ilik Nakli Nasıl Yapılır

ilik Nakli Nasıl Yapılır

ilik Nakli Nedir? ilik Nakli Nasıl Yapılır? ilik Nakli Neden Olur? ilik Nakli?

ilik nakli normal sağlıklı kişilerden genelde kalça kemiğinden küçük bir ameliyatla alınır. Veren kişi açısından bir sorun teşkil etmez.Alan kişlerde genelde kemik iliği yetmezliğine götüren hastalıklar vardır. Lösemi, lenfoma, aplastik anemi vb.Kemik iliği görevini yapamıyorsa başka bir kişiden kemik iliği alıp nakletmek gerekir. Diğer organ nakillerinden biraz daha zorluk içerir.Birincisi alacak kişinin tüm kemik iliği aktivitesi durdurulur. Zira çalışan bir kısım bile kalsa yeni gelecek kemik iliğini yabancısıyacağından karşılıklı olarak birbirlerini yıkarlar.

Alıcının kemik iliği tamamen devre dışı bırakıldığı dönemle yeni verilen kemik iliğinin sorunsuz faaliyete geçmesine kadar olan dönem en önemli dönemdir. Çünkü bu dönemde alıcı tamamen enfeksiyonlara karaşı savunmasız kalmaktadır. ayrıca kan ürünleri hiç yapıalmıyacağından kırmızı küre, trombosit ihtiyacı karşılanmak zorunda kalacaktır. bu deverede enfeksiyonlarla mücadele zorlu olacaktır.

Yeni kemik iliği görevi devraldığından yeni tanıştığı vücudu yabancı saymaması için alıcı ve vericinin doku benzerliği en üst düzeyde olmalıdır. Buna rağmen yeni gelen ilik elemanları birmiktar baskılanması gerekecektir. Öyleyse alıcıya en yakın doku benzeşmesininin şansını yükseltmek için çok fazla gönüllü verici olmalı ve ebunlarından doku tiplendirmeleri önceden yapılıp bir ulusal doku tiplendirme bankasında tutulması uygun olacaktır.

Ülkemizde Bu Doku Tiplendirme Bankası Varmıdır

ne durumdadır ben bilmiyorum konu ile ilgili ve bilgili hekim arkadaşlarımızın bu yazının ardına katkılarını beklerim.

Kemik iliği Nakli Nasıl Yapılır

İki farklı şekilde kemik iliği nakli yapılır. Bir grup, hastanın kendi kemik iliği hücreleri alınır; dondurulur, saklanır. Hastalık tekrarlanacak olursa eğer, onlara kullanılır. Ama bir grupta ise özellikle hızlı seyirli akut lösemilerde bir başkasından nakil yapmak gerekir. Bir başkasından nakil yaptığımız zaman hastaya yüksek doz kemoterapi verilir, hem yüksek dozda kalmış kötü hücreler yok olsun hem de vereceğimiz yeni hücrelere yer açılsın diye. Ondan sonra vericiden topladığımız hücreleri ayni trombosit toplar gibi damar yoluyla topluyoruz. Damar yoluyla yine hastaya veririz. Bu hücreler gider kemik iliğine yerleşir, on – on beş gün sonra da tam tutacağı için hastanın kan değerleri yükselir. Yani kemik iliği nakli dediğimiz olay ameliyat değildir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …