Site icon Nedir ve Nasıl

Şişmanlık Nedir? Şişmanlıktan Kurtulmanın Yolları

Şişmanlık Nedir Şişmanlıktan Kurtulmanın Yolları

Şişmanlık Nedir? Şişmanlıktan Kurtulmanın Yolları Normal standartların üzerinde yağ ve vücut ağırlığına sahip olmaya şişmanlık denilmektedir. Fakat, vücudun ağır olması şişman olunduğunu göstermez. Bazen yüksek kas kitlesi de vücudu ağır yapabilir. Bu noktada önemli olan konu, yağ oranında olan artıştır. Bu nedenle yağ kitlesi ve vücut ağırlığı birlikte baz alınır.

Şişmanlık Nedir? Şişmanlıktan Kurtulmanın Yolları

Şişmanlığın ölçümünde BKİ değeri kullanılır. BKİ değeri, Vücut ağırlığının boya bölünmesi ile ortaya çıkar. BKİ değerinin 30’un üzerinde olması aşırı şişmanlık olarak kabul edilirken, 40 değerinin üzerinde olması ölümcül şişmanlık olarak kabul edilir. Şişmanlık alınan kalorinin harcanan enerjiden fazla olması ile oluşur. Bu nedenle fazla kaloriler yağ olarak depolanmaya başlar.

Neden Şişmanlıyoruz

Şişmanlamanın başlıca nedeni hareketsiz yaşam tarzıdır. Alınan kalori ile harcanan enerji aynı olsa bile hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız mutlaka kilo alırsınız. Çünkü, zamanla harcanan enerji katsayısı azalmaya başlayacaktır. Masa başında çalışanlar, hastalık nedeni ile hareketsiz kalanlar, evde sürekli dinlenenler ve sporu bırakanlar zamanla kilo almaya başlarlar. Bazı hormon hastalıkları, tiroid, böbrek üstü bezi, pankreas hastalıkları, depresyon, gebelik, bazı ilaç tedavileri şişmanlığa neden olurlar.

Şişmanlığa Neden Olan Etkenler

Kilo vermenin başlıca prensibi, süreklilik ve kararlı olmaktır. Bu nedenle, kilo verme için hayat tarzınızı değiştirmek ve belirli fedakarlıklar da bulunmak gereklidir.

Evde Yapılacaklar

Exit mobile version