Karaciğer Yetmezliği Nedir

Karaciğer Yetmezliği Nedir? Karaciğer Yetmezliği?

Karaciğer yetmezliği Nedir? Terimi 1970 yılında Trey ve Davidson tarafından hastalığın başlamasından itibaren 8 hafta içinde gelişen hepatik ensefalopati ile karakterize karaciğer yermezliği için kullanılmıştır. İlk semptomlardan sonra 8-26. haftada otaya çıkan hepatik ensefalopatiyi ise subfulminan karaciğer yetmezliği olarak tanımlamışlardır. Hôpital Beaujon’dan Bernuau ve arkadaşları ise klasifikasyonu sarılık ile ensefalopati arasındaki süreye göre yapmış ve 2 haftaya kadar olan süreyi fulminan, 2 hafta ile 3 ay arasındaki süreleri ise subfulminan karaciğer yetmezliği olarak tanımlamışlardır.

Buna karşılık King’s College Hospitalden Gimson ve arkadaşları, Trey ve Davidson gibi semptomlarla ensefalopati arasındaki zamana göre sınıflama yapmış ve 7 güne kadar olan süreleri hiperakut, 8-28 gün arasındaki süreleri akut ve 5-12 hafta arasındaki süreleri ise subakut karaciğer yetmezliği olarak tanımlamışlardır. Daha sonra, fulminan karaciğer yetmezliği, 1993 yılında O’Grady ve arkadaşları tarafından, karaciğer hastalığı ile ilgili semptomların, özellikle sarılığın ortaya çıkması ile komanın gelişmesi arasında geçen süreye göre sınıflandırılmıştır.

Sarılıkla komanın gelişmesi arasındaki süre 1 hafta ise hiperakut, 2-4 hafta ise akut ve 5-12 hafta ise subakut yetmezlik olarak tanımlanmıştır. “Akut karaciğer yetmezliği” terimi ise tüm bu klinik durumları içine alan geniş bir tanımlamadır. Fulminan ile subfulminan karaciğer yetmezliği arasındaki ayrım klinik açıdan oldukça önemlidir. Zira eğer sarılıkla komanın gelişmesi arasındaki süre kısa ise bu hastalarda mortalite oranı daha düşüktür.

Başlıca Karaciğer Hastalıkları?

hepatit, karaciğer yağlanması ve sirozdur. Bütün bu hastalıklar farklı tedavi protokolleri içermesine karşın, öncelikle karaciğer yetmezliğine neden olan gıdalar varsa diyetten uzaklaştırılarak tedaviye başlanmalıdır. Karaciğer yetmezliğiniz varsa, aşağıdaki tavsiyelere uymalısınız:

Aşırı Alkol Tüketiminden Kaçının

Yağlı gıdaları fazlaca tüketmeyin (mayonez, kaymak, krema, vb.)Kırmızı et tüketimini aza indirin Margarin, tereyağı, kuyruk yağı ve iç yağı kullanımını azaltın.

Dışarıdan beslenme alışkanlığına son verin Tüketilen gıdaların temiz ve hijyenik koşullarda hazırlanmış olmasına dikkat edin. Yukarıdaki uyarılara uymanız durumunda yürütülecek tedavi şekli ise şöyledir:

Sık aralıklarla ve az miktarlarda beslenin Uygulayacağınız diyetin yeterli düzeyde protein içermesine özen gösterin Diyetin enerjisinin yüksek olmasına dikkat edin ki, verilecek protein, doku onarımı için kullanılabilsin Bulantı, kusma var ise yağı, yemekte kullanılan yağı mümkün olduğunca azaltın Aşırı kilolar ve buna eşlik eden karaciğer yağlanması var ise, ideal vücut ağırlığına dönmek için çaba harcayın.

Ödem yoksa, sodyum ve sıvı kısıtlamasına ihtiyaç duyulmayabilir Kabızlık oluşumunu engellemek için uygulanan diyet, bol posa içermelidir (Kanamaya yol açacak bir neden yoksa).

Emilimdeki bozulmalara bağlı vitamin ilavesi düşünülmelidir Son yıllarda yapılan araştırmalar, enginarın karaciğer rejenerasyonu üzerine potansiyel bir etki mekanizması olduğunu göstermektedir. Diyetinizde enginara yer vermenizi öneririm.

Hastaya özgü, enerji, protein, karbonhidrat, yağ ve vitamin içeren bir beslenme programı için bir diyetisyenden yardım alın.

Akut Karaciğer Yetmezliği?

Akut karaciğer yetmezliği hızlı gelişir. Haftalar hatta günler içinde herhangi bir semptom göstermeden aniden ortaya çıkabilir. Akut karaciğer yetmezliğinin yaygın nedenleri arasında, mantarlardan zehirlenme veya aşırı doz ilaç kullanımı sayılabilir.

Kronik Karaciğer Yetmezliği?

Kronik karaciğer yetmezliğinde, akut karaciğer yetmezliği formuna göre, sorunlar çok daha yavaş ortaya çıkar. Herhangi bir semptom göstermeden aylar hatta yıllar alabilir. Kronik karaciğer yetmezliği genellikle uzun süreli alkol kullanımının neden olduğu sirozun bir sonucudur. Siroz, sağlıklı karaciğer dokusuna hasar verdiği zaman ortaya çıkar. Kronik karaciğer yetmezliği sırasında, karaciğeriniz iltihaplanır. Bu iltihaplanma zamanla skar dokusunun oluşumuna neden olur.Karaciğer Yetmezliği Nedir

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer yağlanması nedenler, belirtileri, ve tedavisi…Karaciğer yağlanması nedir? Karaciğer yağlanması nedenler, belirtileri, ve tedavisi…

Karaciğer Yetmezliğinin Nedenler?

Karaciğer yetmezliğine sebep olabilecek pek çok hastalık, çevresel faktörler ve sağlık durumları vardır. Bunlardan bazıları şunları içerir:

  • – Hepatit B
    – Hepatit C
    – Uzun süreli alkol tüketimi
    – Siroz
    – Hemokromatozis (vücudun çok fazla demir emmesi ve depolamasına neden olan kalıtsal bir bozukluk)
    – Yetersiz beslenme
    – Bazı ilaçlar
    – Koroner kalp rahatsızlıkları
    – Şeker hastalığı
    – Kandaki yüksek kolesterol ve trigliserid seviyeleri
    – Uzun süreli kortikosteroid tedavileri

Karaciğer Yetmezliği Belirtileri?

Karaciğer yetmezliğinin ilk belirtileri çoğu zaman herhangi bir koşuldan dolayı olabilir. Bu nedenle, karaciğer yetmezliğini başlangıçta teşhis etmek zor olabilir. Erken belirtiler şunlardır:

  • – Mide bulantısı
    – İştahsızlık
    – Yorgunluk
    – İshal
    – Cilt renginin değişmesi
    – Kaşıntı

Bununla birlikte, karaciğer yetmezliği ilerledikçe, semptomlar daha ciddi hale gelir ve acil bakım gerektirir. Bu belirtiler ise şunlardır:

  • – Sarılık
    – Normalden daha kolay kanama ve morarma
    – Yüksek nabız (taşikardi), düşük tansiyon
    – Karında şişlik
    – Zihinsel dezoryantasyon veya konfüzyon (hepatik ensefalopati olarak bilinir)
    – Dışkıda kan
    – Uykusuzluk
    – Koma

Karaciğer Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Yeterince erken saptanırsa, anti-enflamatuvarlar, antikonvülsanlar,
antibiyotikler ve doğum kontrol hapları gibi ilaçlarda doz aşımının neden olduğu akut karaciğer yetmezliği bazen tedavi edilebilir ve etkileri tersine çevrilebilir. Benzer şekilde, eğer bir virüs karaciğer yetmezliğine neden oluyorsa, virüsün seyrini tamamlayıncaya kadar semptomları tedavi etmek için bir hastanede destekleyici bakım verilebilir. Bu durumlarda, karaciğer bazen kendi kendine iyileşir.

Uzun süreli bozulmanın sonucu olan kronik karaciğer yetmezliği için, başlangıçtaki tedavi hedefi, karaciğerin hangi kısmının hala çalıştığını belirlemek olabilir. Bu mümkün değilse, o zaman bir karaciğer nakli gereklidir. Günümüzde karaciğer nakli genellikle başarılı olan yaygın bir işlemdir.Karaciğer Yetmezliği Nedir

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …