Baş Dönmesi ve Yapılması Gerekenler

Baş Dönmesi ve Yapılması Gerekenler

Baş Dönmesi ve Yapılması Gerekenler Baş dönmesi ciddi bir problemdir ve yaşamı olumsuz etkiler. Baş dönmesinin tıpta ismi vertigodur. Vertigo genelde iç kuşlaktan kaynaklı bir sorundur. Baş dönmesi sırasında kişi dünyanın etrafında döndüğünü söyler.

Baş Dönmesi ve Yapılması Gerekenler

İşte, Baş Dönmesi ve Yapılması Gerekenler:

  • Baş dönmeniz 1 haftadan uzun sürüyorsa mutlaka bir doktora gidilmelidir. Öncelikle hasta detaylı muayene edilir.
  • Baş dönmesinin bulantı ve kusma ile beraber olup olmadığı beraberinde işitme kaybı, çınlama olması sorulur.
  • Kafa travmaları ve kullanılan ilaçlar incelenir.
  • Baş dönmesi hasta tarafından hissedilen bir durum olduğundan iyi bilgi alınması çok önemlidir.

İç kulakta olan bir hastalık kaynaklı baş dönmesi yaşanıyorsa kulak muayenesinde bir şeye rastlanmaz. Dış kulak ve orta kulak problemi olan hastalarda iltihap, travma, tümör varlığı ortaya çıkabilir.

Baş dönmesi yanında anormal göz hareketleri saptanabilir. Bu göz hareketleri nedeni ile hangi kulakta sorun olduğu anlaşılır. Gözler kapalı olarak ayakta durma, yürüme testleri yapılır.

Baş dönmesi teşhisini koymak için, işitme testi, kulak basınç testi, OAE, BERA, iç kulak denge testi, posturografi testi kesinlikle yapılmalıdır. Bazen, tomografi, manyetik rezonans çekilebilir. Ayrıca açlık kan testi, kan yağı ölçümü, B12 vitamin dengesi, tiroid hormonu, kalp muayenesi yapılabilir.

İç Kulakta Oluşan Hasarlar ve Baş Dönmesi

İç kulakta oluşan hasarlar ve baş dönmesi vücudumuzun dengesini sağlayan vestibüler sistem iç kulakta bulunur. 3 adet yarım daire şeklinde olan bu sistemde sıvı bulunur. Başımız hareket ettikçe sıvıda hareket eder. Bu sistemde oluşan bir arıza şiddetli baş dönmesine neden olur. İç kulak kaynaklı olan baş dönmesinde ENG ve VNG isimli vestibüler sistem testleri uygulanır. Testlerde bir cihaz ile iç kulakta hava ve su verilerek yapay baş dönmesi yaratılır. Oluşan aktivite ve gözler bir bilgisayara aktarılır. Bu şekilde teşhis koyularak tedaviye başlanır.

Hangi Hastalıklar Baş Dönmesi Yaratır

İç kulakta sıvı basıncının artması, enfeksiyon sonucu iç kulak denge bölümündeki sinir hücrelerinin görev yapmaması, orta ve iç kulağı birbirinden ayıran zarların yırtılması, denge sisteminde oluşan iyi huylu tümörler, iç kulaktaki kalsiyum kristallerinin kontrolsüz hareketleri, araç tutması, yaşlılığa bağlı baş dönmesi gibi daha pek çok hastalık baş dönmesine neden olabilir.

Baş dönmeniz varsa, stresten uzak kalmalı, çay ve kahve az tüketilmeli, sigara ve alkol alınmamalıdır. Tuz kısıtlanıp, kan şekeri düşürülürse baş dönmesinin önüne geçilebilir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …