Fare Nedir

Fare Nedir? Fare Hakkında Bilgiler?

Fare Nedir? Fare, kemiriciler alt takımından, başta ev faresi (Mus musculus) olmak üzere çok sayıda küçük memelinin ortak adı Lağım faresiBelirli bir taksonomik gruba karşılık gelmeyen fare adı, bilimsel adlandırmada özellikle Muridae familyasının üyeleri ile Cricetidae familyasının Hespromyini oymağı Yeni Dünya fareleri için kullanılır. Bununla birlikte Muridae familyasının Rattus cinsini oluşturan ve halk arasında lağım faresi, ya da keme olarak da bilinen kemiricilere sıçan denilir. Cricetidae familyasının Microtus cinsini oluşturan ve tarlafaresi olarak da bilinen kemiriciler ise fare türü değildir.

Fare Nedir? Farenin Özellikleri Nedir?

Farenin Özellikleri NedirÇok hızlı kaçabilen ve çok hızlı üreyen hayvanlardır, yeryüzünün bütün karalarına dağılmışlardır Yanaklarından omuzlarına kadar inen küçük astarlı iki dış çene keseleri vardır. Fareler bu keselerde yiyecek taşırlar, temizlemek gerektiğinde de içini dışına çıkararak çevirip temizlerler. Avurdu keseli fare yuva yaparken toprağı güçlü ön pençeleriyle kazar. Kıvrık kesici dişlerini sert toprak ve taşları yerinden oynatmak için kullanır. Kesici dişleri sürekli olarak büyüdüğü için aşınan yüzeyler hemen yenilenir.

Tahıl, kök, meyve, ot, böcek gibi çok çeşitli yiyeceklerle beslenirler Ayrıca, farelerin genetik yapısı ile insan genetik yapısının ileri düzeydeki benzerliği ve üreme hızları dolayısıyla, kobay olarak yaygınca kullanılırlar.

Zararları ve yararları Tarlalara, ambarlara ve evlere dadanarak insanın besin kaynaklarına ortak olurlar. İnsan eliyle yapılmış korunaklı yapılarda yaşamayı yeğleyen birçok tür, depolanmış yiyecekleri tüketen, her çeşit gereci kemiren, hatta tifüs, veba gibi salgın hastalıkları taşıyabilen önemli zararlılardır. Doğada yaşayan ve kalabalık sürüler halinde bulunduklarında zaman zaman tarım ürünlerine büyük zararlar verebilir. Buna karşılık yiyecek bulamadıklarında evcil hayvanlara saldırırlar. Birçok yabanıl hayvanın en önemli besinlerinden biri olan fareler, bu yönleriyle doğal dengeyi koruyan hayvanlar olarak da kabul edilir.

Fare Ne Yer? Fare Ne İle Beslenir?

Her canlı gibi fare türleri de yaşamaya devam edebilmek adına besin bulmaya ihtiyaç duyarlar. Farelerin yedikleri besinler genlikle farenin türüne göre değişebilmektedir; ancak hemen hemen bütün fareler çok aç kaldıklarında önlerine gelen her şeyi yiyebilmektedir. Ev faresi, ve çatı faresi genellikle evinizdeki her türlü yiyeceğe dadanabilir. Açıkta kalmış her türlü yiyecek farelerin hedefi olup dolapların ufak boşluklarından içeriye girebilir ve dolabınızdaki her bir besin maddesini bir tüketilmeyecek hale getirebilir.

Bu türler eğer yemek bulmazlarsa evlerde maddi hasarlara neden olabilir. Perdeleri, kabloları ve giyecekleri kemirebilirler. Lağım fareleri genellikle eve girmese de bulunduğunuz binada ki tesisatları gezerek av arayabilmekte, önlerine çıkan böcek ve haşere türlerini yiyerek vücutlarında bulunan mikrop miktarını arttırabilmektedir. Ayrıca su kaynaklarınızı tüketmek isteyebilirler. Tarla faresi, kanguru faresi ve kör fare gibi türler ise ekinlerinizi yiyerek beslenebilmektedir.

Fare Nedir? Fare Türleri Nelerdir?

Fare Türleri NelerdirBu fare türleri yaşam alanlarımızın türüne göre de değişebilmektedir. Şehir hayatında genellikle görülen fare türleri ev faresi, çatı faresi ve lağım faresidir. Ev faresi, fındık faresi olarak da bilinir ve fare türleri arasında küçük boylu bir faredir. Binaların duvar boşluklarında veya bodrumlarda yaşayabilir. Evlerdeki yiyeceklerin dışında her türlü eşyanızı kemirebilirler ve büyük zararlar verebilirler.

Çatı faresi de yine evler de görülebilen ve daha çok çatılarda yaşayan bir türdür. Bodrum, kömürlük vs. gibi yerlerde de görülebilir. Boyları ev faresine oranla daha büyüktür. Ev faresi ve çatı faresi zaman zaman tehlikeli hastalıklar taşımaktadır; ancak lağım faresi her daim hastalık potansiyeli ile yaşamaktadır. Şehir hayatında görülen en iri tür olan lağım fareleri 30 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Bu fareler lağımlarda yaşadıkları için her türlü mikrobu üzerlerinde taşımaktadır. Yiyecek bulmak umuduyla yaşam alanlarımıza girmekte ve tehdit oluşturmaktadır.

Bu türlerin dışında kırsal alanlarda görülen bazı fare türleri de vardır. Kör fare ve tarla faresi bu türlere girmektedir. Kör fareler toprağın altında yaşamakta ve ekinlere dadanmaktadırlar. Gözleri, göz kapaklarının arkasında gizlenmiştir ve bu nedenle bu ismi alırlar. Tarla fareleri ise tarlalara yakın yerlerde konaklar ve yine insanların ekinlerine zarar vermektedirler.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …