Laparoskopi Nedir

Laparoskopi Nedir

Karın zarı boşluğunun ve özellikle kadın özel bir optik alet vasıtasıyla incelenmesi. Bu iş için kullanılan ve Laparoskop ismi verilen optik bir alet geliştirilmiştir. Laparoskopi uygulanmasında, sistemin dört ana bölümünden faydalanılmaktadır. Bunlar ensüflatör (hava verici),

optik cihaz, kanüllü trokar (iğne) ve ışık sistemidir. Laparoskopi, son senelerde geliştirilerek yeni bölümler eklenmiş ve geniş bir ekipman sistemi ortaya çıkmıştır. Laparoskopi uygulamaları günümüzde, teşhis ve tedavi alanında daha da geçerlilik kazanmış hatta görülen, tespit edilen bulguların kamera aracılığı ile filme çekilme veya fotoğrafının alınması imkanı doğmuştur.

Laparoskopi özellikle nisaiye kliniklerinde, kısırlaştırma, kadın cinsel organları ile ilgili şüpheli ağrıların, kısırlık sebeplerinin araştırılmasında, kanserlerin safhalarının tespitinde, endometriozis hastalığının teşhisinde, dış gebeliğin kesin teşhisinde, tümörlerden biopsi alınmasında, karın içindeki yapışıklıkların giderilmesinde, küçük yumurtalık kistlerinin boşaltılmasında, karın zarı boşluğuna kaçmış spiralin çıkartılmasında kullanılmaktadır. Laparoskopinin; aşırı şişmanlara, önceden büyük karın ameliyatı geçirmiş olanlara, yaygın karın zarı iltihabı (peritonit) bulunanlara, ciddi akciğer ve kalb hastalığı bulunanlara, barsak tıkanıklığı olanlara uygulanması zararlı olabilir.

Laparoskopi için hastaya narkoz verilerek uyutulur. Gerekli vücut temizliği yapıldıktan sonra göbek çukuru içinden özel bir iğne ile girilerek ensüflatör yardımı ile karın zarı boşluğuna 2-2,5 lt karbondioksit gazı verilir. Sonra, optik ve ışık sisteminin yardımı ile karın içi gözle incelenir. inceleme bittikten sonra; optik, ışıklı bölüm ve kanül geri çekildikten sonra karın içindeki gaz boşaltılarak cilde 1-2 tane dikiş atılır.

Bu tekniğin nadiren görülebilen mahzurları kanama, ağrı ve organ delinmelerine yol açabilmesidir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …