Bradikardi Nedir

Bradikardi Nedir? Bradikardi Ne Demek?

Bradikardi Nedir? Bradikardi Kalbin yavaş çarpması. Kalp, normal ve yetişkin bir insanda dakikada 60 defa atar. Kalp atımlarının 60 tan aşağı olması hallerinde bradikardiden söz edilir.Dinlenme halindeki sağlıklı bir erişkinin kalp atışından daha yavaş olarak belirlenen kalp atışları. Kesin bir sınırı olmamakla birlikte, dakikada 60′ daha az kalp atışında bradikardi düşünülür. Bradikardi yapan nedenler çoktur. Bradikardinin nedenleri kalbin dışındaki nedenler ve kalbe ilişkin nedenler şeklinde sınıflandırılabilir. Bradikardi, hem sağlıklı, hem de hasta kimselerde oluşabilir.

Kalbin dışında oluşan bradikardi nedenleri arasında en yaygını uykudur. Uyuyan erişkin kimselerde sık sık dakikada 40 veya daha az kalp atışı görülür. Aynı şekilde yavaş kalp atışı, bazen dinlenme halindeki sporcularda da görülür.

Bradikardi Nedir?

Bradikardi nedeni olabilen hastalıklar, sarılık, kalkanbezi hormonu yetersizliği, beyin kanaması ve uru salisilat (aspirin benzeri) ve digitalis gibi ilâçların zehirlemeleridir. Vagus siniri (onuncu kafa siniri) nin normalden daha fazla etkin olması durumunda oluşan ve gagal kriz denilen durumlarda da, geçici bradikardi bulguları vardır. Kalp atışları, baygınlık oluşturabilecek kadar azalabilir.

Kalbe bağlı bradikardi nedenleri çoğunlukla, kalp kaslarının kasılmalarını sağlayan uyarıların oluşmasını ve iletilmesini gerçekleştiren kalp yapısının zedelenmiş olmasına ya da normal olmayışına bağlıdır.- Bazı durumlarda anormalliğin nedeni belli değildir. Romatizmal kalp hastalığı veya koroner (kalbi besleyen) atardamarların hastalığı gibi, iletim mekanizmasının görevini kötüleştiren hallerde kalp bloku denilen durum oluşur. Bu durumda iletim, karıncıklara yayılan kulakçık atışlarının bazılarında zayıflamıştır. Bu nedenle karıncıkların atışı çok yavaşlar. Kalp blokunun en ağır şeklinde kulakçık uyarılarının hepsinin iletimi durmuştur ve karıncıkların kulakçıklardan bağımsız atışları duyulur bu da aşağı yukarı dakikada 40 atıştır.

Yetişkin bir bireyde kalp atım hızı dakikada 60 ila 100 arasında olmalıdır. Eğer nabız sayısı 60’ın altına düşüyorsa bradikardi (kalbin yavaş atması) durumu söz konusudur. Bu hız 40’ın altına düşerse ya da 60’ın altında iken belirtilere yola açıyorsa tehlikelidir.

Bradikardi mutlaka dikkatle takip edilmelidir. Eğer kontrol altına alınmazsa bayılmaya, kalp yetmezliğine ve ani ölümlere yol açabilir. Genç insanlarda ve yoğun antreman yapan sporcularda nabız 60’ın altında olabilir ve bu bir soruna yol açmaz.

Bradikardi Belirtileri

Bradikardi olunca kalbin oksijenden zengin kanı yeterli derecede pompalayamamasına bağlı olarak aşağıdaki belirtiler olabilir:

  • Baş dönmesi
    Aşırı halsizlik
    Bayılma
    Nefes darlığı
    Göğüs ağrısı
    Erken yorulma
    Göz kararması
    Bilinç bulanıklığı

Bradikardinin Nedenleri

  • Yaşlılık: İleri yaşlarda kalbin ileti dokusunun iletkenliğinin azalması sebebiyle olur.
    Damar tıkanıklığı: Kalp krizi sonrasında ileti sisteminin hasar görmesine bağlı olur.
    Kalp dokusunun enfeksiyonu.
    Doğumsal kalp bozuklukları.
    Tiroid bezinin az çalışması.
    Potasyum ve kalsiyum gibi elektrolit bozuklukları.
    Uykuda solunum durması (OSAS).
    Kalp ameliyatı sonrası oluşabilecek komplikasyonlar.
    İlaç veya bal zehirlenmesi.

Bradikardi Tanısı

Bradikardiyi teşhis etmek için nabzın dakikada ne kadar attığını bilmemiz gerekir. Bunun için en basit yöntem nabza parmakla baskı yaparak atım sayısını hesaplamaktır. Ancak bu yöntem kesin teşhis anlamına gelmez. Kesin tanı ritim holteri ile konulur. Ritim holteri hastaya takılan ve 24 saat boyunca yaşanan ritim düzenini kayıt alan cihazdır. Daha fazla bilgi için ritim holteri yazımızı okuyabilirsiniz.

Bradikardi Tedavisi

Bradikardinin tedavisi nedene yönelik yapılır. Altta yatan hipotiroidi, uyku apnesi,elektrolit bozukluğu gibi hastalıklar varsa önce bunların tedavisi yapılmalı; ilaçlara bağlı görülüyorsa ilaçların değiştirilmesi gerekir. Eğer tehlikeli boyutta bir yavaşlama söz konusuysa kalp pili takmak gerekebilir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …