Site icon Nedir ve Nasıl

Kabızlıktan Kurtulmak için Ne Yapmalı

Kabızlıktan Kurtulmak için Ne Yapmalı

Kabızlıktan Kurtulmak için Ne Yapmalı? Kabızlık, birçok kişinin yaşamakta olduğu bir sağlık sorunu olup, kabızlıktan kurtulmak ve bu sorunu tümden gidermek isterler. Bu konuda yapılan araştırmalarda kabızlık sorunu yaşamakta olan insan sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olduğudur. Kabızlık sorunu yaşayanlar adeta bir kabus yaşarlar. Bu durum insanı fizyolojik yönden negatif etkiler ve önemli denebilecek psikolojik zararlar yaşatabilir.

Kabızlık Nedir?

Kişi dışkılamayı güçlükle ve uzun sürede yapıyorsa, dışkılama için gereğinden fazla efor sarf ediyorsa ve dışkılama zaman aralıkları oldukça seyrek gerçekleşiyorsa bu kişilerin kabızlık sorunu olduğunu söyleyebiliriz.

Kalın bağırsağın fonksiyonlarını sağlıklı şekilde devam ettirebilmesi için önemli olan dışkılama, normal kişilere haftada en az 3 kez olmalıdır. Kabızlık en fazla kadınlarda görülür. Yaş ilerlediğinde kabız olma olasılığı daha da yükselmektedir. Bunun yanı sıra, çocukluk döneminde en çok görülen problemlerden biridir.

Kabızlığın Nedenleri Nelerdir?

Beslenme alışkanlığı ile doğrudan ilintili olan kabızlık sorunu, sağlıklı beslenmeyen ve bu bilince sahip olmayan kişilerde sıklıkla yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak yetersiz ve dengesiz beslenme sonucunda, hareketsizlik, bağırsak hastalıkları, kullanılmakta olan bazı ilaç çeşitleri, Zeka geriliği gibi tuvalet alışkanlığı verilemeyen kişiler, psikolojik etkenler, iklim değişiklikleri, yer değişiklikleri, karın kaslarının yeteri kadar kasılmaması, menenjit gibi akut ateşli hastalıklar kabızlığın nedenleri olarak sayılabilir.

Kabızlık, insanların hemen hepsinde belli bir dönem yaşanan sorunlardan biridir. Burada önemli olan şey, yaşanan kabızlığın kaynağını belirlemek ve kronikleşmeden çözüm bulmaktır.

Laksatif-pürgatif Kullanımı

Kabızlık kişiye büyük sıkıntı veren sorunlardandır ve biran evvel bu sorun bertaraf edilmek istenir. Bunun için hemen laksatif olarak adlandırılan kabızlık giderici ilaçlar kullanılmaya başlanır. Bu tür ilaçlar kabızlığı geçici süreliğine iyileştirmekte ve uzun müddet kullanıldığında da bağırsak tembelliğine sebep olurlar. Dolayısıyla, hekime danışmadan kesinlikle laksatif-pürgatif kullanılmaması gerekir.

Kabızlığı Gidermeye Yarayan Pratik Öneriler

Araştırmalar ve çalışmalara göre kabızlık problemi olan kişiler düzenli şekilde yürüyüşlerini yaptıkları ve gün içinde de posalı gıdalar ve yeterli su tüketimi yaptıklarında bu sorunlarından kurtulabilmektedirler.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir

Su Tüketin

Erkekler günde en az 3,7 litre sıvı ve kadınlar 2,7 litre içmelidir. Zira sert, kuru dışkı kabızlığın en yaygın nedenidir ve yeterince su içilmesi vücudu uygun şekilde sulandırır ve dışkının geçmesini kolaylaştırır. Su ve meyve suları kabızlıkla mücadele için en iyisidir.

Lifli Yiyecekler Tüketin

Lifli yiyecekler doğal bir müshil görevi görürr. Kabızlık sorununu yaşamamak için günlük diyetinize en az 20-35 gram lif dahil etmelisiniz . Lif bakımından zengin yiyecek kaynakları arasında Brüksel lahanası, elma, incir, kepekli tahıl ve siyah fasulye bulunur.

Kabak, susam, ayçiçeği veya keten tohumu gibi tohumlar ve kuruyemişler de iyi lif kaynaklarıdır. Bununla birlikte, bir uyarı: kanama bozuklukları, bağırsak tıkanıklıkları veya yüksek tansiyon varsa, keten tohumu yemeyin. Hamile ve emziren anneler de keten tohumundan kaçınmalıdır.

Kuru Erik Tüketin

Erik sadece lif bakımından zengin değil, aynı zamanda kabızlığı doğal olarak gideren bir dışkı gevşetici şeker olan sorbitol içerir. 100 gram kuru erik 14.7 gram sorbitol içerir. Bununla birlikte, birçok insan gibi siz de eğer kuru erik tadı sevmiyorsanız, bir bardak erik suyunu çabucak yudumlayabilirsiniz. Meyve suyu meyveden daha az lif içermesine rağmen, yine de işe yaramasına yardımcı olacaktır.

Kuru eriklerin etkisini göstermeye başlaması biraz zaman alır, bu nedenle bir veya 2 saat beklemenizi tavsiye ediyoruz. Kaynak: Kabızlıktan Kurtulmak için Ne Yapmalı

Exit mobile version