insan Neden Kızarır

insan Neden Kızarır? insanda Kızarma Nedir?

insan Neden Kızarır? kızarmanın, sempatik sinir sistemimizin ve kısmen de ‘savaş veya kaç’ cevabımızın bir cevabı olduğunu söylüyor. Utandığınızda salgılanan adrenalin, kalp atış hızınızı artırıyor, kan akışını ve oksijen iletimini artırmak için kan damarlarının genişlemesini sağlıyor. İnsanda yüzdeki damarlar bu adrenalin sonucu kızarıyor. Ama bu kızarma, vücudun diğer yerlerinde olmuyor, yani tüm vücudunuz kızarmıyor.

Bilim, bu reaksiyonun neden sadece yüze özgü olduğunu çözememiş olsa da, yapılan yeni araştırmalar, kızarmanın sosyal ilişkilerde bir rolü olduğu yönünde. Hollandalı bir grup psikolog, utanç verici bir davranışta bulunan kişi eğer görünür şekilde kızarıyorsa, insanların onu affetme ve daha iyi olarak görme eğiliminin arttığını gösteriyor. Hollanda’daki Groningen Üniversitesinde okuyan 130 öğrenci üzerinde yapılan deneyde, deneklere “utandırıcı bir aksilik” veya “sosyal bir ihlal” içeren hikayeleriyle birlikte kızaran veya kızarmayan kadın suratları gösterildi. İstisnasız bir biçimde, kızaran suratlar daha sevimli ve güvenilir bulundu.

Bu sonuçlara göre, kızarmak, kişinin kabahat hakkındaki içten pişmanlığını veya vicdan azabını gösteriyor. Bu da kişin sosyal veya ahlaki hatasının farkında olduğunu ve bu hareketi gelecekte tekrarlamaktan kaçınacağını gösteriyor. Kızarmak, utanmaktan hoşlanmadığınızı ve hatanızı tekrar etmeyeceğinizi varsayarak, diğer kişilerin gelecekteki davranışınızı öngörmesini sağlıyor. Pişmanlık duyulan hareketin istemeden yapıldığını gösteriyor ve utandırıcı anları asla unutmayacak olsanız da, kızarma eğiliminizin bu hareketin sosyal ilişkilerinizdeki etkisini nötralize etmeye yardımcı oluyor.

Insan neden kızarır Eğer kızarmaktan korkma fobisi olan eritrofobiden şikayetçiyseniz, kızarma refleksini tetikleyen siniri bölen torakal sempatektomi endoskopisi yaptırmayı düşünebilirsiniz. Ancak, vücudunuzun utancınızı göstermesinin kızarmaktan başka yolları da var ve bu ameliyatın yaygın yan etkisi yüzde terlemeye yol açması.

Yüz kızarması neden olur? Yüz kızarması nedenleri neledir? Cilt problemleri arasında yer alan yüz kızarması; aşırı alkol kullanımı, baharatlı yiyecekler, yağlı yiyecekler tüketimi gibi faktörlerle ortaya çıkar.

Yüz Kızarması Nedir? Yüz Kızarması Nedenlenleri?

  • Diyabet problemi
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Alerjik nedenler
  • Oda sıcaklığındaki değişiklikler
  • Aşı ve sıcak baharatlı yiyecekler
  • Alkol kullanımı
  • Karsinoid sendromu

Yüz kızarmasının genel nedenleri arasında şunlar da vardır; vücut ısısının artması yüzünden damarların enine genişlemesi, soğuk havalarda soğuyan vücut deriyi ısıtmak için daha çok kan pompalar. Bu durum da özellikle kış aylarında alında, yanaklarda ve deride kızarıklıkların yaşanmasına neden olur.

Aynı şekilde menopoz gibi durumlar da yüz kızarmasına neden olur.

Yüz Kızarması Nasıl Geçer?

Yüz kızarması fobisi için en iyi tedavi bilişsel davranış terapisidir. Bilişsel davranış terapisi yardımcı olmayan ve gerçekdışı düşünmenin negatif düşünmeye yol açacağı fikrini esas alan bir tedavi yöntemidir. Bilişsel davranış terapisinin ilk amacı bu döngüyü kırmaktır.

İkinci amacı ise daha pozitif davranış kazanmaya yardımcı olarak, pozitif düşünmenin yeni yollarını keşfetmektir.

Yanak ve burunda ortaya çıkan kırmızılığın çoğu kez yapısal olduğu zannedilir. 20’li yaşlardan sonra, yüz bölgesindeki kımızılık ve kılcal damar

şikayetlerinin giderek artması pek çok kişiye rahatsızlık verir. Sıcak ya da soğuk hava değişiklikleri, güneş, stres, heyecan, sıcak içecekler,

egzersiz, alkol yüzdeki kırmızılığı artırır. Yanak, burun ve çenede yaygın kılcal damarlar mevcuttur. Zaman içinde kılcal damarlar genişleyebilir.

Bazı kişilerde ayrıca bu bölgelerde sivilce şikayeti eklenebilir. Rozaseye ait sivilceler değişik boyutlarda genellikle kırmızı, deriden kabarık oluşumlardır.

Bazen uçlarında iltihap olabilir. Ciltte bir hassasiyet vardır. Yanma ve batma hissi olabilir. Pek çok kozmetik krem, losyon, temizleyici süt ve jeller bu hissi arttırabilir. Tüm bu şikayetler size rozaseyi hatırlatmalıdır.

Rozase sivilceleri tedavisi ağızdan alınan ilaçlar, sürme kremlerin kullanımı ile kontrol altına alınabilir. Güneşten korunmak çok önemlidir. Rozaseye uygun yatıştırıcı

özeliği olan dermokozmetikler kullanılmalıdır. Rozaseye ait yüz kızarıklığı tedavileri lazer ve ışık tedavileri ile yapılabilir. Lazer tedavileri 2-4 hafta aralıklarla yapılabilir.

En az 4 seans yapılması gereklidir. Genel olarak kızarıklık ve kılcal damarlarda büyük oranda gerileme sağlanabilir.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …