Konuşma ve Dil Terapisi Nedir

Konuşma ve Dil Terapisi Nedir
Kişilerin iletişimde yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için yapılan terapilere konuşma ve dil terapisi adı verilmektedir. Bu terapileri uygulayanlar, üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezundurlar ve yüksek lisans eğitiminden sonra konuşma ve dil patologu olurlar. Terapistler her yaştaki insanlar üzerinde hastaneler, rehabilitasyon merkezleri, okullar ve diğer özel merkezlerde çalışabilmektedirler. Grup ya da bireysel olarak terapiler yapılabilmektedir.

Konuşma bozuklukları grubunda ses bozuklukları, artikülasyon bozuklukları ve kekemelik bulunmaktadır. Dil terapisi gruplarında ise dilin anlaşılması ve ifade edilmesi çalışmaları yapılmaktadır. Konuşulanların anlaşılmasında ve anlaşılanların uygulanmasında sorun yaşanıyorsa veya isteklerin sözlü olarak ifade edilmesinde zorluk varsa bu kişilerin dil terapisine katılmaları gerekir.

Erken dönemde alınacak dil terapileri sayesinde bireylerin topluma uyum sağlamaları daha da hızlanacaktır. Kendisini ifade edemeyen bireyler, bulunduğu topluma uyum göstermekte, özgüven kazanmakta ya da psikolojik olarak sorunlar yaşamaktadırlar. Bu nedenle, terapinin erken başlatılması sorunların büyümeden yok edilmesine ve kişide yerleşmemesine imkan sağlayacaktır.

Uygulanacak olan terapinin süresi kişinin yaşına, genel durumuna ve terapilere geliş alışkanlığına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Terapilerin olumlu sonuç verebilmesi için düzenli olarak devam edilmesi gerekmektedir.

Konuşma ve dil becerilerinin geliştirilmesi
0-2 yaş aralığındaki çocuklarda; ma, da, ba gibi sesli ve sessiz harflerden meydana gelen hecelerin çıkarılmasına destek olunmalı,Bebekle konuşurken göz kontağı kurun ve farklı ses tonları kullanın.Bebeğin yüz ifadelerini ve gülümsemelerini taklit edin. Onun da sizin hareketlerinizi taklit etmesini teşvik edin.Bebekle banyo yaptırırken, yedirirken ya da elbise giydirirken konuşmaya devam edin.Çevrenizdeki nesneleri saymalı, renklerin adlarını belirtmelisiniz.

Güle güle ve selamlama gibi ifadeleri öğrenmesini sağlayın.
Bebeğin iletişim kurma çabalarını izlemeli ve desteklemelisiniz.
Resimleri bol ve az yazılı kitaplar okuyun.

2-4 yaş arası
Basit ve anlaşılması kolay cümleler kurun.Çocuğun söylediklerini tekrarlayın ki, sizin onu anladığınızı fark etsin.
Yavaş yavaş yetişkin tarzı kelimeler kullanmaya başlayın.Resimlerden meydana gelmiş bir kitap yapın. İçindeki resimleri kategorisine göre düzenleyin ve rsimlerle anlamsız resimler oluşturun. Mesela, bir bisikletin üzerine kedi resmi ekleyin ve yanlış olanı sorarak doğruya ulaşmasını sağlayın.

Soru sormalarını ve sorulan soruları da anlamasına yardımcı olun. Seçim yapması gereken “kavun mu karpuz mu?” gibi sorular sorun.Kelime haznesini geliştirmeye çalışın.

4-6 yaş arası
Çocuk konuştuğunda onu mutlaka dinleyin, sizin de konuşmaya başladığınız da onun sizi dinlemesini sağlayın.
İletişim kurma çabasına duyarsız kalmayın ve onu mutlaka destekleyin.Sizin konuşmanızdan sonra bekleyin ve onun cevap vererek iletim kurmasını sağlayın.Kelime haznesinin zenginleşmesi için teşvik etmeye devam edin. Eş anlamlı ve zıt anlamlı kelimeler ile ilgili onunla konuşun.Köpek ile bisikletin aynı kategoride olan şeyler olmadığını öğretin.
Onunla oyun oynarken, size direktifler vermesine müsaade edin. Farklı oyunlar oynayarak rolleri de değiştirin.
Alışverişteyken onunla konuşun ve ona ne yaptığınızla ilgili bilgiler verin.

Ayrıca kontrol et

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? Stres Nedir?

Stres Beyninizi Nasıl Etkiliyor? sinirli, karamsar, bunalmış ve yalnız mı hissediyorsunuz? Dert etmeyin. Bu hepimizin …