Açık Kalp Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır

Açık Kalp Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Açık Kalp Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır? Göğüs kafesinin kesilmesiyle kalpte, kalp kapakçıklarında kalp kaslarında ve arterlerde yapılan ameliyata açık kalp ameliyatı adı verilmektedir. Yetişkinlerde yapılan en yaygın kalp ameliyatıyla sağlıklı arter fonksiyonel olmayan artere bağlanmaktadır. Bu işlemin amacı kalbe temiz kan pompalanmasını sağlamaktır ve buna da “Bypass” denmektedir.

Açık Kalp Ameliyatı Hangi Durumlarda Gereklidir

Açık Kalp Ameliyatı Hangi Durumlarda GereklidirAçık kalp ameliyatı, koroner arter baypass greftleme’ye (CABG) göre uygulanabilmektedir. Buna koroner kalp hastalıklarında ihtiyaç duyulabilir. Koroner kalp hastalıkları, kalbe kan ve oksijen taşıyan kan damarlarındaki daralma ve zorlama durumunda meydana gelmektedir. Diğer bir adı da “damar sertliği”dir. Damardaki sertleşme, koroner arter duvarında yağlı maddelerin birikmesi neticesinde plakalar oluştuğunda ortaya çıkmaktadır. Oluşan plakalar arteri tıkadığından kanın taşınmasını önler ve kan yetersizliğinden dolayı da kalp krizi oluşur.

Açık kalp ameliyatı ile, vücuda kan gitmesini sağlayan kalp kapakçıklarının değiştirmek veya onarmak, kalbin hasar görmüş kısımlarını onarmak, ritim düzenleyici tıbbi araçları takmak ve kalp nakli yapmak mümkündür.

Açık Kalp Ameliyatının Yapılışı

Açık kalp ameliyatları normal olarak 4-6 saat kadar sürebilmektedir. Ameliyat hastaya anestezi uygulanması ile başlar. Cerrah, hastanın göğüs kısmında göğüs kemiğini ve kalbi içine alacak şekilde 8-10 inch’lik bir kesik gerçekleştirir. Kalbin görünür duruma gelmesiyle hasta kalp-akciğer makinesine bağlanır ve kan makine aracılığıyla ameliyat edilecek olan kalbe aktarılır. Sağlıklı olmayan artere yeni bir yol açmak için damar ya da arter kullanır. Ameliyatı yapan cerrah son olarak göğüs kemiğini özel tıbbi bir telle kapatır ve kesik olan bölüme dikiş atılır.

Açık Kalp Ameliyatının Riskleri

Açık Kalp Ameliyatının RiskleriBu ameliyatı olan hastalarda göğüs yarası enfeksiyonu, kalp sıkışması ya da kalp krizi, kalp ritminde düzensizlik, böbrek veya akciğer yetmezliği, ateş, göğüste ağrı, hafıza kaybı, baş dönmesi, kan kaybı, kanda pıhtılaşma, solunum yetersizliği gibi sorunlar görülebilmektedir.

Açık Kalp Ameliyatı Olacak Hastaların Hazırlanması

Hastaya bakan kişinin, vitamin de dahil olmak üzere hiçbir ilacın hastaya verilmemesi konusunda bilgilendirilmiş olması gerekir. Hasta sigara kullanıyorsa, ameliyattan iki hafta kadar önce sigarayı bırakmalıdır. Aspirin türü kan sulandıran ilaçlarında alınmaması gerekmektedir. Ameliyatın bir gün öncesinde hastanın tüm vücudu bakterileri yok edici sabunlarla yıkanmalıdır. Sabah ameliyat yapılacaksa gece yarısından itibaren kesinlikle hiçbir gıda tüketilmemelidir.

Açık Kalp Ameliyatı Sonrası

Açık kalp ameliyatı geçiren bir hastanın göğsünde, kalbin çevresindeki zararlı sıvıların dışarı atılmasını sağlayan iki veya üç tüp olacaktır. Hasta, kalbi takip eden bir makineye takılıdır ve ilk gece yoğun bakımda kalacaktır. Yoğun bakımdan çıkarılan hastanın tedavisi 3-7 gün süreyle normal odada yapılır. Kaynak: Açık Kalp Ameliyatı Nedir ve Nasıl Yapılır

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …