Biyopsi Nedir

Biyopsi Nedir

Mikroskop altında inceleme yapmak üzere canlı bir dokudan parça alma. Biyopsi materyalinin incelenmesi, teşhise yardımcı olduğu gibi tedavide yönlendirici olarak da faydalıdır. Biyopsinin faydasının en çok görüldüğü alan, kanserin erken teşhisidir.Biyopsi, materyali direkt cerrahi müdahale ile veya özel bir iğne veya pens yardımıyla alınabilir. Girişim umumiyetle lokal anestezi altında yapılır. Ameliyatla yapılan biyopsiye örnek olarak meme biyopsisi gösterilebilir. Memesinde şüpheli kitle bulunan kadın narkoz altındayken parça alınır.Hemen orada dondurma tekniği ile parça dondurulur ve boyanarak mikroskopla incelenir. Bu son işi bir patalog yapar.Sonuçta parça selim bir tümör parçasıysa, ufak bir ameliyatla kitle çıkarılır. Habis tümör parçası olması halinde ise, klasik meme kanseri ameliyatı yapılır.

iğne biyopsileri karaciğer, kemik iliği, böbrek gibi organlardan cerrahi müdaheleye lüzum göstermeksizin yapılabilir.

Günümüzde en mühim biyopsi şekli endoskopik biyopsilerdir. Endoskopi cihazlarıyla hasta veya şüpheli organdan görerek endoskopik pens veya aspirasyonlarla parça alınarak incelenebilir. Bu şekilde hastaya anestezi ve ameliyat tatbik edilmeksizin nefes borusu, gırtlak ve akciğerlerden, yemek borusu, mide, onikiparmak barsağı, safra yolları, kalın barsaklar, idrar yolları ve karın boşluğu içindeki organlardan biyopsi alınabilmektedir.

Biyopsi Neden Dolayı Yapılır

Bu bölümde kadınlar tarafından çok hoş karşılanmayan tıpta biyopsi (biopsi) alınması ve patolojik değerlendirme ile ilgili genel bilgilerle, kadın hastalıkları – doğum branşında biopsinin yeri ve önemi ele alınmaktadır.

Hera Kadın Sağlığı Merkezi
Jinekolog Operatör Dr. Süleyman Eserdağ

Şüpheli görülen lezyonlardan biyopsi alınması işlemi, kişilerde çoğu zaman hem psikolojik yönden endişeler yaratmakta hem de kişilerin acı duyacakmış gibi önceden korku hissetmelerine neden olmaktadır.

Özellikle sonucunun kanser çıkma endişesini yaşayan pek çok kişi biyopsi sonrası patoloji raporunu gördüğünde derin bir nefes alabilmekte ve endişesinin gereksiz olduğunu anlamaktadır. Çünkü tıp bilimi üzerine çalışan hekimlerin tamamı aldıkları eğitimleri doğrultusunda, hastaları için öncelikle en kötü olasılıkları düşünerek her türlü şüpheli gördükleri lezyondan biyopsi alma eğilimini taşımaktadırlar.

Biopsi herhangi bir dokudan mikroskop altında patolojik veya genetik inceleme amacıyla bir “parça alınması” demektir.

Biyopsi sonrası alınan materyaller çoğu zaman patoloji laboratuarlarına gönderilmekle birlikte bazı özel durumlarda genetik analiz amaçlarıyla “genetik laboratuvarları”na da gönderilebilir.

Bu bölümde biopsi olayının genetik kısmı değil, daha çok kastedilen patolojik kısmı ele alınmaktadır.

Biyopsi (biopsi) halk arasında “parça alımı”, “numune alımı”, “parça çıkartılması” gibi sözcüklerle anılmaktadır. İngilizce’de parça (numune, örnek) kelimesinin karşılığı “sample”, parça alımı (örnekleme) ise “sampling” olarak geçmektedir.

Şüpheli dokulardan alınan biopsi materyaline numune, örnek, parça, materyal veya sample isimleri verilmektedir.

Patoloji Laboratuarı ve Patolojik İnceleme

Çoğu kez hastalardan alınan her türlü örnek parçalar (örnekler, numuneler, materyaller) patoloji laboratuvarına gönderilebilmektedir. Bu anlamda konunun önemini belirtmek için tıp eğitiminde “hastanın tırnağını bile kessen patolojiye gönder” deyimi mevcuttur.

Laboratuara gelen örnekler öncelikle gözlemlenerek nitelikleri, ağırlıkları ve hacimleri not edilmektedir. Bu işleme “gross değerlendirme” veya “makroskobik değerlendirme” adı verilmektedir.

Makroskobik (gros) inceleme sonrasında numuneler usule uygun şekilde ince bloklar halinde kesilmekte ve boyanarak mikroskobik incelemeye tabi tutulmaktadırlar. Bu incelemeye de “mikroskobik değerlendirmesi” denmektedir.

Vücudun şüpheli görülen her bölgesinden kesin tanı koymak ve değerlendirme amaçlarıyla biopsi yapılabilmektedir. Bazı alınan biopsilerde şüpheli dokunun tamamı çıkartılmakta ve bu şekilde biyopsi tedavi edici de olabilmektedir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …