Halil Ergün Hayatı

Halil Ergün Hayatı? Halil Ergün Kimdir?

Halil Ergün Hayatı? Tam adı Halil İbrahim Ergün’dür. Türk sinema, tiyatro ve dizi oyuncusudur. 8 eylül 1946 tarihinde bursa ilimizin İznik ilçesinin Müşküle köyünde dünyaya gelmiştir. İlkokulu ve ortaokulu İznik’te okudu. Liseyi Pertevniyal Lisesi’nde okudu. Liseden sonra ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okumaya başladı ama kaymakam olmayı düşünmediği için okulunu bitirmedi.

Halil Ergün Hayatı? 12 mart 1971 askeri darbesinde tutuklandı ve Hapis yattı. Tutuklanma sebebi ise Erdoğan Akduman, Mustafa Alabora ve Vasıf Öngören ile gizli örgüt kurmaktı.

Halk Oyuncularında teneke adlı oyunla profesyonelliğe adım attı. 1976 yılında ise Vasıf Öngören, Mustafa Alabora ve Erdoğan Akduman ile birlikte Ankara Birlik Sahnesi’ni kurdular. Sinemaya Yılmaz Güney’in senaristliğini yaptığı İzin adlı film ile 1974 yılında başladı. 1988 yılında ise fatma girik ile birlikte kadın Dul Kalınca adlı sinema filminde oynadı.

Adından 2006 yılında başlayan kanal D’de yayınlanan ve tam 5,5 yıl süren yaprak Dökümü adlı dizideki Ali Rıza karakteri ile fazlaca bahsettirdi. Ancak bu projeden önce adını en çok 1996 yılındaki mum Kokulu kadınlar adlı filmde oynadığı İhsan karakteri ile duyurdu.

Oyuncunun aldığı birçok ödül bulunmaktadır. Bu ödüller:

  1. 1990 Ankara Uluslararası Film Festivali, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü (Film Bitti)
  2. 1995 Adana Altın Koza Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
  3. 1995 Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
  4. 1996 Sinema Yazarları Derneği Türk Sineması Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Böcek)
  5. 1997 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği En İyi Oyuncu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Mum Kokulu Kadınlar)
  6. 1997 Orhon Murat Arıburnu Ödülleri, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü (Mum Kokulu Kadınlar)
  7. 2007 Antalya Altın Portakal Film Festivali (Yaşam Boyu Onur Ödülü)

Halil Ergün Halen Bekardır ve Hiç Evlenmemiştir

Filmografisi

  • Ben Fazla Kalmayacağım (2007) – Hakim
    Mülteci (2007)
    Yaprak Dökümü (2006) – Ali Rıza Tekin
    Kameranın Ardındaki Kadın: Bilge Olgaç (2005) – Kendisi
    Yolda / Rüzgar Geri Getirirse (2005) – Yılmaz Güney
    Kalbin Zamanı (2004) – Cemil
    Reklam
    Büyük Yalan (2004) – Ethem Vardarlı
    Pembe Patikler (2002) – Cihangir
    Abdülhamit Düşerken (2002) – Talat Bey
    Şöhret Sandalı (2001)
    Gökten Düşen Hazine (2000)
    Yara (1998) – Amca
    Hamam (1997) – Osman
    Baba Evi (1997) – Mahmut
    Hollywood Kaçakları (1996) – Tuna
    Ali / Sakın Arkana Bakma (1996)
    Hoşçakal İstanbul (1996) – Numan Bey
    Mum Kokulu Kadınlar (1996) – İhsan
    Özlem…Düne, Bugüne, Yarına (1995)
    Böcek (1995) – Recai Bey
    Bir Yanımız Bahar Bahçe (1994)
    Yolcu (1994) – İstasyon Şefi
    Mavi Sürgün (1993)
    Yorgun Savaşçı (1993)
    Balkan Balkan (1993)
    Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri (1992)
    Kurşun Adres Sormaz (1992)
    Seni Seviyorum Rosa (1992)
    Mem-ü Zin (1991)
    Zombıe Ja Kummitusjuna (1991)
    Yıldızlar Gece Büyür (1991)
    Uzlaşma (1991)
    Suyun Öte Yanı (1991)
    Düğün (1990)
    Gün Ortasında Karanlık (1990)
    Boynu Bükük Küheylan (1990)
    Kiraz Çiçek Açıyor (1990)
    Film Bitti (1989)
    Çaylar Şirketten (1989)
    Sahibini Arayan Madalya (1989) – Aslan Bey
    Hüzün Çemberi (1988)
    Kızın Adı Fatma (1988)
    Yaşarken Ölmek (1988)
    Kadın Dul Kalınca (1988) – Melih
    72. Koğuş (1987)
    Bir Günah Gibi (1987)
    Zincir (1987) – Zülfo
    Deniz Kızı (1987) – Halil
    Katırcılar (1987) – Abdurrahman
    Bütün Kuşlar Vefasız (1987)
    Sis (1987) – İbrahim
    Unutamadığım (1987)
    Yasemin (1987) – Yakup
    Bekçi (1986)
    Güneşe Köprü (1986)
    Nisan Bitti (1986)
    Kırlangıç Fırtınası (1985) – Kemal
    Gülüşan (1985) – Mestan
    Bugünün Saraylısı (1985)
    Güneş Doğarken (1984)
    Kaşık Düşmanı (1984)
    Şalvar Davası (1983)
    Küçük Ağa (1983) – Çerkes Ethem
    Kırık Bir Aşk Hikayesi (1981) – Yavuz
    Yol (1981) – Mehmet Salih
    Annem Annem (1980)
    Yolcular (1979)
    Kuma (1979) – Koca
    Maden (1978)
    Merhaba (1976)
    Yarış (1975)
    İzin (1975) – İbrahim
  • Senaryo yazarı
    Kırlangıç Fırtınası (1985)
    Merhaba (1976)

Ayrıca kontrol et

Melikşah Hayatı

Melikşah Hayatı? Melikşah Kimdir?

Melikşah Hayatı? Sultan Alp Arslan’ın oğlu türk Selçuklu Hükümdarı Melikşah, 1055 yılında İsfahan’da doğmuş, 1092 …