Hallüsinasyon Nedir

Hallüsinasyon Nedir

Bir his organını uyaran hiçbir nesne veya uyarıcı olmaksızın, alınan bir hissin mevcudiyetine samimi olarak inanma hali. Ruh hastalıklarında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Hallüsinasyonlarda kişi, bir hastalığının olduğunu bilmeden, gördükleri, işittikleri ve hissettiklerine tamamiyle inanır. Gözlerinde bir bozukluk olan şahısta veya migrende görülen ışık parıltıları ve zigzag çizgiler hallüsinasyon içine dahil edilemez. Bunlarda hasta, olayın asıl hastalığından ileri geldiğini bilmektedir

Hallüsinasyonun çeşitli hislerle ilgili olan şekilleri vardır. Görme hallüsinasyonları, kıvılcım, alev, parıltı, şeklinde olabildiği gibi, çeşitli çehreler, sahneler, hayaller gibi karışık görüntüler de hissedilebilir. Görme hallüsinasyonları daha çok ruh hastalıklarında, alkol, esrar, morfin gibi maddelerle zehirlenmelerde görülür. ihtiyarlık, görme hallüsinasyonlarını kolaylaştırabilir. Ayrıca, LSD, kannabiol esrarın etkili maddesi, meskalin gibi uyuşturucu ve keyif verici maddelerle de husüle gelebilir.

işitme hallüsinasyonları gürültüler, çınlamalar, ıslık, insan sesleri, konuşmalar, kendine hitab eden cümleler, hayvan sesleri olabilir. Şahıs sesleri dinler, bazan cevap verir bazan da dinlemek istemez, dehşet içinde kulaklarını kapatır. Bazıları aldığı emirleri yerine getirmek için harekete geçebilir. Koklama ve tad hallüsinasyonları kötü koku kakozmi, mevcut olmayan koku parosmi, hiç koku alamama anosmi, değişik özellikle tatlar algılama olarak ortaya çıkabilir. Temas hallüsinasyonları kaşıntı, batma, yanma, bir cismin ten üzerinde gezinmesi. Tırmalama şeklinde olabilir. Bunlar çoğunlukla görme hallüsinasyonları ile birliktedir.

iç organları ilgilendiren hallüsinasyonlara, senestezik hallüsinasyonlar denir. Hastanın düşünce ve fikirlerinin dışarıya ifşa edildiğini sanması, düşüncelerinin bir başkası tarafından biliniyormuş hissine kapılması, yabancı fikirlerin kafasına direkt olarak sokulduğunu zannetme gibi çeşitli rühi hallüsinasyonlar da vardır. Normal şahıslarda aşırı fizik ve rühi yorgunluk, ihtiyarlık zamanında uykuya dalarken ve uyanırken görülen geometrik şekiller, gri veya renkli nesneler görülmesi normal olarak kabul edilir. Ruh hastalıklarından şizofreni, psikozlar, psikonevrozlar, kısa sürede gelişen iç sıkıntısı hallerinde hallüsinasyonlar sık görülür.

Beynin bir kısmını veya tamamını ilgilendiren tahribatlarda, tifo, menenjit, aşırı alkol kullanımı gibi durumlarda da çeşitli hallüsinasyonlar ortaya çıkabilir. ilaçlardan LSD, amfetamin, kannabiol, meskalin, psilosibin,esrar, morfin, kokain gibi maddelerle de tecrübi olarak hallüsinasyon meydana getirmek mümkündür. Bu maddelere bu özelliklerinden dolayı, ilaç biliminde farmakolojide hallüsinojenler diğer adıyla hallüsinasyon yapıcılar denir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …