Site icon Nedir ve Nasıl

Panik Atak Hakkında Her Şey

Panik Atak Hakkında Her Şey
Panik atak, son yılların en fazla görülen hastalıklarındandır. Panik atak hastaları çeşitli krizler geçirirler ve bu krizlerde öleceklerini düşünürler. Hastalık çok şiddetli ve kontrolün kaybedildiği hatta ölüm korkusu yaşanılan bir sürece sahiptir. Hasta, hiçbir zaman sorunun psikolojik olduğunu başlarda kabul etmez

Panik atak nedir
Panik atak, birden korku, kaygı ile başlayan ve çarpıntı, titreme, nefes alamama gibi fiziksel sorunlarla devam eden psikolojik ataklardır. Genelde, çeşitli fobileri olan insanlarda daha sık karşılaşılan bir durumdur.

Panik atak belirtileri nelerdir
Panik atakta başlıca belirtiler, yoğun korku ve kaygı, nefes darlığı, boğulma hissi, göğüste ağrı, terleme, titreme, bulantı, karın ağrıları, bayılma hissi, aklını ve kontrolü yitirme, ateş basması, üşüme, ürperme, ateş basması görülebilir. Yukarıda sayılan belirtilerden 4 tanesinin birlikte görülmesi panik atak teşhisi koydurur.

Panik atak nasıl oluşur
Panik atak hiçbir şekilde vücudun organları ile oluşan bir hastalık değildir. Kaygı, endişe ve korku yaşanması ile kişinin öleceğini düşünmesi zamanla panik ataklarına neden olur. Beyinden organlara stres olduğu ve bir atağın yaşanacağı iletisi yollandığından kişi direk olarak kendini bir atağın içinde bulur.

Panik atağın sebepleri nelerdir
Hayatta çeşitli stres yaratan durumlar travmalar panik atağın başlıca nedenleridir. Ölüm, boşanma vs. bu durumlara örnektir. Guatr, kalp hastalıkları gibi çeşitli hastalıklar ise panik atağı başlatabilir. Panik atak en fazla kadınlarda görülür ve kalıtımsal olduğu durumlarda vardır. Çocukluk travmaları, bastırılmış duygular, depresyon, fobi, çeşitli takıntılar ve psikiyatrik hastalıklar panik atağın tetikçisi olabilir.

Panik atak beklentisi
Panik atak geçiren insanlar, gergin ve mutsuzdur. Çünkü, panik ataklarının gelmesinden korkarlar. Hemen hemen hayatlarında olan her şey onlara korku verir ve panik atağın tetikleneceğini, ya da kalp krizi geçirip ölebileceklerini düşünebilirler. Bu nedenle, panik atak krizleri artabilir ve sıklaşabilir.

Agorafobili panik atak nedir
Panik atak yaşayan insanlarda açık alanlarda, metro, otobüs ve uçakla seyahat zordur. Bu insanlar başlarına bir şey gelirse hastaneye yetişemeyeceklerini ve ölebileceklerini düşünürler. Bu nedenle bazen yola çıkmazlar ve çalışma hayatına uyum sağlayamazlar. Böylece hem özgüven hem de sosyallikleri azalır. Bu tarz hastalara agorafobili panik atak hastaları denilir.

Panik bozukluğu nedir
Panik bozukluğu, panik atağın oluşabileceği endişesinin, üzüntüsünün ve ataklarda davranış değişikliği yaşamanın ismidir. Bu hastalar, bir süre kontrol altında izlenmelidir.

Exit mobile version