Bilgi Nedir

Bilgi Nedir? Bilgi Ne Demek? Bilgi Nedir Kısaca?

Bilgi Nedir? Sözlük anlamıyla Öğrenme, araştırma ve gözlem yoluyla elde edilen her türlü gerçek, malumat ve kavrayışın tümüdür. çok farklı şekillerde tanımlanmaktadır. Doğruluğu ispatlanmış inançlardır Nonaka ve Takeuchi, 199558. Önceden belirlenen bir dizi sistematik kural ve prosedüre uygun bir biçimde işlenmiş enformasyondur. Sosyal varlık olan insanlar arasındaki iletişim sırasında paylaşılan, aktarılan ve yeniden şekillendirilen tecrübe ve enformasyonlardır Allee, 199727. Belirli bir durum, sorun, ilişki, teori veya kurala ait veri ve enformasyondan oluşan anlayışlardır Bennet ve Bennet, 200019.

Bilgi Nedir? Bilgi Ne Demek?

İçinde yaşadığımız dünyayı ve olayları yorumlamak ve yönetmek için uyguladığımız bir dizi anlayış, kavrayış ve genellemeler ile bize güçlü bir kavrayış ve bakış açısı kazandıran her türlü zihni faaliyettir. Bilgi, sosyal olaylarda karşımıza çıkan eylem ve olayları anlamamıza yardım eden işaret ve kodlamalardır. Bilgi, insanların ve organizasyonların etkin bir biçimde eylem gerçekleştirmeleri için sahip olmaları gereken kapasitedir Argyris, 1993 2-3.

Daha iyi tanımlamak için benzer bazı kavramların anlamı ile Bilginin anlamı arasındaki farklılıkların ortaya konması gereklidir Şekil 1. Bilgi, veri ve enformasyon gibi daha ham anlam formları ile anlayış-kavrayış ve akıl-bilgelik gibi daha karmaşık ve işlenmiş anlam formları arasında yer alır. Veri, gözlemlenebilen, ölçülebilen veya hesaplanabilen bir davranış yada tutuma ait değerdir. Veri, kavramsal bir çerçeve ve yapı içerisinde bulunan bir tür enformasyondur. Enformasyon verileri ve belirli yorum ya da işlemleri içerir ve verilere göre daha belirli bir çerçeveye sahiptir. Başka bir ifade ile enformasyon elde edilebilen, filtrelenen ve işlemden geçirilen verilerdir. Deney, tecrübe, yorum ya da fikrin bir araya gelmesi ile oluşan enformasyondur.

Sosyal olaylarda, karar ve eylemler için uygulanmaya hazır yüksek değerde bir enformasyon şeklidir. Bilgi kişisel anlamda düzenlenmiş enformasyondur ve genelde deney ve tecrübelerin bileşiminden oluşur. Anlam piramidinin en üstünde yer alan akıl ve bilgelik ise, sosyal olaylarda doğru ya da yanlış olanı ayırt etmemize yarayan bütün bilgileri kapsar. Sosyal olayların nedenlerini doğru bir şekilde kavramamıza ve en doğru ya da en güzeli seçmemize yardımcı olan anlama, kavrama ve akıl yürütme aşamalarında isabetli karar almamız bilginin, sistematik bir biçimde işlenmesi, gözlem ve tecrübelerle yeniden şekillendirilmesi halinde mümkün olabilir. Bu aşama anlam piramidindeki son aşamayı, yani akıl-bilgelik aşamasını simgeler.

Anlam Şeması Nedir

Göz önüne alarak bilginin temel özellikleri birkaç ana başlık altında toplanabilir Martensson, 2000208-209 Bilgi kolayca biriktirilip saklanamaz. Bilgisayarlardan daha çok insanların beyninde yer alan şeylerdir. Bilgi, hammaddelerde olduğu gibi, ihtiyaç duyulduğunda işçilerin kullanımına sunulabilmesi için genellikle, depola namaz, kodlanamaz veya istiflenemez Enformasyon, insan aklı ile işlenmediği sürece değersizdir ve bilgi haline gelmez. Bilgi, insan aklı ile enformasyonun işlenmesi, yaratılması, düzenlenmesi veya kullanılmasıdır.

Bilginin Oluşma Süreci Nedir?

Bilginin Oluşma Süreci NedirOlay ve verilerin genel enformasyonları oluşturacak şekilde organize edilip yapılandırılması ile başlar belirli bir kullanıcı grubunun ihtiyaçlarına uygun bir biçimde yeniden düzenlenip filtreden geçirilmesi ile sürer ve belirli bir düzen ve yapıya kavuşmuş bu enformasyonu bireylerin özümseyip bilgiye dönüştürmeleri ile son bulur. Bu dönüştürme süreci bireylerin tecrübe, davranış ve içinde bulundukları koşullardan etkilenir. Tecrübe, yorum ve içinde bulunulan şartları bünyesinde barındıran enformasyondur ve yeni bir bakış açısının ortaya çıkmasına yol açar. Bilgi, kullanılmadığında herhangi bir anlam ifade etmez. Bilgi, karar ve eylemlere uygulanmaya hazır yüksek değerdeki enformasyondur.

Bilgi Nedir? Bilgi Çeşitleri Nelerdir?

İnsanların günlük yaşamlarında var olan olaylardan ce tecrübelerden ortaya çıkan bilgilerdir. Örneğin; başı ağrıyan bir insanın nane yağı kullanarak baş ağrısını geçirmesi ile ortaya çıkan bilgidir. Gündelik bilgilerin bazı detayları bulunur.

  • Gündelik bilginin düzeni bulunmaz.
    Gündelik bilgi kişilere özeldir
    Gündelik bilginin genel anlamda geçerlilikleri bulunmaz.
    Gündelik bilgilerin doğruluğu hakkında kesinlik yoktur.

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …