El Yaralanmaları

El Yaralanmaları

El yaralanmalarında özellikle tendon ve sinir kesileriyle birlikte olan yaralanmalar önem kazanır. Tedavide en onemli konu, tüm tedavi yöntemlerinin göz önüne alınarak her yaralanmaya göre en uygun olanın seçilmesi şeklindedir. Hiç bir el yaralanması diğerine benzemez. El yaralanmalarında amaç, ele en yüksek oranda eski işlevlerini kazandırmaktır. Tendon, kas ile kemik arasında uzanan fibröz beyaz renkli şerit ya da bant şeklinde yapıdır. Kasın kasılmasıyla oluşan hareket kuvvetini tendon kemiğe aktarır. Kemik ise bağlı olduğu eklem yoluyla hareket eder. Tendon kesildiği zaman bu hareket oluşmaz. Ancak bu hareketin kemiğe iletilmesinde başka faktörler de etkili olabilir.

Ameliyat
Eldeki yaralanmanın şiddetine göre tendon onarımı hemen ya da bir süre sonra (elektif) yapılabilir. El ameliyatları kansız ortamda yapılmalıdır. Bu sayede elin karmaşık yapıları birbirinde ayrılır ve sağlıklı bir ameliyat yapılabilir. Ameliyatta kesilen tüm oluşumlar uygun dikiş malzemeleriyle dikilir. Tendonların parçalandığı doku kayıplarıyla birlikte olan yaralanmaların tedavisi daha da zordur. Erken devrede vücudun başka bölgelerinden alınan tendon greftleri ile tendon onarılır.

Ameliyat sonrası
Ameliyat sonrasında pansumanla sarılan elin tendon iyileşene kadar bir süre hareketsiz tutulması gerekir. Ancak belli bir süre sonra ilgili eklemlere pasif hareket başlatılır. Bu hareket tendonun etraf dokulara yapışmasını önler ve, tendonun yolu üzerindeki eklemlerin çalıştırılarak sağlığını kazanmasını amaçlar. Sonraki devre ise cerrahın belirleyeceği sürede başlatılan aktif hareketlerdir. Aktif hareket, hastanın istemli olarak tendonu, dolayısıyla ilgili parmakları veya eli oynatmasıdır. Ameliyat sonrasında hasta Fizik Tedavi uzmanı ile birlikte takip edilir. Tendon üzerinde yeterli iyileşme olmadan erken devrede hareket uygulanması kopmalara neden olabilir bu nedenle ameliyat sonrası takip önem kazanır.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …