Site icon Nedir ve Nasıl

Soket Nedir? Soket Ne Anlama Gelir?

Soket Nedir

Soket Nedir? Ram, ekran kartı, internet kablosu vb cihazların ana devreye bağlanmasında kullanılan aracı elemana soket denmektedir.Aynı zamanda, programlamada bir makineye bağlantı açıldığında buna “soket açma” denir. Bir soket açılınca, sistem programcıya IP adresi ve port numarasını verdiği için bu isimlendirme ortaya çıkmıştır.

Soket Nedir? Uygulama servisi olan bilgisayarlar başlangıçta soketleri dinlemeyi kurarlar. İletişim halindeki sistemler arasında bir bağlantı kurulduğunda, her bir bağlantı için bir soket oluşturulur. İşletim sistemi gelen IP paketlerini soket adresine göre uygun uygulama veya servise yönlendirir.

işlemci Soketleri Nedir?

İntel ve AMD işlemcileri için bir dizi soket ve yuva tasarımı geliştirilmiştir. Her soket ve yuva farklı bir dizi orijinal ve terfi işlemcisi aralığını desteklemek üzere tasarlanmıştır.1,2,3 ve 6 numaralı soketler 486 işlemci soketleridir. 4,5,7 ve 8 numaralı soketler pentıum, pentium pro işlemci soketleridir.

soket

Soket 370 Celeron ve pentıum III işlemcilerinin soketidir. Soket A (soket 462) AMD nin arthlon ve duron işlemcilerinin soketleridir. Pentıum 4 işlemcilerinin takıldığı soketler 478 pinlidir.

Lif Soketleri Nedir?

Lıf,No Insertion Force kısaltmasıdır.Teorik olarak bunun anlamı CPU yu takmak yada çıkartmak için fazla kuvvet gerekmediğidir. CPU yu bir Lıf sokete yerleştirmek için çipin ayaklarını hizalayıp çipi sokete iterek sıkıca yerleştirirsiniz. CPU yu bir Lıf soketinden çıkarırken özel bir arac ihtiyaç vardır.

Ancak çok dikkatli olmak şartıyla küçük bir tornavida gibi düz bir nesneyle işinizi görebilirsiniz. Bu iş için doğru araç soketle çip arasına yerleştireceğiniz bir ucu kıvrılmış ince bir metal parçadır. CPU yıu çıkartmak için karşılıklı kenarları azar azar kaldırarak çift soketten kurtarana kadar buna devam etmelisiniz.

Zif Soketler Nedir?

Zıf, Zero Insertion Force sözcüklerinin kısaltılması ile işlemciyi sokete oturtmak için tam da bu kadar kuvvete ihtiyaç duyarsınız. Yani 0.Zıf soketlerinde küçük bir kilitleme kolu vardır.Bunu kapattığınızda CPU yerine sıkı oturur. Yani sadece CPU yu yerine koyup kolu aşağı itmeniz yeterli olur.

İşlemci Yuvaları Nedir?

İntel entegre l2 tampon belleğiyle Pentıum pro işlemcisini tanıttıktan sonra seçtiği fiziksel paketin üretim maliyetinin çok yüksek olduğunu keşfetti. İntel tampon belleği ve mümkünse diğer bileşenleri bir işlemci paketine entegre etmenin kolay bir yolunu arıyordu. Ve bu işi yapmanın en iyi yolu olarak bir kartuş ya da kart tasarımını buldu. İntel yeni kartuşlarını alması içinde anakartlarda kullanılabilen yeni iki yuva türü tasarladı.

Slot1, Pentium II ve Pentıum III ve çoğu Celeron işlemcisine almak için tasarlanmış 242 bacaklı bir yuvadır. Slot2 temel olarak iş istasyonu ve hizmet birimleri için üretilen Pentıum II ve III Xeon işlemcileri için tasarlanmış 330 bacaklı daha karmaşık bir yuvadır. Slot 1 ile 2 arasındaki bacakları hariç en büyük fark slot2 nin tek bir kartta 4 adet ve üzeri işlemciyi barındıracak biçimde tasarlanmasıdır. Slot1 sadece tek veya çift işlemciye olanak verir.

Exit mobile version