Körlüğü Önlemenin 10 Yolu Nedir

Körlüğü Önlemenin 10 Yolu Nedir?

Körlüğü Önlemenin 10 Yolu Nedir? Körlük oluşmasının başlıca nedenleri arasında akraba evliliği vardır. Ayrıca aile içinde birinci derece yakınınızda körlük varsa ve bu baskın bir özellik ise mutlaka doğum öncesi genetik test yaptırılmalıdır. Akraba evliliğinden uzak durmak, amca, hala, teyze ve dayı çocukları ile evlilikten uzak durmakta fayda vardır. Yakın akraba evliliği nedeni ile kör doğan ve sonradan kör olan pek çok insan olduğu unutulmamalıdır.

Körlüğü Önlemenin 10 Yolu Nedir?

Doğum sonrası hemen bebekler anneye emzirmesi için verilir. Bunun başlıca nedeni, bebeğin aç kalmasını engellemektir. Eğer, annenin sütü gelmemişse bebeğe şekerli su verilir. Bunun başlıca nedeni, emzirme işlemi yapılmaz ise bebeğin kan şekerinin düşmesi ve kanda oluşan şeker düşüklüğünün beyni etkilemesidir. Bu tarz bir durumda körlük dahil olmak üzere pek çok sorun yaşanabilir. Bu nedenle, yeni doğan bebek hemen beslenmelidir.

Beynimiz için oksijen olmaz ise olmazdır. Eğer, beyin oksijensiz kalırsa, körlüğe neden olabilir. Bu tarz durumda bebeklerin doğumdan hemen sonra gerekli tıbbi gereçler yardımı ile oksijen alması sağlanmalıdır. Bu nedenle, doğumların tam teşekküllü hastanelerde yapılması gerekmektedir. Tüp bebek yöntemi ile elde edilen ikiz ve üçüz gebeliklerde anne karnında bebeklerden bazılarında gelişim bozuklukları oluşabilir. Bu nedenle erken doğum riski de oluşur. Az gelişen bebeklerde körlük görülme oranı yüksektir. Erken doğan bebeklere prematür retinopatisi hastalığı olabilir. Doğumun hemen sonrasında laser ile müdahale edilmelidir. Bu uygulama yapılmaz ise bebek hayatı boyunca kör kalabilir. Bu nedenle erken doğan bebekler hemen bir göz doktoru tarafından kontrol edilmelidir.

Bazı bebeklerde doğumsal şaşılık, kırma kusurları, katarakt veya düşük göz kapağı olabilir. Görme sorunları 6 yaşına kadar kontrol altına alınmalıdır. Gerekirse ameliyat edilmelidir. Çünkü, göz bu duruma alışarak, göz tembelliğine girerek kör olabilir.

Çocuklarda çeşitli travmalar, bisikletten düşme, kafayı çarpma, arabada cama kafayı vurma gibi durumlarda göz sinirleri hasar alabilir. Bu nedenle, kasksız bisiklete binilmemeli, arabada arka koltukta emniyet kemeri takılmalıdır.

Çocukluk çağında bol yağlı ve tuzlu yiyecekler tüketen çocuklarda obezite riski vardır. Yetişkinlerde yağlar deri altına toplanırken, çocuklarda yağlar organların etrafında birikir. Damarlar bir süre sonra beyne oksijen taşıyamaz ve beyinde sıvı birikimi oluşabilir. Bu nedenle körlük oluşabilir. Çocuklarda obezite bu nedenle çok önemlidir.

İlerleyen yaşlar ile göz tansiyonu hastalığı yani glokom görülebilir. Bu hastalık tedavi edilmez ve kontrol altına alınmaz ise gözlerde körlük yaratabilir. 40 yaşını geçen her birey bu nedenle iki yılda bir göz tansiyonunu ölçtürmelidir.

Şeker hastalığının başlıca etkisi körlüktür. Çünkü şeker hastalığında damarlar etkilenebilir ve damarlardan kan sızabilir. Dokulara yeterince kanla oksijen taşınmayınca gözde körlük yaratabilir. Bu nedenle şeker hastaları mutlaka her yıl göz muayenesi yaptırmalıdır.

Yüksek tansiyon hastalarında damarlarda sorun oluşabilir. Damar tıkanıklığı ve hasar olabilir. Gözde körlüğe neden olmaması için tansiyon kontrol altına alınmalı ve tansiyon hastaları göz muayenesi yaptırmalıdır.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …