Hepatit B Tanı Tedavi Ve Korunma

Hepatit B Tanı Tedavi Ve Korunma

B tipi akut viral hepatitten korunmak için hasta bireylerinin salgılarından sakınmak akılcı bir yaklaşımdır. Bundan daha önemli olan ise kanla bulaşmış ve alerjilerin dikkatli bir şekilde atılmasıdır Hepatit B Virüsü taşıyıcıların hemen hemen tüm vücut sıvılarında bulunur ve başlıca bulaşma yolu parenteral yollardır. Bu nedenle bulaşma en sık kan ve kan ürünleri ile, bulaşmış iğnelerle çok yakın kişisel temaslarla olur. Enfeksiyon taşıyan (akut veya kronik) bireylerin cinsel eşleri , homoseksüeller, sağlık personeli, laboratuar ve diyaliz ünitelerinde çalışanlar, damardan ilaç kullanma alışkanlığı olanlar ve taşıyıcı anneden doğan çocuklar yüksek risk altındadır.Ayrıca kan ve kan ürünleri işe fazla teması olan hastalar ve direnci düşmüş kişiler Hepatiti B virüs enfeksiyonuna oldukça eğilimlidirler.

Akut viral hepatiti tipik olarak halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, bulantı, kusma, kas ağrısı ve baş ağrılarını içeren ve birkaç gün süren prodromal dönemde başlar. Hafif ateş olabilir. Soğuk algınlığını düşündüren belirtiler ön planda olabilir. Eklem şikayetleri ve ültıker görülebilir. Sigara içenlerde bir tiksinti oluşabilir. Sarılıkla birlikte idrara renginde koyulaşma ( çay rengi) ve dışkı renginde açılma görülür Buna hastada iyileşme olduğu duygusu eşlik eder. Sarılık hiç olmayabilir, böyle büyük çoğunluğu doktora başvurmamaktadır. Karaciğer büyümüş ve olguların 1/5 inde dalakta da büyüme saptanır.

Akut Hepatit B teşhisi, karaciğer enzim düzeylerinin (SGOT, SGPT) yüksekliği (sıklıkla normalin 20 katı ) ve HBSAg ‘nin kanda pozitif bulunması ile konur.

Akut viral hepatit için özel bir tedavi yoktur. Amaç hastaya destek sağlanmasıdır. Belirtilerin ağırlığı oranında istirahat, sıvı dengesinin ve yeterli beslenmenin sağlanması gerekir. Hastaların çoğu az yağlı, bol şekerli bir diyeti tercih eder. Vitamin verilmesinin değeri kanıtlanmamıştır. Aktivite, yoğunluğu azaltmak için kıtlanır. Karaciğer enzimleri normal düzeye dönünceye kadar alkol kullanımından kaçılması gerekir. Şiddetli bulantı kusması olan ve karaciğer yetmezliğinden şüphelenen hastalar hastaneye yatırılarak tedavi edilmelidir. B tipi sarılık tüm hastalık süresince bulaşıcıdır.Bulaşma riskini azaltması için HBSAg’ serumda kaybolması gerekmektedir.

B tipi akut viral hepatitten korunmak için hastaların salgılarından kaçınmak akılcı bir yaklaşımdır. Bundan daha önemli olan ise kanla bulaşmış iğneler ve aletlerin dikkatli bir şekilde atılmasıdır.

Koruyucu aşılama yüksek riskli kişilere ve gruplara( sağlık mensubu, diyaliz hastaları, hemofililer seksüel yönden aktif kişiler, homoseksüel erkekler) önerilmektedir ve çocuklara yaygın olarak yapılmaktadır.

Türkiye de %5-10 Hepatit B taşıyıcısı bulunmaktadır.

Bu nedenle aşı ile korunma çalışmalarına hız verilmesi, Hepatit B enfeksiyonu ile mücadelede geçerli yöntem olacaktır.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …