Silindir Nedir

Silindir Nedir

Silindir Nedir? Silindir Ne Demek? Silindir Nedir Kısaca? Silindir Ne Demektir? Silindir Hakkında Bilgi?

Silindir Nedir, Geometrik bir cisim. Bir dikdörtgenin bir kenarı etrafında döndürülmesiyle elde edilir. Bu silindire dik veya döner silindir, denir. Alt ve üst tabanı dairedir. Soba borusu dik silindire, bir örnektir Matematikte silindirin genel tanımı şöyledir Düzlemsel bir eğriyle bu eğrinin düzleminde bulunmayan bir doğru verildiğinde, daima bu doğruya paralel kalmak şartıyla eğriye dayanarak hareket eden bir doğrunun taradığı yüzeye silindirik, yüzey denir. Bu silindirik yüzeyle, bu yüzeyi kesen paralel iki düzlemin sınırladığı cisme silindir denir. Silindir yüzeyini meydana getiren doğrulardan herbirine ana doğru denir

Silindire, taban eğrisine göre isim verilir. Eğri daire ŞŞise dairevi silindir, elips ise eliptik silindir denir. Silindirik yüzey için taban eğrisinin kapalı olması gerekmez. Parabolik silindir, hiperbolik silindir, birer silindirik yüzeydir. Dairevi silindirin ana doğrusu tabana dik değilse böyle silindire eğik silindir denir.

Taban yarıçapı r, yüksekliği h olan bir dik silindirin, alan ve hacim formülleri şöyledir

  • Yan alan Y=2prh
  • iki taban alanı 2G=2pr2
  • Bütün alanı S=Y+2G=2prh+2pr2=2pr h+r
  • Hacmi V= p r2. h

Bayındırlıkta Bir şasiye monte edilmiş, tekerlek vazifesi gören bir veya birkaç büyük madeni silindirden meydana gelen ve toprağı, şoseleri kaplayan malzemeyi sıkıştırmak ve ezmek için kullanılan, dökme demirden yapılmış büyük ağırlığa, şeklinden dolayı silindir adı verilir.

Otomobilde, tekstil ve kağıt sanayiinde çeşitli silindirler kullanılmaktadır

Ayrıca kontrol et

Transpalet Nedir

Transpalet Nedir? Transpalet Ne Demek?

Transpalet Nedir?  Araçların yapılış amaçları yük taşımak, ağır yükleri bir noktadan başka bir noktaya (yatay …