Site icon Nedir ve Nasıl

Organ Nedir

Organ Nedir

Organ Nedir? Organ Ne Demek? Organ Nedir Kısaca? Organ Ne Demektir? Organ Hakkında Bilgi?

Organ Nedir, Organ biyolojide belirli bir görevi veya görevler bütününü yapan doku grubudur. Latince organum alet, araç sözcüğünden türemiştir Sıradan hayvanlar insanlar dahil, kalp, akciğer, beyin, göz, mide, dalak, pankreas, böbrekler, karaciğer, bağırsaklar, deri, rahim ve idrar torbası gibi organlara sahiptirler.

Organ Nakli Nedir

görev yapmayacak kadar hasta ve hatta bedene zararlı hale gelen bir organın, bir yenisi ve sağlamı ile değiştirilebilmesi işlemineorgan nakliveya organ transplantasyonu denilir.

organ naklinin şu anki durumu nedir günümüzde göz, böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik iliği, kalp akciğer, kemik ve ince barsak en çok nakledilen organlardır. bu nakillerde organlar hemen hemen daima ölülerden yada 1. derecedeki akrabalardan sağlanmaktadır. örneğin kalp hastalığından ölmüş bir kişinin sağlam kornea ve böbrekleri alınıp, görmeyen insanlara yada böbrek hastalarına nakledilmektedir.

kronik böbrek yetmezliği hastalığı üremi nedir vücudumuzda çok önemli görevler yapan böbreklerimiz taş, şeker hastalığı, nefrit, yüksek tansiyon, mikroplar, yaralanmalar veya kullandığımız ilaçlar nedeniyle hastalanabilir. bu hastalıkların bazıları tedavi edilirken, tedavi ile düzelmez gittikçe ilerleyerek kişiyi ölüme götürür. tedavi edilmeyen ilerlemiş bu tür böbrek hastalıklarına üremi kanda üre miktarının yükselmesi son dönem böbrek yetersizliği veya kronik böbrek yetersizliği gibi adlar verilmektedir.

kronik böbrek hastasının ne gibi şikayetleri olur bu hastalarda bulantı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, güçsüzlük, burun kanaması, kaşıntı, nefes darlığı, öksürük, vücudunda şişlik, uykusuzluk, kramp, huzursuzluk gibi şikayetler vardır. bazıları birden nefes darlığı veya koma hali ile hastaneye kaldırılır.

türkiyede kronik böbrek hastası çok mudur türkiyede her yıl 3.000 kişinin kronik böbrek yetmezliğine girdiği tahmin edilmektedir. sağlık bakanlığından alınan rakamlara göre 2001 şubat ayı itibariyle 19.609 diyaliz hastası mevcut olup, bunların 18.063üne hemodiyaliz, 1546 sına periton diyalizi uygulanmaktadır. bu hastaların ne yazık ki çoğu genç olup, genellikle 2040 yaşları arasındadır.

kronik böbrek hastalığının tedavisi var mıdır her iki böbreği de çalışmayan bu hastalar için, hasta böbrekler yerine suni böbrekler yapıldı. suni böbrek yada diğer adıyla hemodiyaliz bir süzgeçtir. idrarı kana karışmış bu hastalar haftada üç gün hastaneye giderler, kanları damardan bir boru ile hastaya alınıp bu süzgeçten geçirildikten sonra yine bu boru ile hastaya verilir

bu tedavi ile hastalar ayakta kalmaktadır. ancak suni böbrek bizim böbreğimizin yaptığı her şeyi yapamaz. bu yüzden de hastalar tamamıyla iyileşemezler. bir diğer tedavi biçim,i ise periton diyalizdir. bu tedavi biçiminde ise hastalar karın boşluğuna takılacak bir kateter yardımıyla tedavilerini sürdürürler. bu tedaviler pahalı olduğundan genellikle sadece devlet yardımı görenler tedavi olabilirler. bu nedenle suni böbrek yerine geçecek çareler aranmış ve böbrek nakliortaya çıkmıştır.

böbrek nakli nedir böbrek nakli kronik böbrek hastasına, ülkemizde genellikle olduğu gibi sağlıklı bir insandan veya ölüden alınan böbreğin vücuda takılması işlemidir. böylece hasta yeniden sosyal yaşamına kavuşmaktadır. hemodiyaliz makinesi ile bağımlı bir yaşam sürdürmek zorunda iken kontrollü ama diyalize bağlı olmayan bir yaşama geçebilmektedir.

böbrek nakli için organlar nasıl sağlanıyor çok sayıda böbrek hastasına aile fertlerinden böbrek bulma güçlüğü yüzünden, trafik kazalarında hayatını kaybedenlerde olduğu gibi ölülerden böbrek alıp hastalara takma çareleri aranmış ve bunda başarılı olunmuştur. yeni ölmüş kişilerden alınarak yapılan böbrek takma işlemine kadavradan böbrek nakli denmektedir. yaşamını henüz kaybetmiş kişiden alınan iki böbrek uygun doku grubunda böbrek bekleyen iki kişiye takılmakta, bir insanın ölüsü iki kişiye hayat vermektedir. bu güzel olaya rağmen yinede böbrek hastaları için yeterli ölü böbreği bulunmamaktadır. bunun nedeni yeni ölmüş kişinin başında bulunan yakınlarını ölülerinden böbrek alınmasına rıza göstermeyişleridir.

organ bağışına ihtiyaç var mıdır evet bir çok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken ölmektedir. bağışlanmış bir organ, başarılı bir nakilden sonra, gerçek bir yaşam armağanıdır. siz, bir yaşam armağan etmektesiniz

türkiyede böbrek nakli ne zaman başladı türkiyede ilk başarılı böbrek nakli 1975 yılında hacettepe hastanesinde dr. mehmet haberal ve ekibi tarafından yapılmıştır. canlıdan canlıya yapılan bu ilk nakilden sonra 1979 yılında organ ve doku alınması, saklanması ve nakli hakkında2238 sayılı kanun çıkarılmış ve bu yasa 1982 yılında yeniden düzenlenerek ölüden organ alınmasını yasal tedbirlerle ortaya koymuştur

Exit mobile version