Gece Uykusunun Önemi

Gece Uykusunun Önemi

Gece uykusu, sağlımız için en gerekli uykudur. Özellikle akşam 11 ila 3 arası bağışıklık sistemini destekleyen hormonlarımız salgılandığından gece uykusu çok daha önemli olmaktadır. Gece uykusunda aksamalar oluştuğunda ruhsal olarak yorgunluk, psikolojik bozukluk, depresyon, tikler, stres, konsantrasyon sorunları olduğu gibi kilo alma, kalp ve tansiyon sorunları oluşur.

Gece yatma saatiniz her gece aynı saat olmalı ve erken yatmalısınız. Bu şekilde vücut uyku biyoritmini düzenler her gece aynı saatte uykunuz gelir.

Yatılan ortam karanlık olmalıdır ve ortamda gece lambası yanmamalı, gürültü olmamalıdır.

Gece yattığınızda odada asla televizyon ve radyo çalışmamalıdır. Bu şekilde yatarken ayakta olmak gibi bir durumda kalırsınız. Normalde yattığımızda vücudumuz kendini kapatır ve uykuya dalar. Televizyon seyrederek yatarsanız yattığınızda vücut kendini kapatma modundan uzaklaşır. Yatmak, uzanmak uykuyu tetikleme olayından uzaklaşır.

Yatacağınız odanın iyi havalandırılmış olmasına ve ne sıcak ne de soğuk olmamasına dikkat edin. İyi havalandırılmış odalarda vücut çok daha kolay uykuya dalar.

O gece uykusuz kaldıysanız, gündüz asla uyumayın ve akşama kadar uyanık kalın. Gece normal uyku saatinde yatarak biyoritminizi ayarlayın.

Yatakta uyumakta zorlanırsanız, kollarınızı 20-25 cm, kadar yukarıda tutarak kitap okumaya çalışın. Hemen uykunuz gelecektir.

Akşam yatmadan 2 saat öncesine kadar hiçbir şey yemeyin ve içmeyin. İlla bir şey yemek isterseniz yoğurt tüketin.

Uyumadan yaklaşık yarım saat önce ılık bir duş almak, bedeni negatif elektrikten kurtarır ve su sayesinde kaslar gevşediğinden çok daha rahat uykuya dalınır.

Hareketsiz kaldığınızda vücut hızla melatonin hormonu salgılamaya başlar. Bir süre sonra kendini kapatır ve direk uykuya geçer. Bu nedenle yattığınızda mümkün olduğunca hareket etmeyerek, vücudun kendini kapatmasını bekleyin.

Bu maddelere rağmen uykusuzluk yaşıyorsanız mutlaka bir doktora gözükün ve uykunuzu mutlaka düzene sokun.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …