Brokoli Nedir

Brokoli Nedir

Brokoli Nedir Faydaları Nelerdir?  Brokoli Nedir Faydaları? Brokoli Ne Demek? Brokoli Ne Demektir? Brokoli Nedir Kısaca?

Brokoli Brassica oleracea italica Brassicaceae turpgillerden, küçük yeşil yumrular halinde olan, haşlanarak yemeği hazırlanan bir tür sebze Tarihçesi Brokoli, isminden de anlaşılabileceği gibi, italya yarımadası ile özdeşleşmiş bir sebzedir. Romalı yazarlardan doğa tarihçisi Büyük Plinius’un metinlerinde ve Apicius’un yemek kitabında lahana benzeri bir sebze olarak tarif edilen bitkinin kesin hükme varılamasa da brokoli olduğu tahmin edilmektedir.

Brokoli Yakınçağ Avrupa’sında egzotik bir bitki olarak görülmüş, dünyada tanınması ise ancak 20. yüzyıl başlarında A.B.D.’deki italyan göçmenler aracılığıyla gerçekleşmiştir. Sicilyalı göçmen kardeşler D’Arrigo ailesi brokoliyi A.B.D.’ye ithal ederek büyük bir ticari başarıyı betona gömmüşler, ayrıca Kaliforniya’da deneme üretimi yapmışlardır. D’Arrigo ailesinin bebek yaştaki oğlunun isminden hareketle oluşturulan Andy Boy markası altında ve radyo reklamları desteğiyle uzun süre A.B.D.’nin bir numaralı brokoli üreticisi ve satıcısı olarak kalmışlardır.

Brokoli ile karnabahar kırması bir sebze olan broccoflower ilk olarak 1988’de Avrupa’da yetiştirilmiştir. Görünümü karnabahara, tadı brokoliye benzer.Brokoli ismi Latince’de kol anlamına gelen brachium kelimesinden italyancası braccio türetilmiştir.

Brokolinin Yetiştirildiği Yerler

Brokoli İtalya ile özdeşleşmiş bir sebze çeşididir. Eski metinlerden bir yeme kitabında lahana benzeri olarak tarif edilen bitkinin brokoli olduğu varsayılmaktadır. Avrupa topraklarında ise egzotik bir sebze olarak tanımlanır. Dünya üzerinde tanınması 20. yüzyıl başlarında gerçekleşmiştir. ABD’de bulunan İtalyan göçmenler bu tanışmada ön plandadır. İtalya tarafından tanıtılmasından hareketle sebzenin Akdeniz sebzesi olduğu söylenebilir. Yani Akdeniz iklimi ya da benzeri iklimlerde yetiştirilebilir. Türkiye’de Samsun Bafra Ovası’nda yetiştiriciliği yapılmaktadır.

İtalya asıllı olmasına rağmen, 2008 verilerine göre en çok Çin’de üretilmiştir. Çin’i, Hindistan ve ABD takip etmektedir.

Brokolinin Besin Değerleri

Çiğ haldeki brokoli içerisinde; karbonhidrat, şeker, yağ ve su bulunur. Bunlar dışında Brokoli, vitamin ve minerallerden; A vitamini, B grubu vitaminleri, C, E, K vitaminleri ve magnezyum, kalsiyum, demir, çinko, potasyum gibi mineralleri barındırır.

Brokoli özellikle C vitamini ve K vitamini bakımından çok zengin bir sebzedir. Doğal olarak antioksidandır. 100 gram çiğ brokoli günlük ihtiyaçta; kalsiyum, demir ve magnezyum gibi minerallerin her biri %5’ini, vitaminlerin yaklaşık %10’unu karşılar.

Brokolinin Özellikleri

Brokolinin gövdesi 50-90 cm arasında uzunluğa sahiptir. Bitkinin oluşumu esnasında orta kısımda ortalama 120 gr ağırlıkta bir baş oluşur. Bu baş kesilir ve yapraklardan çıkan sürgünler hızlı bir şekilde gelişerek üstünde yeşil çiçek tomurcukları bulunduran etli sürgünler oluştururlar. Ancak oluşan bu başlar, ilk başta oluşan baştan daha küçüktür ve ortalama olarak yaklaşık 30 gr ağırlığındadır.

Brokolinin Faydaları

Brokoli doğru pişirildiğinde içerisindeki vitamin ve minerallerden hiçbir şey kaybetmez.

Hücrenin doğal yapısını ve işleyişini korur.
Kanser gibi ilerlemeye müsait hastalıklarda hücrelerin yapısını iyileştirerek ilerlemeyi önler. Zaten brokoli faydaları üzerine yapılan çalışmalar, kanser ile birlikte yürütülmüştür.
Kronik hale gelebilecek enfeksiyonlardan korur.
Serbest radikallerle sürekli savaş halinde olarak kişiyi hastalıklardan korur.
Detoks etkisi yaratarak toksinlerden arındırır.
Lifli bir sebze olduğundan; diyet programlarında da faydalıdır.
Kolesterol seviyelerinde olumlu anlamda gelişme gösterir.
Bağırsak hareketlerine düzen getirir ve kabızlığı önler.
İçeriğindeki A ve C vitaminleri sayesinde kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir.
Demir ve Folik asit zengini olması nedeniyle kansızlığa karşı faydalıdır. Hamile bayanların sıkça tüketmesi gerekir.

Brokoli Çeşitleri

Yeşil Dük (Green Duke): İlkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yetiştirilmek için uygundur. Olgunlaşması için yaklaşık 50 gün süre gereklidir.

Sultan: 60 günlük bir sürede olgunlaşır. Sonbahar ayı, sultan brokoli için en uygun mevsimdir. Sonbaharda görülen hava değişimlerine karşı dayanıklıdır.

Yeşil Yükleyici (Green Chargen): Olgunlaşmak için 64 güne ihtiyacı vardır. Mahsul için sonbahar en uygunudur.

Pinnacle: 64 günde olgunlaşan bir sonbahar ürünüdür. Küçük tesbih tanesi büyüklüğündedir.

Ninja: 86 günde olgunlaşabilir. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri için uygundur.

Arcadia: Olgunlaşma süresi 86 gündür. Bahar mevsimlerinin ikisi için de uygun bir türdür.

Emperor: 65 gün içinde olgunlaşır. İlkbahar ve sonbahar mevsimleri için uygundur.

Yeşil Kemer (Green Belt): 67 günlük sürede olgunlaşan bu tür, sonbahar mahsulüdür. Kısa saplı ve büyük başlıdır.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …