insülin Direnci

insülin Direnci

Diyabeti olan insanların çoğunda, vücut hücreleri pankreas tarafından üretilen ve vücut hücrelerine şekeri içeri almalarını söyleyen hormon olan vücudun doğal insülinini her zaman dinlememektedir. Pankreas insülin üretir, fakat hücreler her zaman dinlemez. Gidecek hiçbir yer olmadığından, şeker sağlıksız olarak kanda birikerek çoğalır.

Gıdaların Sindirilmesi
Birşeyler yediğinizde, yiyecek sindirim sisteminize girer ve orada temel öğelerine ayrılır. Bu öğelerden biri de glikoz olarak adlandırılan önemli bir şekerdir – vücudun temel enerji kaynağı. Glikoz genelde “kan şekeri” olarak bilinir.

Doğal insülinin Çalışma Şekli
Yiyecekler sindirildikten sonra, insülin (pankreas tarafından üretilen doğal bir hormon) ve şeker kan dolaşımına girer. insülin direnci olmayan insanlarda insülin, şekerin vücudun kas, yağ ve karaciğer hücrelerine kolay ve verimli şekilde girmesine izin verir.

insülin Direnci
Tip 2 diyabeti olan insanların yaklaşık %90’ının insülin direncinden yakındığı tahmin edilmektedir. insülin direnci olan insanlarda, kan şekerinin kas, yağ ve karaciğer hücrelerine girmesi daha zordur ve bu da yüksek düzeyde şekerin kanda birikmesine sebep olur. Bu durum hem uzun hem de kısa süreli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çok kısa sürede, hücreler enerjisiz kalacak ve vücut gereken şekilde işleyemeyecek hale gelecektir. Tip 2 diyabeti olan hastaların kendilerini yorgun hissetmelerinin nedeni budur. Zamanla, yüksek kan şekeri düzeyi, göz sorunları, körlük, böbrek hasarı, sinir hasarı, bacağın kesilmesi (ampütasyonu) ve kalp hastalığı gibi daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Pankreas hücrelere daha fazla şeker almak için daha çok insülin üretmeye ve normalden daha fazla çalışmaya bile başlayabilir. Nihayetinde, pankreas “kendini yıpratabilir” – yeterli insülin sağlama yeteneğini kaybedebilir. Bu olduğunda, kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak için günlük insülin enjeksiyonlarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Genellikle, pankreas bir miktar insülin üretir, fakat vücut bunu iyi kullanamaz. Buna insülin direnci denir. Eğer vücudunuz insülin kullanamazsa, şeker hücrelerinize giremez ve enerji için kullanılamaz. Yine, şeker kanınızda birikerek çoğalır. Pankreas şekerin hücrelere girişine yardım etmek için daha fazla insülin üretmeye çalışır. Bir sebeple – adeta pankreas yorulmuş gibi – sonunda insülin üretimi yavaşlayarak azalmaya başlar. Tip 2 diyabeti olan çoğu hasta ürettiği insülini ve eksik insülin salgısını kullanır. Yani, hem vücutları üretilen insülini düzgünce kullanamaz, hem de vücutları yeterli insülin üretmez.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …