insülin Direncinin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir

insülin Direncinin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

insülin Direncinin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir? insülin direnciGünümüzde insülin direnci kadar metabolik sendrom adı da popüler oldu.Eğer açlık kan şekeriniz 100mg/dl.nin, kan basıncınız 120/80 mmHg.nin, trigliseridiniz 150 mg/dl.nin, belinizin çevresi erkekseniz 102, kadınsanız 88 santimin üstünde, iyi kolesterol HDL’niz 35 mg/dl.nin atında ise insülin direncinden şüphelenmeniz gerekir.

insülin Direncinin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Üstelik bu belirtilerin tamamının aynı anda bulunması da şart değil. Üçünün bulunması yetiyor. Bana sorarsanız pratik olarak aç karnına alınan kan örneğinde insülin düzeyinin 5 üniteyi geçmesi insülin direncinin başladığını gösteriyor.

10 üniteyi geçmesi alarm işareti olarak kabul edilmeli. 15 üniteyi geçmesi ise tedavinin zorunlu hale geldiğini düşündürmeli. Kanda insülin miktarı artınca yağ depolama ihtimali artıyor, yağ kaybı olasılığı düşüyor.

Eğer insülin direnci nedeni ile kilo almışsanız düşük kalorili beslenerek zayıflama gibi bir hataya düşmemeli, özellikle çok düşük kalorili diyetler ile kilo kaybetme yanlışını asla yapmamalısınız. Çünkü insülin direnci nedeni ile hücreleriniz zaten aç durumdadır ve açlık asla açlıkla tedavi edilemez.

insülin direnci bulunan kişilerde karın bölgesinden şişmanlama dışında reaktif hipoglisemiye, tip 2 diyabet, hipertansiyon, gut hastalığına daha sık rastlanıyor. Bu kişilerde aynı zamanda kan yağ dengesi de çoğu zaman kısa bir süre sonra bozuluyor.

Neticede koroner kalp hastalığına yakalanma ya da felç geçirme olasılığı artıyor. insülin direncinin bazı kanserlere yakalanmayı kolaylaştırdığı, immun sistemin çalışmasını bozarak bağışıklığı zayıflattığı, bellek üzerinde olumsuz etkileri olduğu da anlaşılıyor.

insülin Direncinin Belirtileri Nelerdir?

  • Ağır bir yemek sonrası, şekerli bir gıda yedikten sonra gereğinden fazla bir ağırlık hissi, uyku hali oluşması;
  • Yemekten sonra şekerin kontrolsüz olarak düşmeye başlamasıyla el titremesi, terleme,
  • Mide kazınması şikayetleri;
  • Kilo almanın kontrol edilememesi
  • Sık tatlı yeme isteği
  • Yorgunluk hissi
  • Bel çevresinin giderek genişlemesi
  • ‘Akantozis Nigrikans’ denilen özellikle koltuk altı, kasık, boyun bölgelerinde esmerleşme
  • Karaciğerde yağlanma
  • Kadınlarda adet düzensizlikleri

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …