Site icon Nedir ve Nasıl

Hüseyin Akbaş Hayatı? Hüseyin Akbaş Kimdir?

Hüseyin Akbaş Hayatı

Hüseyin Akbaş Hayatı? Hüseyin Akbaş Kimdir? dünya şampiyonu Türk güreşçisi. 1933 senesinde Tokat’a bağlı Muhat köyünde doğdu. Güreşe doğum yeri olan köyde başladı. Ayağı sakat olmasına rağmen kabiliyet ve tekniğiyle dikkatleri üzerine çekti. Yaşar Doğu, onun bu özelliğini fark edip minder güreşine başlamasını sağladı. Kısa bir müddet içinde. Türkiye Şampiyonluğunu kazanarak milli takıma girdi. 1966’da güreşi bırakıncaya kadar seksen beş defa milli oldu. 52 ve 57 kilolarda Türkiye şampiyonluklarını uzun yıllar elinde tuttu.

1954 senesinde ilk dünya şampiyonluğunu kazandı. 1955’te greko-romende dünya üçüncüsü, 1956 senesinde serbest stil 52 kiloda Dünya Kupası Şampiyonu ve Olimpiyat Üçüncüsü oldu. 1957, 1958, 1959, 1962 dünya ve 1960 Balkan şampiyonalarında serbest stil 57 kiloda altın madalya kazandı. 1964 Tokyo Olimpiyatlarında ikinci oldu.

1966 senesinde güreşi bıraktıktan sonra ticaretle uğraşan Hüseyin Akbaş, 1989 senesinde Tokat’ta öldü.

Dünya şampiyonu milli güreşçi Hüseyin Akbaş, vefatının 30. yıl dönümünde memleketi Tokat’ın Almus ilçesine bağlı Çevreli Beldesinde anıldı.

Şampiyon Akbaş’ın mezarı başında düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı, törende yaptığı konuşmada, Dünya Şampiyonu Hüseyin Akbaş’ın azmin, çalışkanlığın sembolü olduğunu söyledi. Akbaş’ın o zamanki şartlarda bu coğrafyaya bakıldığında asla mücadeleden vazgeçmeyen, yılmayan, yılgınlık göstermeyen, belirlediği hedeflere azimle kararlılıkla giden bir yiğidin adı olduğunu ifade ederek,”Hüseyin Akbaş ikinci olarak bana şunu ifade ediyor.

Hüseyin Akbaş Hayatı?

Sayısız dünya şampiyonlukları almış, milletimizin göğsümüzü kabartmış, bağımsızlığımızın sembolü İstiklal Marşımızı sayısız yabancı ülkelerde dinletmiş, ulusal onurumuz, haklı gururumuz olmuştur. Bir millete, bir sporcuya verebileceği bundan daha büyük bir onur, bir gurur olabilir mi? Ne yapmış İstiklal Marşımızı söyletmiş. Haklı onurumuz, gururumuz olmuş. Ama sadece İstiklal Marşımızı söyletmemiş, ya da bağımsızlığımızın özgürlüğümüzün sembolü Türk Bayrağımızı göndere çektirmemiş. Bir milletin zekasını, gücünü, karakterini, ahlakını, yetenek ve yetilerini milletler arası arenada göstermiş. Böylece Türk milletinin zekasını, kudretini, çalışkanlığını, çevikliğini bütün dünya milletlerine göstermiş. Bize yaşattığı ikinci bir gurur. Hüseyin Akbaş başka ne yapmış? Memleketin meselesini dert etmiş.

Madalyalar kazanmış, Dünya,Olimpiyat ve Avrupa şampiyonlukları kazanmış. Aktif sporu bıraktıktan sonra da doğduğu, büyüdüğü, ekmeğini yediği, suyunu içtiği, havasını teneffüs ettiği, hayatını ve yaşamı beraber paylaştığı insanları terk etmemiş. Onların derdini dert edinmiş, problemlerini yüreğinde hissetmiş, milletin derdiyle hemhal olmanın, onların dertlerini yürekte hissedip çözmenin ne demek olduğunu milletine anlatmış, hayırlı hizmetler yapmış. Bu yüzden de anlamlı ve önemli. Hüseyin Akbaş aynı zamanda centilmen. Küçük yerlerden çıkmış dünya çapında madalyalar kazanmış, Türk milletinin centilmenliğini, nezaketini yansıtmış. Bize bir sürü güzel örnek bırakmış. Hepsinin yanın da gelecek kuşaklara umut bırakmış. Heyecan, hedef bırakmış. Bu kadar güzellikleri bırakan rahmetli Hüseyin Akbaş’ın anne ve babasını, yetişmesinde, başarısında emeği geçen, katkı sağlayan herkesi rahmet anıyorum, kalanlara sağlık diliyorum.”diye konuştu.

Çevreli Belde Belediye Başkanı Ercan Gürer ve şampiyon güreşçinin kızı Semra Akbaş Esen’in konuşmalarının ardından mezar başında Kur’anı Kerim okunarak merhum Hüseyin Akbaş için dua edildi. Yapılan törenin ardından Akbaş’ın anısına Çevreli Hüseyin Akbaş Güreş Eğitim Merkezi’nde ‘Minikler Serbest Güreş Şampiyonası’ düzenlendi. 10 kategoride kilolarına göre mücadele eden güreşçilere ödülleri Vali Dr. Ozan Balcı ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Hüseyin Akbaş Hayatı?

Kendine has en iyi uyguladığı Güreş Teknikleri Sakat ayağını öne uzatıp rakibi o ayağıyla uğraşırken yaptığı oyunlarla rakiplerini mağlup etmesi.

Milli Takım Antrenörlüğü yaptı. Tokat İli Almus İlçesinin Belediye Başkanlığını yaptı. 1989 yılında hayatını kaybetti. Hüseyin Albaş’a Allah’tan rahmet diliyoruz.

Exit mobile version