Diyabet Belirtileri

Diyabet Belirtileri

Tıp I diyabet Diyabet belirtilerinin bilinmesi hastalığın erken devrelerinde tanı ve tedavi olanağı sağlar. Tip I diyabetin yani, çocuklarda ve gençlerde başlayan şekerin başlangıç şikayetleri çok barizdir. Günler içinde veya 1-2 hafta içinde
aşırı susama ve su içme
bol bol idrar yapma
aşırı iştah ve çok yeme
buna rağmen zayıflama
halsizlik

görülebilir.Daha ileri günlerde şekerin aşırı yükselmesi ve kanda aseton artışına bağlı olarak

iştah artışı yerine iştahsızlık
bulantı
karın ağrısı
halsizliğin artışı
şuur bulanıklığı
koma hali
görülebilir

Tanı
Şikayetler çok belirgindir. Aile, çocuğunun kısa zamanda kilo kaybederken adeta eridiğini bildirir. Kan şekeri tahlili ile teşhis konur. Tip I diyabetlilerin yarısına yakını yüksek şeker koması ile tanınmaktadır. Bu nedenle benzer şikayetleri olan çocuklarda diyabetin başlangıç belirtileri erkenden farkedilmeli ve tanı konulmalıdır. Şikayetlerin ortaya çıktığı dönem aşırı stresli veya bazan kış mevsimine rastgelebilir. Bazan şikayetler ortaya çıkmadan önce ateşli bir hastalık geçirilmiş olabilir.

Tıp II diyabet
40 yaşından sonra başlayan Tip II diyabette ise belirtiler her zaman belirgin değildir. Hastalarda susama, çok su içme, ağız kuruması, bol bol idrar yapma, geceleri idrar yapma isteği, aşırı iştah, her vakada görülmeyebilir. Bazı hastalar zaten aşırı iştahlı oldukları için yıllardır çok yemek yediklerini söylerler.

halsizlik
isteksizlik
inatçı kaşıntı
yaralar, özellikle cilt yaraları (boyunda, sırtta sivilceler)
ağızda kötü bir tad hissi
görülebilir hanımlarda vaginal kaşıntı çok belirgindir.

Tanı
Hastaların 1/3 ü teşhis edildikleri anda anlamlı bir şikayetleri olmadığını bildirmektedirler. Tip II diyabet ileri yaşlarda daha sıkça görüldüğünden bazı hastalar şikayetlerini önemsememekte çoğu zaman yaşlanma belirtisi olarak görmektedirler.

Bazı hastalar şekerin komplikasyonları ile de belirti verebilir. Örneğin, ayaklarda yanma, uyuşma, keçelenme, iğnelenme hissi, bulanık görme, erkeklerde cinsel gücün azalması veya tamamen kaybolması şeker hastalığının belirtisi olabilir. Şeker hastalığı yönünden riskli olan kişilerde çeşitli hastalığı başlatabilir. Bunlar arasında aşırı duygusal yüklenme diğer anlatımla büyük üzüntü veya sevinç, ameliyat, enfarktüs gibi damarsal olaylar, enfeksiyonlar sayılabilir.

Gizli şeker
Tip II diyabette hastalığın gelişimi yavaş yavaş olduğundan, belirtiler başladığında hastalık genellikle en az 5 yıllıktır. Bu nedenle şekere yakalanma riski olanlar düzenli olarak kendilerini izlerlerse erken dönemde teşhis konabilir. Bazı hastalar ise hiç bir belirti göstermemekte tesadüfen yapılan kan şeker tahlili ile tanınmaktadır. Buna şikayetsiz şeker denir. Halk arasında gizli şeker adı ile bilinen durum bundan farklıdır. Gizli şeker tıpta şekere karşı tahammül azalması (bozulmuş glikoz toleransı) adı ile bilinir. Şeker hastalığı değildir. Kan şekeri açlıkta 140’ı geçmemiştir. Bu hastalar iyi tedavi edilmediğinde kan şekeri yükselir ve gerçek şeker hastalığı başlayabilir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …