Makat Nedir

Makat Nedir? Makat Ne Anlama Gelir?

Makat Nedir? Anüs ya da bilinen diğer ismi ile makat, sindirim sisteminin sonunda bulunan ve atıkların çıkartılmasını sağlayan önemli bir organdır.Anüsün açılması ya da kapanmasında büzgen kaslar görev alırken dışkılar anüs yoluyla dışarı atılmaktadır. Anüsün dışkılama sırasında açılması ve kapanması büzgen kaslar tarafından sağlanmaktadır. Vücutta sindirim sisteminden sonra atıkların dışkılaması anüs yoluyla gerçekleştirilir.

Makat Darlığı Tanısı Nasıl Yapılır?

Makat darlığının tanısı sfinkter kas muayenesi ile konulur. Hastalar zor ve ağrılı dışkı yaptıklarından yakınırlar. Dışkılama sırası ve sonrasında kanama olduğunu, dışkılama esnasında tam boşaltabilmek için parmaktan yardım aldıklarını, makatlarında sıklıkla akıntı ve ıslaklık hissi olduğunu dile getirirler.

Anüsün Görevleri Nelerdir

Makat Nedir? Anüs, sindirim sisteminde ayrılan yarayışsız olan maddelerin dışarıya atılmasını sağlamaktadır. Anüsün yapısında sinir, damar ve kaslar bulunmakta ve bu sistem karmaşık bir şekilde dışkının dışarı atılmasını sağlamaktadır.Anüs de bulunan büzgen kaslar, ihtiyaca göre anüsün açılıp kapanmasını sağlamaktadır. Halka şeklinde bulunan sfinkter kasları, katı halde bulunan dışkının kontrol edilmesini sağlamaktadır. Anüs, sinirler sayesinde atıkların gaz, katı ve sıvı olması konusunda önemli bir ayrıma sahiptir.Anüs, teknik olarak sindirim sisteminin sonunda yer almaktadır. Fakat vücutta iki kalça arasında bulunan halka şeklindeki yapıyı oluşturmaktadır.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Muayenede makat darlığının nedeni genellikle görülür. Darlığın nedeni belirlendikten sonra tedavi planlanır. Tedavide darlığın nedeni kadar darlığın yerleştiği bölge ve darlığın ciddiyeti de önemlidir. İlaçlar ile hafif seyirli, makat derisine yakın olan darlıklar tedavi edilebilir. Cerrahi tedavi ilaçla tedaviden yarar görmeyen veya görmeyeceği tahmin edilen orta veya ileri dereceli makat darlıklarında tercih edilen yöntemdir. Alt seviyedeki makat darlıklarında ise alternatif yöntemler uygulanabilir. Bunların yanı sıra dışkının yumuşatılması gerekir. Günlük sıvı alımı artırılmalıdır. Bu aynı zamanda dışkıyı yumuşak tutmanın bir yoludur. Ayrıca lifli besinlerden zengin bir diyet uygulanmalıdır. Meyve, sebze alımına önem verilmelidir.

Anüs Darlığı Doğuştan Veya Sonradan Oluşabilir?

Anüs darlığı, doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Doğuştan anüsün olmaması veya anüsün yetersiz olması şeklinde görülür. Bebeğin dışkısı ince, şerit şeklindedir ve dışkısını güçlükle yapar. Sonradan oluşan makat darlığı; anüs bölgesine gelen çeşitli travmalar veya bu bölgeye uygulanan radyoterapilere bağlı oluşmaktadır. Ancak sonradan oluşan makat darlığının en önemli nedenlerinden biri; o bölgeye yapılan cerrahi işlemlerdir. Hemoroid ameliyatı sırasında fazla miktarda doku çıkarılırsa anal darlık oluşmaktadır. Hemoroid pakeleri çıkarılırken mutlaka aralarda normal mukoza bırakılması gerekmektedir. Ancak hemoroid tedavisinde kullanılan bantligasyon, THD gibi tekniklerin sonrasında makat bölgesinde darlık oluşması söz konusu değildir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …