Deri Nedir

Deri Nedir

Deri Nedir? Deri Nedir Ne Demektir? Deri Nedir Kısaca? Deri Ne Demek? Deri Hakkında Bilgi?

Deri Ne Demek, Deri vücudumuzu örten deri, doku olarak iki tabakadan yapılmıştır, üst deriye epidermis,alt deriye, erma denir deri kan damar kılları, ter bezleri, yağ bezlerini ve her şeyden önce vücudu dış etkenlerden koruyan bir örtüdür. derma tabakası ile altındaki derialtı tabakası subcutis su ve suda eriyen maddelerle vücudun karbonhidrat ve yağ deposudur. Yağ bezleri derinin kurumasını veya masere olmasını önlemeye yarar. Beden ısısının düzenlenmesinde termore-gulasycn terlemenin rolü çok büyüktür. Bu düzenlemeyi, derideki ter bezleri suyu dışarı atarak sağlar. Sıcakta ise damarların genişlemesi sonucu fazla terleme ile beti sn ısısı sabit tutulduğu gibi soğukta da damarların büzüşmesi ile ısı kaybı önlenir. derinin, duyu organı clarak da önemli görevleri vardır. Epidermisteki serbest sinir uçları ağı ile ağrı, temas, basınç, sıcak ve soğuk hislerinin alınmasını sağlar.

deri, tabaka halinde dizilmiş ve alttan yüzeye doğru daima yenilenen epitel hücrelerinden meydana gelir. deri, doğumdan ölüme kadar sürekli olarak kendini yenileyen bir organdır. Alttaki canlı hücre tabakası doğurucu tabaka (stratum gsrmina-tivum) derinin üst yüzüne doğru canlılığını kaybederek sertleşir ve cansız üst deri tabakasını (stratum corneum) meydana getirir. Tırnaklar parmak uçlarından derinin matriks denen kök kısmından ortalama 10 günde 1 mm. kadar büyüyen keratinleş-miş plaklardır.

derinin rengini meydana getiren melanin denilen bir boya maddesidir. Melanin miktarı ve dağılımı her insanda farklıdır. değişik ırklara göre kalıtıma bağlı olarak insanların rengini belirler.derideki, değişiklikler iç hastalıklarına bağlı olarak meydana gelebildiği gibi çoğu kez dış etkiler, tahrişler, yaralanmalar sonucu oluşur.

derinin, iltihaplanmasına ve hastalanmasına genel olarak dermatid veya dermatoz denilmektedir. deride meydana gelen hastalıklar, bu hastalık belirtilerinin yani lez-yonların karakterine ve uygulanan testlere dayanılarak yapılır. Böylece deri hastalıkları uzmanları tarafından çok çeşitli deri hastalığının teşhisi ve tedavisi mümkün olabilmektedir. Herkesin parmak izi, diğerininkinden tümüyle farklıdır. Suçluların saptanmasında ve kişilik teşhisinde parmak izlerinin bu özelliğinden yararlanılır. Parmaklar mürekkebe batırılıp bir kağıda bastırılarak parmak izi alınabilir.

Deri Nedir ? Hangi Bölümlerden Oluşur Hakkında Bilgi

Vücudumuzun en büyük uzuvu olan deri; dokunma uzuvudur. Kişi dokunmayla; basınç, sıcak, soğuk ve acıyı idrak eder.Dokunmayla eş seçer. Altderide bulunan sinir uçlarına bağlı duyu cisimciklerinin bir takım dokunmayı, kimi basıncı, kimi sıcağı, kimi soğuğu, kimi acıyı alır.

Geniş yüzeyi ve büyük duyarlığıyla deri vücudumuzun dış tesirlerden savunmasını sağlar. Bu nedenle derinin bakımı ve savunması insanlar için büyük ehemmiyet taşır.Onu savunabilmek için biraz daha yakından tanıyalım.

Dokunma duyusu uzuvu olan deri vücudun üstünü kaplar. Derinin üstünde kıllar ve gözenek isimi verilen çok küçük delikler bulunur.

Derimiz,bedenimizin natürel deliklerinin içinde (solunum ,sindirim,cinsel uzuv girişlerinde) özelleşmiş nemli yapısıyla mukoza ismini alır.

Derimiz asal olarak 3 bölümden oluşur.

  • Epidermis
  • Dermis
  • Subkutan doku

Epiderm

En üst tabakadır.Üst ve alt olarak bunun da kendi içinde 2 ye ayrıldığını söyleyebiliriz.Kalınlığı, 1 mm nin onda biri kadardır.Derinin savunucu fonksiyonunda önemli rol oynar.Dış ortamla dolaysız ilişkilidir.Protein yapıda olan keratin maddesi bu tabakada sentezlenir ve deriye dayanıklılık verir. Derimize rengini veren melanin sentezi de epidermisin malpigi tecrübe et canlı bölümünde gerçekleşir.Yapısında keratin bulunan saç ve tırnaklar gibi epidermisin üst bölümü da cansızdır.Dış etkenlerin tesiriyle ölü hücreler aşınıp döküldükçe alttan yeri doldurulur.Şayet epidermisin üstü canlı hücrelerle kaplı olsaydı çok acı çekerdik.Keselenmek denilen türk ananesi sırasında bu cansız bölümdeki ölü hücreler temizlenir.

Derm

Epidermisin altında bulunur.Bu tabakanın temel maddesi yeniden bir protein olan kollajendir.Deriye dayanıklılık kazandırır.Dermis esnek ve direçlidir.Dermis, ter ve yağ bezleri, kıl kökleri, sinir uçları, deriyi besleyen kılcal kan damarlarını içerir..

Supkutan

Altderinin altında derialtı dokusu denilen yağlı bir tabaka bulunur. Bu tabaka derinin adaleler ve kemikler üstünde kalmasını sağlar.

Kıllar

Kıl’ın gövdesi cansız, ama kökü canlıdır. Kıl günde vasati 0,2 mm kadar uzar. Kan dolaşımı arttıkça kılın büyümesi de hızlanır. Kötü beslenme ve kötü kan dolaşımı kılların dökülmesine yol açar. Kimi hastalıklar da kılların dökülmesine kapı aralar (kellik, saçkıran vb.) Her kılın dibinde bir irkilme adalesi vardır. Soğuk ve korku gibi etkiler bu adaleyin adalemesine ve kılın dikleşmesine kapı aralar. Kılların dibinde bulunan salkım biçimindeki bir yağ bezi durmadan yağlı bir sıvı salgılar. Bu yağ deriyi ve kılları yağlayarak sudan savunur.

Kılların Ağarması

Kılların beyazlaşması ise kıl soğanındaki boya maddelerini lökositlerin yok etmesinden ve mikroskopik hava kabarcıklarının kıla yerleşmesinden ileri gelir.

Derinin Görevleri

Derinin kalınlığı,vücüt bölgelerine göre 1,5 – 4 mm. arasında değişiklik gösterir.Yüzölçümü erkeklerde1,80 m2 kadınlarda ise 1,60 m2 kadardır.

Dokusu çok sağlam olduğu için asalakların, mikropların zehirlerin girmesine müsaade etmez.

Esnek ve sağlam yapısıyla fiziksel travmalara karşı koyar.

İçindeki çok sayıda sinirlerle ve üstündeki hareketli kıllarla, üç çeşit dokunma duyusu (şekil, basınç, ısı) verir.

Deri salgılarının da savunucu bir rolü vardır.Yağ maddesi; Keratin ihtiva eden tabakaları (deri yüzeyi,saç ve tırnaklar) yumuşak meblağ.

Terleme yoluyla, organizma artıklarının bir bölümünü (kreatinin,üre,amonyak) atarak detoksifikasyonu sağlar

Gene terleme ve buharlaşma yoluyla vücut ısısını ayarlar.

Derimiz başka bir deyişle cildimiz; bedenimizin aynası gibidir.İç organlarda ki bir mesele kendini ilk cilt belirtileriyle gösterebilir.Hem dış ortam ile organizma arasındaki ilişkiyi hem de kimi tinsel reaksiyonlarımızı yansıtır.Ona iyi bakmak hepimizin görevidir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …