Kaynama Nedir

Kaynama Nedir

Sıvı içerisinde buhar kabarcıkları meydana gelmesiyle beliren buharlaşma. Verilen bir basınçta kaynama, her sıvı için başka olan sabit ve belirli bir sıcaklıkta olur. 76 santimetre cıva basınçlık ortalama açık hava basıncı altındaki kaynama sıcaklığına normal kaynama sıcaklığı adı verilir. (Açık hava basıncı altında su 100° de, alkol 70° de, kükürt 444° kaynar). Kaynama sırasında sıvının sıcaklığı ocağın devamlı etkisine rağmen sabit kalır. Bu sebeple ocağın kaynama süresince verdiği ısı bir sıcaklık yükselmesiyle kendini göstermez. Isı, âdeta kaybolur.Kaynama sıcaklığı, doyuran buharın en büyük basıncının, sıvının yüzeyine etki eden basınca eşit olduğu sıcaklıktır

Sıvının buhar basıncının, dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkmasına kaynama denir.

Saf maddelerin kaynama noktası sabittir. Kaynama süresi boyunca sıcaklık sabittir. Sıvı bir maddenin içinde katı bir madde çözünmüşse karışımın kaynama noktası yüksektir. Çözünen madde miktarı arttıkça kaynama noktası yükselir. Kaynama süresince sıcaklık sabit değildir.

Aynı ortamda bütün sıvıların kaynama anındaki buhar basınçları eşittir. Maddenin cinsine,saflığına ve ortamın basıncına bağlıdır.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …