Ağız Hijyeni Nedir

Ağız Hijyeni Nedir

Dişlerimizi 24 saat fırçalamadığımızda dişlerimizin üzerinde krem rengi, tırnakla sıyırdığımızda kolayca dişten ayrılan bir tabaka oluşur. Bu tabaka stafilokok, streptokok, actinobasillus gibi pek de hoş olmayan bakterilerin milyonlarcasının bir araya toplanmış halidir. Kısaca bir bakteri kolonisidir. Dişhekimleri dişlere yapışan bu bakteri topluluğuna bakteri plağı demektedir. Bakteri plağı ile başa çıkmanın tek yolu uygun bir teknik ve doğru bir fırça ile diş fırçalamak ve diş ipi kullanmaktır.

Çürük nedir
Bakteriler metabolizma ürünü olarak asit üretirler.Bu asit diş minesinde bozulmaya yol açar.Bu bozulma geri dönüşü olmayan bir bozulmadır ve DiŞ ÇÜRÜĞÜ olarak isimlendirilir.

Diş fırçaları
Tercihen fırçanın sapı düz, fırça kısmı küçük, kılların uçları da yuvarlatılmış olmalıdır. Elektrikli diş fırçaları da tercih edilebilir.

Diş fırçalamak
Dişlerinizi nasıl fırçalayacaksınız Diş fırçasını 45 derecelik bir açı ile diş ve dişeti birleşimine yerleştirin ve ufak dairesel hareketlerle, dişetinden dişe doğru, diş yüzeylerini fırçalayın.

Dişlerin dil ve damak tarafına bakan iç yüzeylerini aynı dairesel yöntemle fırçalayın. Ön dişlerinizin iç ve arka yüzeyini temizlemek için dişlerinizi, fırçanızın ucuyla aşağı ve yukarı küçük hareketlerle fırçalayın.

Fırçayı dişlerinizin çiğneme yüzeylerine yerleştirin ve ileri geri hareketlerle fırçalayın.

Dilinizi fırçalamayı unutmayın! Bu işlemi diş fırçanızla yapabileceğiniz gibi özel dil fırçalarıyla da yapabilirsiniz.Dil üzerindeki girintiler bakterilerin yerleşmesi için çok idealdir. Hekiminiz tarafından aksi önerilmedikçe günde iki kez diş fırçalamak yeterlidir.Fırçalama belli bir sıra dahilinde yapılmalıdır.Yani önce üst dişlerinizin dış yüzeyleri ,ardından damak yüzeyleri,sonra da çiğneyici yüzeyler…Daha sonra alt çeneye geçilmeli ,dış,sonra iç ve en sonra da çiğneme yüzeyleri fırçalanarak işlem tamamlanmalıdır.

Neden dilinizi de fırçalamanız gerekiyor
– Ağızınızdaki bakteriler, kötü ağız kokusu, dişeti problemi ve çürüklere neden olabilen bakteri plağı oluştururlar.
– Diş fırçalama ve diş ipi kullanılması bu bakterilerin sadece bir kısmını yok eder.
– Bakteriler aynı zamanda dilin üzerinde de yaşarlar.
– Dil üzerindeki bakteriler kötü ağız kokusunun başlıca nedenlerinden biridir.
– Ağzınızda ne kadar çok bakteri mevcutsa kötü ağız kokusu ve sağlık problemleri gelişmesi olasılığı da o kadar artar.

– Rutin ağız bakımınıza ilave olarak günde iki kere dilinizi temizleyin.
– Bu işlem ağızınızda mevcut olan bakteri sayısının azalmasına yardımcı olacaktır.

Diş ipi kullanmak
Sadece fırçalamak asla bakteri plağı mücadelesinde yeterli değildir.Dişlerin birbirlerine yapışık olan yan yüzeyleri dişipi ile temizlenebilir. Günde bir kez yatmadan önce uygulamak yeterlidir. Köprü protezi kullananlar için özel dişipleri olduğu unutulmamalıdır.

Eğer köprü protezi yaptırdınız ve size ip kullanımıyla ilgili bilgi verilmediyse ısrarla doktorunuzdan bilgilenme talep ediniz. Bu uygulama yaptırdığınız protezin de uzun ömürlülüğü açısından son derece faydalı ve vazgeçilmezdir.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …