Site icon Nedir ve Nasıl

Korku Nedir

Korku Nedir

Korku Nedir, Korku bilinçli olarak tanınan dış tehlike kaynak­larına karşı gösterilen emosyonel tepkiye korku denir. Günlük hayatımızda huzursuzluk ve ürkme halinden dehşet duygusuna kadar sübjektif olarak değişen korku, de­receleri yaşarız. Korkunun bedensel veya fizyolojik belirti­leri ise otonom sinir sisteminde ve iç salgı bezlerinde meydana gelen değişmelerdir. Korkunun, arkasından yapılan kan muaye­nelerinde serumda bazı maddelerin adre­nalin, kortizol gibi artmış olduğu görülür. Deri damarlarının büzülmesi kılların dikil­mesi urperme, kan dolaşımının artması, nabzın hızlanması, terleme ve titreme tremor insanda görülen tipik korku belirti­lendi.

Anksiete veya huzursuzluk denilen halde ise korku kaynağı bilinmediği halde psiko­lojik bir gerginlik vardır. Psikolojik bozuk­luklar arasında hastalık derecesine varan korkuya ise fobi adı verilir. Fobileri olan insanlar bazı durumlara, kimselere veya nesnelere özel bir anlam verirler ve bun­larla karşılaştıkları zaman korku duyarlar.

Ruh hastalıkları arasmda çeşitli fobik reaksiyonlar agorafobi, klaustrofobi vb. var­dır Yabancılardan korkmak, ksenofobi, sos­yal korku şekli, kedi, köpek, fare, örümcek ve yılan korkusu özel korku biçimleridir.

Exit mobile version