Kalp Sağlığı Diyet

Kalp Sağlığı Diyet

Şişmanlığın kalp sağlığı üzerine etkisi nedir
Şişmanlık, koroner kalp hastalığı için sorgulanan klasik risk faktörlerinden biri olup, günümüzde özellikle gelişmiş toplumların giderek artan önemli bir sağlık problemidir. Ayrıca, sadece kalp hastalığı için değil, aynı zamanda kalp hastalığı eş değeri sayılan diyabet ve hipertansiyon için de önemli risk taşımaktadır. Örneğin erkeklerde her % 10&#8242luk kilo azalması koroner vakalarda % 20 azalma sağlar. Verilen kilonun miktarı arttıkça elde edilen fayda da artar. Bilimsel araştırmalarda % 5 kilo verme ile bile yaşam kalitesinin arttığı, diyabet riskinin azaldığı, kan yağlarının profilinin olumlu etkilendiği gözlenmiştir. ideal olan, vücut kitle endeksinin (vücut ağırlığının, kişinin boyunun metre birimi ile karesine bölümünden elde edilir.) 25&#8242in altında olmasıdır

Bunun üzerinde olanlarda kalp hastalıklarının yanı sıra başka hastalıkların risk oranı da yükselir.

Birden bire ve aşırı kilo vermek de kalp sağlığını bozar mı
Dengeli beslenme, kalp sağlığının birinci şartı olup vücudu aşırı zorlayan her türlü diyet uygulaması kalp için de zararlıdır. Birdenbire kilo kaybetmek vücut dengesini bozacağı için hiç bir zaman önerilmez. ilk etapta vücut ağırlığının % 10&#8242u veya 10 kg verilmesi hedeflenebilir. Kilo vermek zaten zor bir iş olduğundan hedefin küçültülmesi başarının da daha büyük olmasını sağlar. Bir de önemli olan kilo verdikten sonra korunmasıdır. Kilo verdikten kısa bir süre sonra tekrar alınması ve sonra tekrar diyete başlanması vücutta tahribata neden olur. Bu nedenle kilo vermenin sağlığı olumlu etkilemesi için mutlaka verilen kiloların bir ömür boyu korunması gerekir.

Kalp hastası için özel bir diyet var mıdır
Kalp hastaları, kardiyolog ve diyet ve beslenme uzmanlarının kontrolünde gerekli düzenlemeleri yaparak yaşamlarını sürdürmelidirler. Kalp hastaları için önerdiğimiz, yağ oranı azaltılmış diyetlerdir. Bu tip diyette, LDL-kolesterolü düşürmek için total yağlar, enerji içeriğinin

%30&#8242unu oluşturmalıdır. Ancak kalp hastalığı aşikar olanlarda daha çok tedavi etmeye yönelik, daha katı olan bir ikinci tip diyet uygulanır. Bunda da yine yağlar, total günlük enerji ihtiyacının ancak % 30&#8242unu karşılamalıdır.

Şişmanlar risk altında
Menopoz dönemindeki kadınlar, ailesinde hipertansiyon olanlar, yaşlılar, stres altında olanlar, sigara içenler, şişmanlar ve alkol kullananlar yüksek tansiyon riski altındadır.

Beslenme ile kalp krizi arasında bir bağlantı var mı
Sağlıksız beslenme, fast-food tarzı yiyecekler ve yağ – karbonhidrat açısından zengin diyetler şişmanlık oranını arttırdığı gibi kalp hastalığına da yol açar. Beslenme düzgün olmayınca kilo alma ve lipit profilinde bozulma olur ve ayrıca tuz tüketiminin de fazla olması yine hipertansiyonun olmasına sebep teşkil eder. Bütün bunlar bir arada kalp hastalığı risk faktörlerinin (bozulmuş lipit profili, hipertansiyon, obezite gibi) gelişmesine ve sonuçta da kalp krizine zemin hazırlayacaktır.

Diyetin kalp hastalıklarındaki rolü nedir
Diyet, koroner kalp hastalıkları için önemli bir risk faktörüdür. Kan basıncı, kan şekeri ve şişmanlığın artmasıyla koroner kalp hastalıkları gelişmesi riski de artar. Diyetteki doymuş yağ asitleri, LDL-Kolesterolü (zararlı kolesterol) yükseltirler. Doymuş yağ asitlerinin yerini doymamış yağ asitleri aldığında LDL- kolesterol düşer, fakat HDL-kolesterol (faydalı kolesterol) etkilenmez. Tüm katı yağlar sıvı yağlara göre kolesterol açısından zengin olduğu için daha fazla zararlıdır. Diyet kan basıncının da belirleyicisidir. Diyetle alınan tuzun azaltılması kan basıncım düşürebilir ve yaşla kan basıncı artışım önler. Meyve ve sebzeden ve düşük yağlı süt mamullerinden zengin beslenme, kolesterolü düşürmesi yanında kan basıncı değerlerini de etkiler. Bu nedenle kalp sağlığı açısından uygundur.

Obezite gittikçe artan bir şekilde toplum sağlığını tehdit etmektedir. Fizik aktivitenin azalması ve yüksek miktarda yağ ihtiva eden veya yüksek kalorili yiyeceklerin aşırı alımından dolayı kalp hastalıkları da fazlaca görülmektedir. Kalp hastalıklarında korunmada ağırlık, diyet tedavisinde olmaktadır.

Birinci basamak diyeti
Günlük total kalori
ideal kiloya getirecek ve bu kiloda devam ettirecek kadar olmalı. ideal kilo da yukarıda belirttiğimiz gibi vücut kitle endeksi hesap edilerek bulunur. Vücut kitle endeksi 25&#8242in üzerinde çıkanlar tehlike sinyalleri verir.
Kolesterol <300 mg/gün olmalı Total yağ alımı Günlük toplam kalorinin % 30&#8242unu oluşturmalı. Total karbonhidrat alımı Günlük toplam kalorinin % 55-60&#8242ını oluşturmalıda. Total protein alımı Günlük toplam kalorinin % 12sini oluşturmalıdır. Tuz Hipertansiyon yoksa, normal miktarda. Yumurta Haftada en çok bir defa. Balık pullu türleri ve ızgara veya buğulama şekilleri tercih edilmeli. Sigara kesinlikle içilmeyecek. Alkol içmemek tercih edilir. Ancak içiliyorsa, çok az miktarı geçmemelidir. Bu diyette günlük et miktarı 150 gramı geçmemeli, kırmızı et haftada en fazla 2 kez alınmalı, diğer günler derisi alınmış tavuk veya balık tercih edilmelidir. Karbonhidratların kabuğu ayıklanmamış ve lifli olanları tercih edilmelidir. Beyaz un, şeker yerine kepekli olanlar ve kahverengi şeker tercih edilmelidir. Kalbi koruma diyeti
Kahvaltı (Her gün aynı)

2 dilim kepek ekmeği, 2 dilim az yağlı tuzsuz peynir, domates, salatalık, taze sıkılmış portakal veya greyfurt suyu, ıhlamur, adaçayı veya papatya çayı. Az miktarda suni tatlandırıcı kullanılabilir, ama tercihen hiç şeker konmaması daha iyidir.

Pazartesi
Öğle Tavuk ızgara, 200 gram yoğurt, salata
Ara öğün 250 gram mevsim meyvesi
Akşam Kıymalı ıspanak, istediğiniz kadar salata Salı
Öğle 200 gram yoğurt, 1 tabak haşlanmış sebze (haşlama işlemi yapılırken içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve az tuz koyabilirsiniz)
Ara öğün 250 gram mevsim meyvesi
Akşam Balık ızgara, salata

Çarşamba
Öğle Tavuklu sebze yemeği (Sebze ıspanak, pırasa, semizotu, fasulye olabilir), 200 gram yoğurt.
Ara öğün 250 gram mevsim meyvesi
Akşam Tavuk ızgara, istediğiniz kadar salata

Perşembe
Öğle Üzerine 6 ceviz içi ve 100 gram tuzsuz lor peyniri konulmuş salata. (Salatayı istediğiniz kadar yiyebilirsiniz, üzerine peynir koymak istemeyenler ton balığı da koyabilir)
Ara Öğün 250 gram mevsim meyvesi
Akşam Kaymalı taze fasulye, 200 gram yoğurt

Cuma
Öğle Üzerine 200 gram haşlanmış tavuk eti konmuş salata (Salatayı istediğiniz kadar yiyebilirsiniz, üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve istediğiniz kadar limon koyun.)
Ara öğün 250 gram mevsim meyvesi
Akşam Kıymalı pırasa, 200 gram yoğurt

Cumartesi
Öğle Üzerine çiğ domates ve biber konmuş kepekli makarna (makarna 1 su bardağı dolusu olacak, haşlandıktan sonra üzerine 1/2 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilecek)
Ara öğün 250 gram mevsim meyvesi
Akşam Balık ızgara, salata

Pazar
Öğle Ton balıklı salata, 1 dilim kepek ekmeği
Ara öğün 250 gram mevsim meyvesi
Akşam Izgara biftek, salata

Açıklamalar
1 – içecekler Su, ıhlamur, adaçayı veya doğal ot çayları şekersiz olmak şartıyla istediğiniz kadar içilebilir. Suni tatlandırıcı, aşırıya kaçmadan günde en fazla 4 adet kullanılmalıdır.

2 – Tuz tamamen kesilmemeli, ama az kullanılmalıdır.

3 – Sağlıklı bir kalp için sadece diyet yapmak yetmez. Aynı zamanda egzersiz yapmak ve hareketli bir yaşam tarzını benimsemek de gerekir. Her gün en az yarım saat kalp ritmini hızlandırmayan yürüyüş ve yüzme idealdir.

4 – Meyveler incir, üzüm, kavun gibi bol miktarda şeker içerenler olmamalıdır.

5 – Sebze yemeklerinin içindeki kıyma miktarı 100-150 gram, et öğünleri ise yağsız olmak şartıyla 250-300 gram olmalıdır.

ikinci basamak diyeti
Birinci basamak diyetinden farklı olarak doymuş yağ ve kolesterol alınması daha kısıtlanır.
Günlük total kalori ideal kiloya getirecek kadar olmalı. ideal kiloyu hesaplamak için yukarıdaki vücut kitle endeksi kullanılabilir.
Günlük kolesterol 200 mgdan az olacak.
Total yağ alımı Günlük toplam kalorinin % 30&#8242unu aşmayacak.
Total karbonhidrat alımı Günlük kalorinin % 55- 60&#8242ı ( şeker, total kalorinin % 10&#8242unu geçmeyecek.)
Total protein alımı Günlük yemek miktarının % 10-20si.
Alkol içmemek idealdir. Eğer içki içiyorsa günde 30 gr. alkolü aşmayacak.
Sigara Kesinlikle içilmeyecek.
Bu diyette yumurta yok. Günlük et miktarı 90 gr. olup derisi alınmış tavuk veya balık yenilir. Kırmızı et yenilmemelidir.

Kalp dostu yağ olabilir mi
Kolesterol oranı en düşük olarak sıvı yağlardan zeytinyağı kullanımı, kalp dostu olarak sayılabilir.

Sıvı yağlar da çok çeşitli. Bunlardan hangisi daha sağlıklı
Tekli doymamış yağ asidi bakımından zengin olan zeytinyağı, yağlar arasında daha sağlıklıdır.

Çocuklar için kalp sağlığını koruyucu ve hastalığı ileriye yönelik önleyici neler yapılabilir ?
Beslenmeleri erken yaşlarda kontrol altında tutulmalı ve ailede kalp hastalığına bağlı erken ölüm varsa gerekli kan testlerine erken yaşlarda başlanması uygun olacaktır

C ve E vitamini yararlı mı
Antioksidan görevi içeren C ve E vitamininin kalbi olumlu etkilediğini gösteren bilimsel çalışmalar var.

Kişinin kalp krizi geçirme riski, belirli kriterlere bağlı olarak ortaya çıkar mı
Aile öyküsü mevcudiyetinden başlayarak risk faktörü olarak bilinen, kolesterol yüksekliği, hipertansiyon, şeker hastalığı, sigara içimi, şişmanlık, hareketsiz hayat tarzı hepsi 10 yıllık kalp krizi geçirme riskini hesaplamada kullanılan öğelerdir. Kalp hastalığı risk faktörleri kişinin yaşı, sigara içip içmemesi, tansiyonu, cinsiyeti, kolesterol düzeyleri göz önüne alınarak da belirlenir.

Kalp krizi riski yüksek kişiler korunma amaçlı olarak neler yapabilir
Hayat tarzı değişiklikleri yaparak sigara, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz hayat tarzı gibi kötü alışkanlıklarını bir kenara bırakabilirler. Önemli etkenlerden bir tanesi de beslenmedir.
Kişinin Akdeniz beslenme piramidine göre yemesi, onu birçok hastalıktan, özellikle de kalp hastalıklarından korur.

Akdeniz beslenme piramidinin özellikleri
Her gün tüketilen yiyecekler

1) Tahıl ürünleri
Tahıl ürünleri piramidin tabanında yer almaktadır. Ülkeden ülkeye, hatta aynı ülkenin değişik bölgelerinde farklılıklar göstermekle beraber ekmek, makarna, pilav ve patates her gün tüketilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Bunlar büyük çoğunlukla doğal tüketildiklerinden aşırı acıkma ve sık yemelere neden olmadığından, Akdeniz Bölgesinde şişmanlık oranı düşüktür.

2) Sebze, salata ve meyve
Akdenizlinin her gün büyük miktarlarda tükettiği yiyecek maddeleridir. Büyük bir kısmı çiğ tüketildiğinden vitamin, mineral ve bioaktif maddeler açısından çok zengin bir beslenmedir. Baklagiller ve fındık, fıstık, ceviz, badem tüketimi de bu dilim içinde yer almaktadır.

3) Zeytinyağı
Klasik Akdenizlinin mutfağının tek yağıdır. Başka yağ tanımaz ve tüketmez. Ekmeğini banar, salatasına koyar, yemeğini zeytinyağıyla pişirir.

4) Peynir ve yoğurt
Her gün tüketilen yiyecek maddeleridir. Yoğurt sofradan eksik olmaz. Olduğu gibi yenir veya yemeklerin üzerine konur, ayrıca ülkemizde olduğu gibi cacık olarak ta tüketilir. Beyaz peynir ve keçi peyniri, en çok tüketilen peynir çeşitleridir.

Haftada birkaç defa tüketilen yiyecek maddeleri
1) Balık ve deniz ürünleri Haftada 3 – 4 defa sofrasından eksik etmez. En büyük protein kaynağıdır. Bu yiyecek maddelerinin kalorisi düşüktür, yağ oranları düşük olduğundan aşırı kolesterol içermezler.
2) Tavuk, yumurta Balık ve deniz ürünlerinden sonra daha az tükettikleri protein kaynaklarıdır.
3) Tatlı Akdenizli genellikle yemekten sonra meyve yer. Sık olmamakla beraber sütlü ve hamur işi tatlıları da tüketir.

Kalp krizi atlatıldıktan sonra yapılacaklar neler
Kalp krizi atlatıldıktan sonra hasta belirli aralıklarla doktor kontrollerine gider. Risk faktörlerine yönelik başlanılan tedavileri ara vermeden düzenli olarak yapar. Haftada en az 3 gün düzenli egzersiz önerilir. Ayrıca stresten uzak ve sigarasız bir yaşam, kilo kaybı hedeflenir. Psikolojik destekten başlayarak gerekli ilaçların
düzenli kullanılması, düzenli hekim kontrolü altında olunması ve kontrollerin aksatılmaması önemlidir.

Aspirinin kalp krizini ve hastalıklarını önleyici etkisi var mı Kalbi korumak için aspirinin hangi türü hangi miktarda alınmalı Aspirinin koruyucu etkisi vardır. Düşük dozlarda alındığında kan sulandırıcı etkisinden faydalanıyoruz. Doz olarak önerilen günde 150-300 mgr. Piyasada aspirinin kalp için özellikle üretilen dozları satılıyor. Ancak doktora danışılarak ilaca başlanması daha doğrudur.

Kalbi korumak için kaç yaşında aspirin almaya başlamak gerekiyor
Bunun için hastanın sahip olduğu risk faktörleri değerlendirilerek ve kardiyologun görüşü alınarak hareket edilmelidir. Ancak 35 yaşın üstünde proflaktik (koruyucu) olarak aspirin alınmaya başlanması önerilmektedir.

Et konusunda kalp sağlığı açısından bir seçim yapılmalı mıdır
Kırmızı et kolesterolce zengin olduğu için sınırlı tüketilmelidir. Kalp sağlığı açısından beyaz etin, yani tavuk ve balığın tercih edilmesi daha iyi olur. Tavuk etinde yağlı olan deri ve but bölgesinin değil, yağsız olan göğüs bölgesinin tercih edilmesi gerekir. Balık olarak da kalbi koruma konusunda etkisi olduğu bilinen omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıkların tercih edilmesi faydalıdır. Ancak hem balığın, hem tavuğun hem de kırmızı etin pişirilme tarzı da önemlidir. Bunlar kesinlikle kızartma olmamalı, haşlama, buğulama ya da ızgara tercih edilmelidir.

Kalbi koruyan vitaminler var mı
Antioksidan vitaminlerin (C vitamini, E vitamini gibi) kalbe olumlu etkilediklerini gösteren çalışmalar bulunsa da yakın tarihli HOPE çalışması, örneğin E vitamini alımının yaşam sürecini etkilemediğini göstermiştir. Dolayısıyla bu konu henüz kesinlik kazanmamıştır.

Kahve çay içiminin kalp sağlığı üzerine etkisi var mı
içerdikleri kafein nedeniyle tercih edilmezler. Günde 1 veya 2 bardak zevk için içilebilir, ama daha fazlası kalp- tansiyon hastaları için zararlı olabilir.

Kalp sağlığına uygun olan ve olmayan sporlar neler
Başta yürümek olmak üzere aerobik hareket olarak adlandırdığımız tüm aktiviteler kalp için faydalıdır. Aslında kalbi korumak için de yani kişi kalp hastası olmadan önce de spor yapmalıdır Spor bir hayat biçimi olarak küçük yaştan itibaren çocuklara benimsetilmelidir. Küçük yaşlardan itibaren spor yapanlar, yaşlandıklarında da spora daha rahat bir biçimde devam edebiliyorlar. Ama hayatında hiç spor yapmayanlar, yaşlandıklarında spora başladığında dikkatli olmalı.

Kalp atışlarım aniden artıran ve yüksek efor gerektiren tenis, koşma gibi sporlardan uzak durmalılar.Yürüyüş yapmak zayıflamaktan öte vücuttaki stresi azaltmaya da yarıyor. Kan yağlarının düşmesini sağlıyor ayrıca yararlı kolesterol denen HDLyi yükseltiyor. Sadece düzenli olarak yürüyerek bile tansiyonu düşürmek mümkün.

Aile yaşantısının, karı koca sorunlarının kalp sağlığı üzerinde etkisi var mı ? Mutsuz bir evlilik, kalp sağlığını olumsuz etkiler mi Duygusal stresin (ki buna aile sorunları da dahildir) kalp sağlığı üzerine olumsuz etkisi olur. Aynı etki fiziksel stresin durumunda ve işe bağlı olarak yaşanan streste de görülür.

Kişi kendisinde kalple ilgili bir ağrı olduğunu nasıl anlayabilir
Eforla gelen veya göğüste sıkıştırma, baskı tarzı ağrı ya da nefes darlığı tarzı bir sıkıntısı olduğunda hemen bir kardiyologa başvurmalıdır. Benzer ağrıların eforsuz, istirahat halinde de gelmesi durumu ve ağrının 15 dakikadan fazla sürmesi halinde de hemen bir kardiyologa başvurulmalıdır. Hastanelerin kardiyoloji servislerinin yanı sıra sadece kalp üzerine hizmet veren hastaneler de başvuru adresleri arasındadır.

Erken yaşta kalp krizi daha ölümcül oluyor, neden
Kollateral dediğimiz kılcal damarların daha az gelişmiş olmasından ötürü erken yaşlarda gelişen kalp krizi daha tehlikeli olmaktadır. Ancak ileri yaşlarda kılcal damarlar gelişerek kalbi beslemede önemli bir görev üstlenirler ve ana damardaki tıkanıklığın vereceği ölümcül etkiyi azaltırlar.

Kalp damar hastalıklarının ülkemizde görülme sıklığı ve bölgelere dağılımı nasıldır
Türkiyede yaklaşık 2 milyon kişide kalp damar hastalığı mevcut. En sık rastlanan bölge ise Marmara bölgesi. Bu bölgeler stresin daha fazla olduğu, kolesterolce zengin fast-food gıdaların fazla tüketildiği yerler olan istanbul ve Bursa… Zeytinyağının fazla tüketildiği Ege bölgesinde ise daha az görülüyor. Ülkemizde yapılan bir araştırmanın sonucuna göre 30 yaş ve üzerindeki her 1000 erişkinde koroner kalp hastalığı görülme oranı % 81. Bu oran, katı yağların fazlaca tüketildiği Karadeniz Bölgesinde daha da fazla.

Türkler genetik olarak risk altında mı
Türklerde genetik olarak önemli bir risk faktörü var. Genetik olarak Türklerde iyi huylu kolesterol olarak adlandırdığımız HDL oldukça düşük. Ancak maalesef bizim ülkemizde çok önemli bir sorun olarak metabolik sendrom diğer toplumlara göre daha fazla.

Metabolik sendrom nedir
Metabolik sendrom, abdominal obezite dediğimiz erkeklerde bel çevresinin 102 cm, kadınlarda 88 cmden fazla olması, bozulmuş glikoz toleransı, hipertansiyon ve kan biyokimyasında kolesterol-trigliserit düzeylerinin yüksek olmasıdır. Ülkemizde her 8 erişkinden 3&#8242ünde metabolik sendrom mevcut. Koroner kalp hastalığı riski, bu grupta 2 kat daha artmaktadır.

Hava durumu ile kalp hastalığı arasında bir bağlantı var mı
Hayır, ama soğuk havanın damarlarda daraltıcı etkisi olduğundan koroner arter hastalığı olanlar, soğuk havalarda fazla efor sarfetmemelidirler.

Sıcak havalarda özellikle tatilde kalp krizinden ölümlerin sebebi nedir
Sıcak havalarda güneş çarpması dışında, kalp hastalıkları için damarlar genişleyip tansiyon düşebilir. Bu da kalpten vücuda atılan kan hacmini azaltacağı, dolayısıyla koroner damarlarla kalbin kanlanmasını olumsuz etkileyeceği için, koroner arterlerinde önemli daralma olan hastalarda kalp krizini tetikleyebilir.

Kalp hastalığı olduğu düşünülen kişi hastanelerin hangi servisine, hangi uzman doktora başvurmalı
Şayet anlattığımız karakterde göğüs ağrısı gün içinde tekrarlayıcı biçimde yaşanıyorsa ve bu eforla ilişkili ise, her seferinde durunca geçiyor ve eforla yine başlıyorsa, istirahatta olmuyorsa normal polikliniklere tetkik amaçlı gelebilir. Ancak bu durumun sıklığında, süresinde bir artış olmuşsa veya istirahatta de gelmeye başlamışsa o zaman acile başvurmalıdır. Çünkü bu durum bir kalp krizi veya öncü habercisi olabilir. Bunun dışında risk faktörleriyle yüklü olan kişiler de yine tetkik edilmek için kardiyoloji polikliniklerine başvurabilirler.

Hasta doktora başvurdu, doktor da kalple ilgili bir sorundan şüphelendi, kesin teşhis nasıl yapılıyor
Hastanın hekime bildirdiği şikayet doğrultusunda gerekli en son teknolojik donanımı gerektiren tetkikler, fizik muayene, EKG, kan biyokimyası tetkikleri, eforlu EKG, Myokard perfüzyon sintigrafileri ve en son olarak da koroner anjiografi yaptırılmaktadır.

EKG
Kan biyokimyası tetkikleri nelerdir, neleri içerir Açlık kan şekeri, böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek için üre, kreatinin, karaciğer enzimlerinden SGOT, SGPT, GGT, kalp enzimleri ve kalpte hasar belirleyiciler olarak TroponinT, LDH, CK, CK-MB olarak sayılabilir.

Eforlu EKG nedir
Eforlu EKG, hastanın göğsüne elektrotlar bağlanıp, kalp atışları monitörde görülüp kaydedilerek yapılan bir testtir. Amaç, istirahat EKGsi normal olduğu halde efor sırasında göğüs ağrısı olan hastalarda koroner damarlarda bir daralmanın olup olmadığını belirlemektir. Hastanın tansiyonu ve nabzı başlangıçta ölçülerek kaydedilir.

Yürüme bandının hızı ve eğimi de yavaş yavaş artırılarak kalp yorulur. Bu aşamalarda görülen patolojik EKG değişiklikleri, hastada göğüs ağrısı olması ve amaçlanan maksimal efor hedefinin ne kadarının yapabildiği gibi kriterler değerlendirir. Bunun sonucuna göre hastaya koroner damar problemi yok denilir veya Miyokard perfüzyon sintigrafisi ya da Koroner anjiografi istenebilir

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …