Site icon Nedir ve Nasıl

Yüzmenin Faydaları

Yüzmenin Faydaları
Yüzmenin faydaları saymakla bitmiyor. Uzmanlar, yüzme sporunun vücudun tüm kaslarını kullanması nedeni ile insan vücudu için en önemli spor olduğunu söylüyor. Üstelik vücudumuz yüzme sayesinde gelişir ve kuvvetlenir.Kalp ve dolaşım sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemi yüzme sayesinde sağlıklı ve kapasitesi yüksek olur.

yüzmenin faydaları
Yüzmenin faydaları

Kalp ve dolaşım sistemi
Kalbin dakikada pompaladığı kan miktarı ne kadar artarsa o oranda kan tüm dokulara ve organlara eşit dağılır. Kalbin dakikada pompaladığı kan miktarı çeşitli egzersizler ile artar. Yapılan araştırmalarda yüzücülerin kalplerinde kan pompalama hızı yüksektir. Su içinde yatay olarak yüzüldüğünde, kalbe çok daha fazla kan girer. Suyun kaldırma kuvveti yüzerken yerçekimine karşı bir direnç göstermektedir. Bu basınç sayesinde kalp atımı hızlanır. Üstelik yüzme esnasında kalp, kanı ağırlıklı olarak kaslara aktarır. Bu nedenler ile yüzme sporu yapanların dolaşım sistemi ve kalpleri çok daha dirençlidir.

Solunum sistemi
Yüzme sporu yapanların oksijen gereksinimi çok yüksektir. Bu yüksek ihtiyaca karşılık olarak vücudumuz yeni yollar üretmeye başlar. Bu nedenle, çok daha fazla solunum yapılır ve akciğer kapasitesi hızla artar.

Sinir sistemi
Yüzme sporunda sinir sistemi ve duyu organlarımız paralel çalışırlar. Suya girdiğinizde bir canlılık ve rahatlama hissetmeniz sizin sinir sisteminizin rahatlaması kaynaklıdır. Yüzme sayesinde sinir sistemi canlanır ve rahatlar. Kişinin kendine olan güveni artar, korkular yok olur, konsantrasyon sorunları çözülür, disiplin ve programlı olunur.

Çocuklara küçük yaşlardan itibaren yüzme sporu önerilir. Burada önemli olan şey, çocukların kemik, kas ve beden gelişimini desteklemektir. Yüzme sporu sayesinde tüm kaslar çalıştığından çocukların gelişimi çok daha etkilidir. Üstelik çocuklarda kendine güven, arkadaşları ile paylaşım sorunları, konsantrasyon sorunları çözümlenir. Küçük yaşlardan itibaren yüzme ile disiplin kazanılır.

Yüzme en temiz sporlardan biridir. Pek çok spor grubunda, kir çamur ve ter yüksek miktarda olur. Yüzme sporunda, ter olsa bile su tarafından alınır, çamur olmaz. Üstelik havuza girmeden önce vücut deri parçaları duş ile atılır. Saçlara takılan bone ile havuza saç düşmesinin önüne geçilir. Bu nedenle yüzme sporu en temiz sporlardandır.

Exit mobile version