Lale Nedir

Lale Nedir

Türkiye’de yetiştiği yerler: Anadolu. Vatanı Anadolu olan, güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitkiler. Türkiye’nin çoğu yerine tabii olarak yayılmış olan on dört türü bulunmaktadır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Etli ve yeşil 2-8 yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bazan ikidir. Çiçek parçaları altılıdır. Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sahiptir.

Vatanı Anadolu olan lale, 16. yüzyılda ülkemizden Avrupa’ya götürülmüştür. Yurdumuzda 17. yüzyılda lale yetiştirilmesine önem verilmiş ve 1718’den 1730’a kadar süren on iki yıllık devir, ismini bu çiçekten almıştır (Bkz. Lale Devri). Bu devirde yetiştirilen 840 çeşit lalenin herbirinin ayrı adı vardı. Bunlardan en çok bilinenleri ve ünlüleri; “Zibihümayun”, “Camihürşit”, “Sunnuhüda”, “Yegane”, “Reşkielmas” ve

“Ahühüftade”dir. Avrupa’ya hızla yayılan lale, Hollanda’da on yedinci yüzyılda çok önem kazanmıştır. Geniş yayılma alanına sahib olan, süsleme sanatında, mimarlıkta ve çeşitli cami, türbe ve çeşmelerin yapımında lale motifleri kullanılmış ve işlenmiştir. Yurdumuzda her yıl Emirgan Korusunda, nisan ve mayıs aylarında Lale Bayramı düzenlenir. Burada, yurdumuzda ve başka ülkelerde yetiştirilen laleler sergilenir. Bu festival, yirmi gün sürer.

Yetiştirilmesi: Lale, soğanından yetiştirilir. ilkbaharda çiçek açan lale, sonbaharda dikilir. Lale tohumunun ekildiği toprak çok kumlu ve gübreli olmalıdır. Tohumlardan çıkan laleler, 3-6 yıl çiçek vermez, soğanlar her sene çürüyerek, yerine yenisi meydana gelir. Kullanıldığı yerler: Lale çok eskiden beri önemli bir süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Tıbbi olarak da soğan, yaprak ve çiçeklerinde, kalbe etki eden Tulip’in alkaloidi vardır.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …