Kalp Çarpıntısına Ne iyi Gelir

Kalp Çarpıntısına Ne iyi Gelir? Kalp Çarpıntısı?

Kalp Çarpıntısına Ne iyi Gelir? Kalp çarğıntısı genelde endişe verici olmasına rağmen çok nadir durumlarda tedavi gerekir. Tedavi genelde sürekli düzensiz klap çarpıntısı ve daha ciddi rahatsızlıklarda uygulanır.Kalp çarpıntısı, kalbin normalden hızlı çarpması durumudur. Egzersiz, stres, kullanılan ilaçlar ve nadiren tıbbi müdahalelerde meydana gelir.

Kalp Çarpıntısı Belirtiler

Kalp çarpınıtısıbaşladığında boyun ve boğaz kısmında şah damarının olduğu bölümde, şakaklarda bu durum hissedilir. Kalp çarğıntısı hem ayakta hemde yattığınız yerde istirahat esnasında meydana gelebilir.

Ne zaman bir doktoru başvurmak gerelir: Kalp çarpıntısı normalde birkaç saniye sürer.Çarğıntı genelde dikkate alınmayack akadar öneli değilidir. Lakin, daha önceden kalp hastalığı geçirilmişse ve çarpıntı varsa doktora başvurmak gerekir. Kalbin durumunu öğrenmek için kalp testi yapılabilir.

Aşağıdaki Durumlarda Acil Yardım isteyin

  • Göğüs rahatsızlık ya da ağrı
    Bayılma
    Nefes Darlığı Şiddetli
    Şiddetli Baş Dönmesi

Kalp Çarpıntısı Nedenleri

Normal kalp çarpıntılarının genelde belirli bir nedeni olmamakla birlikte bazı nedenleri şunladır;

  • Ağır stres, depresyon, aşırı duygusal tepki
    Yorucu egzersiz
    Kafein
    Nikotin
    Ateş
    Menstruasyon, gebelik veya menopoz ile ilişkili hormon değişiklikleri
    Pseudoephedrine içeren soğuk algınlığı ve öksürük ilaçları, uyarıcılar
    Uyarıcı içeren bazı astım ilaçları

Kalp Çarpıntısına Ne iyi Gelir Bazen kalp çarpıntısı aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidi) yüzünden meydana gelebilir. Bu durum aynı zamanda ciddi kalp hastalığı belirtisi de olabilir. Tirod bezlerinden kaynaklanan kalp çarpıntıları için mutlaka tiroid bezleri tedavi edilmelidir.

Aşağıdaki Durumlarda Risk Grubunda Olabilirsiniz

  • Aşırı stres
    Bir anksiyete bozukluğu varsa veya düzenli panik atak
    Hamile
    Astım ilaçları kullanıyorsanız
    Aşırı aktif tiroid bezi (hipertiroidi)
    Daha önce kalp hastalıkları kalp krizi yaşadıysanız.
Komplikasyonlar

Bir kalp rahatsızlığı nedeniyle kalp çarpıntısı komplikasyon riski taşımaktadır. Bir kalp rahatsızlığı nedeniyle çarpıntı için, olası komplikasyonlar şunlardır:

Bayılma

Anormal kalp atışları, kan basıncını arttırır, bayılmaya neden olabilir. Bu durum daha önce kalp rahatsızlığı yaşayan kişilerde daha fazla görülebilir.

Kardiyak Arrest

Nadiren, çarpıntı yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.

inme

Nadiren kan pıhtılaşmasına ve akabinde inmeye enden olabilir, genelde kalp hastalarında meydana gelir.

Kalp Yetmezliği

Uzun sürebelirtilerini gösteriri ve bir an önce tedavi edilmesi gerekmektedir, aksi durumda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Kalp Çarpıntısı Teşhis Ve Tedavisi

Doktorunuz size bir kalp rahatsızlığı olduğunu söylemediği sürece, kalp çarpıntısı nadiren tedavi gerektirir. Doktorunuzla görüştüğünüzde kalp çarpıntısına neden olan etkenleri ortadan kaldırmanızı sizden isteyebilir..

Kalp çarpınıtısını nedenini mutlaka doktorunuz belirlemelidir, kendi tahminlerinizle yola çıkarak teşhis ve tedavi uygulamanız sakıncalıdır. Aynı şekilde aşadığa paylaştığımız doğal yarımcı/elterantif tedaviler için doktorunuza veya konuyla ilgili sağlık uzmanına danışmalısınız.

Önemli Uyarı: Burada palaştığımız tedavi metodları bilgilendirme amaçlıdır, doktor tarafından onaylanmadığı sürece destek veya tedavi amaçlı olarak kullanılmalıdır.

Kalp Çarpıntısına Faydalı Bazı Öneriler

Yukarıda detaylı şekilde belirttiğimiz gibi kalp çarpıntısı her hangi bir sebep omadan ortaya çıktığı gibi, psikolojik, fiziki, hastalık, kullanılan ilaçların tekiside neden olabilir. Eğer kullanılan ilaç ve hastalıktan dolayı ise mutlaka doktorunuzdan yardım almalısınız. Sağlıklı insanlar kalp çarpıntısı esnasında aşağıdaki önerileri uygulayabilir.

Öksürmek

Kalp çarpıntısı esnasında öksürerek kalp ritmini yeniden düzenleyebilirsiniz. Çarpıntı zatan kısa sürer normalden uzun sürdüğüne kanaat getirdiyseniz öksürerek ritmi düzenlemeye çalışın.

Pozisyon Değişkliği

Kalp çarğıntızı zuzun süre masa başında oturmak gibi durumlardan da kaynaklanmaktadır. Bu durumda yapılması gereken panik yapmadan ayağa kalkarak kolları geri gererek göğsü ileri doğru çıkarma ve derin nefes almak yardımcı olabilir. Pozisyonuzu değiştirerek aynı pozisyonda bir züre uzak durmak.

Soğuk Su

Soğuk suyun sinirler üzerinde uyarıcı etkisi vardır. Kalp çarpıntısı esnasında yüzünüze soğuk su çarğmanız yardımcı olabilir. Soğuk duğ da faydalıdır ama evde yanız iseniz soğuk suyla duş almayı tevsiye etmiyoruz, birisi var ise ona haber vererek soğuk duş almanızı öneririz. Suyun diğer faydaları hıkkında yayınladığımız makaleyi okumak için tıklayınız.

Derin Nefes

Derin nefes almak kaygından kaynaklanan çarprıntının geçmesine faydalı olabilir. Derin nefes hızlı kalp atışını yavaşlatmaya yardımcı olur. Çarğıntı olduğu esnada derin nefes alarak kollarınız açın ve göğsünüzün gerilmesini sağlayın. İçerdeyseniz temiz havaya çıkmanızı öneririz.

Egzersiz

Kalp çarpıntısının en başta gelen sebeplerinden bir tanesi hareketsiz kalmaktır. Düzenli olarak egzersiz yapmak genel anlamda çarpıntı problemlerini azaltabilir. Çarpıntı esnasında yorucu olmamak şartıya basit el, ayak, vücut egzersizleri işe yarayabilir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalp çarpıntısı nedensiz ve bir çok nedenden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden uzak kamak için bazı önlemler alınabilir. Böylece kalp çarpıntısı sorunları minimuma indirilebilir.

Stresten uzak durmak için spor, meditasyon, yoga gibi vücudu ve ruhu dinlendiren faaliyetlerde bulunun.Uyarıcı içeceklerden kaçının. Kafein, alkol, nikotin başta olmak üzere bazı ilaçlar kalp çarpıntısını tetiklerler. Bundan dolayı kalp çarğıntısına neden olabilecek ürün ve gıdalardan uzak durmaya çalışın.Uyuşturucularda uzak durmalısınız.Dünlenme. Ağır stres altında kalmak kalp çarpıntısını tetikler, düzenli olarak dinlenmeye çalışın.Gece geç saatlerde özellikle bilgisayar başında durmak çarpıntıyı tetiklerPanik atak, gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak, geceleri çalışmak, teknoloji bağımlılığı panik atağı ve çarpıntıyı teteikler. Bu şartlardan uzak durmalısınız.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …