Ağız Nedir

Ağız Nedir

insan ağzı ağız, sindirim sisteminin giriş boşluğudur. Bu boşlıkta, diş, arkları ve dil bulunur. anatomik özellikleri ağız boşluğunun sınırları Üstte Damak Paltum bulunur. Palatum, iki kısımdır Önde Sert damak palatum durum arkada yumuşak damak paltum molle bulunur. Sert damak, maksilla nın alt parçası olup ağız boşluğunu Burun boşluğundan ayırır. Yumuşak damak, os palatini palatinal kemik tarafından oluşturulan gevşek ağız mukozasıdır. Küçük dil uvula palatina yumuşak damağın arka kenarından arkaya doğru sarkar. Yanlarda Yanaklar Bucca Önde Dudaklar labia toris bulunur. Dudaklar, üst dudak labyum superior ve alt dudak labium inferior olmak üzere iki tanedir. Dudakların çevrelediği yarığa “ağız yarığı rima oris denir

Altta Ağız tabanı bulunur. Ağız tabanı, dilin ekstrinsik kasları, submandibular ve sublingual tükürük bezlerini içerir. Mandibula nın corpu su ise ağız tabanını çevreler.Ağız Boşluğunun Bölümleri Vestibulum oris diş dizisidental ark ile dudaklar ya da yanaklar arasındaki bölüm Cavitas oris proprium Asıl ağız boşluğu önde ve yanlarda dişlerle sınırlanmış olarak Boğaz geçidine Isthmus faucium kadar uzanan boşluk.

ağızın işlevleri Sindirim sisteminin ilk açıklığı olup besinlerin alınarak, dişlerle mekanik, tükürükteki amilaz ile kimyasal olarak ilk sindiriminin başlatılması. ağızda bulunan dil organı, ayrıca tükürükle ıslanarak çözünmeye başlayan gıdaların tat duyusunu alır.Fonasyon Konuşma Konuşma esnasında ses çıkartmak için akciğerlerden gelen havaya, dil dudaklar ve dişler yardımıyla son şeklini verir ve konuşma sesleri oluşur. olunum temel olarak solunum sisteminin giriş açıklığı olan Burun boşluğu cavum nasi nun görevidir. Ancak, burun boşluğu tıkanıklıkları veya hava açlığı duyulan durumlarda ağız yardımcı bir solunum aygıtıdır. Ağız ve ağzı oluşturan ya da çevreleyen yapılar, Yüz estetiğinin temel elemanlarıdır.

Ağız Sulanması Nedir

Ağız Sulanması, iki çeşit olarak ortaya çıkmaktadır. bunlardan en fazla görüleni psikolojik olarak ortaya çıkan, yani limon gördüğünüzde veya ekşi erikten bahsedildiğinde hemen her insanın ağzının sulanması gibi veya çok sevdiğiniz bir yiyecek aklınıza geldiğinde veya adını duyduğunuzda, kokusunu duyduğunuzda ağzınız sulanabilir. bu durum en fazla hamilelerde meydana gelir. Özellikle aşeren hamileler, bu durumla çok fazla karşılaşır. bu çeşit durumlar beyninizin dile gönderdiği bir sinyalden dolayı dilin gösterdiği refleksten kaynaklanmaktadır. Bazı kimselerde ise bu durum bir tike dönüşmüştür. bu insanlar limonu karşılarında görseler, bile perişan olurlar. böylesi durumlar bir hastalık sebebi ile değil, dilin ve beynin işlevini eksiksiz olarak yerine getiriyor olmasından kaynaklanmaktadır. Tamamen psikolojik bir durumdur.

Ağız sulanması Tıbbi Sorunlardan Kaynaklanabilir

Ağız sulanmasının bir diğer nedeni biyolojik olarak ortaya çıkanlardır. Örneğin ağız içindeki iltihaplanmalardan, dilde ve ağzın içinde çıkan aft, pamukçuk gibi yaralardan, kaynaklana bilmektedir. Genelde yeni doğmuş bebeklerde görülen salya akıntısı pamukçuk sebebi ile görülmektedir.Diş etlerinde ve dişlerde oluşan sorunlardan, diş etinin içinde kalmış diş köklerinden olabilir. Yeni takılan takma diş alışana kadar ağız sulanmasına neden olabilir.

Ağız Sulanması

Bazı mide rahatsızlıkları, ülser, reflü, mide iltihapları gibi rahatsızlıklar ağız sulanmasına neden olduğu gibi, ağızdan acı su gelmesine ve sürekli ağızda acı ve ekşi bir tat hissine sebep olabilir.Ağız sulanması kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Kullanılan ilacın çeşidine göre, bazen ağız sulanması normalin çok üzerine çıkabilir. Böyle bir durumda, eğer çok rahatsız oluyorsanız doktorunuza yeniden başvurarak ilacı değiştirmesini isteyebilirsiniz.Boğaz iltihaplanmaları nedeniyle ortaya çıkan yutkunma zorluğundan dolayı ağız sulanması ve tükürüğün ağızda birikip dışarı akması gibi durumlar yaşanabilir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …