olmadığını anlamanın bir diğer önemli yolu, bu gıdaların çürüme sürelerinin kısa olmasıdır. Organik sebze ve meyve üretiminde dayanıklılığı arttıracak hormon ve kimyasallar kullanılmadığı için bu ürünler daha az dayanıklıdır ve daha kısa sürede bozulurlar. Bu nedenle daha kısa sürede tüketmek gerekir.

Organik Sebze ve Meyveler Daha Lezzetlidir

Organik Sebze ve MeyvelerOrganik sebze ve meyveler doğal süreçlerle ve mevsimine uygun olarak üretildiği için içerdikleri vitamin ve mineral besleyicileri ile aromalar bakımından oldukça zengindir. Bu nedenle, bu gıdaların tadı organik olmayanlara göre çok daha lezzetlidir. Organik gıdaların tadını aynı zamanda organik ürün tohumlarının yerli ve atalık tohumlar olması da etkilemektedir. Koku bakımında da genel olarak organik ürünler daha kokulu olmasına rağmen, organik olmayan ürünlere dışarıdan suni koku eklenebileceğini göz önünde bulundurmak gerekmektedir.

Fiyatının Fazla Olması Organik Olduğu Anlamına Gelmez

Organik sebze ve meyvelerin üretimi hem zaman hem emek açısından oldukça meşakkatlidir. Organik tarımla üretilen gıdaların her aşaması kontrol, analiz ve son olarak sertifika aşamasından geçmektedir. Bu durumda maliyeti epeyce arttıran bir durumdur. Bu duruma bir de ürünü depolama ve nakliye masrafları da eklenince, ürünlerin pahalı olması kaçınılmaz olmaktadır. Fakat sebze ve meyvelerin oldukça pahalı fiyatlara satılması bu ürünlerin organik olduğu anlamına gelmemektedir. Bu nedenle fiyat kaynaklı bir endişeniz olursa mutlaka organik üretim sertifikasını kontrol etmenizi öneririz.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …