Site icon Nedir ve Nasıl

Hipertimezi Nedir? Hipertimezi Ne Demek?

Hipertimezi Nedir

Hipertimezi Nedir? Kişisel geçmiş hakkında otobiyografik bir belleğe sahip olma olayına hipertimezi deniliyor.Bu hastalıkta kişiler, geçmiş yaşamda yaşanılan tüm anıları dakika dakika hatırlamaktadır. Halk arasında hiçbir şeyi unutmamak hastalığı olarak bilinen bu hastalık aslında ciddi nörolojik bir hastalıktır.

Hipertimezi Nedir? Hipertimezi Ne demek?

Araştırmaya göre dünyada 12 kişi bu hastalıktan müzdariptir.Çok nadir görülen bu hastalık aslında bir armağan gibi görünse de kişinin geleceğe dönük tüm planlarını bozmakta ve hayatı sekteye uğratmaktadır. Tıp içinde üstün bellek olarak tanımlanan bu kişiler, geçmişte yaşadıkları olayları dakikası dakikasına hatırlarlar. Özetle hiçbir anı ve an unutulmaz sürekli olarak hatırlanır. Beynimiz genelde yaşadığımız gün içinde sadece önemli olan olayları hatırlar fakat hipertimezi tanısı koyulan hastalar, o gün kiminle konuştuklarını, kıyafetleri saniyesine kadar hatırlayarak size söyleyebilirler.

Hipertimezi Belirtileri Nedir?

Hipertimezi hastaları genelde sadece kendi hayatları ile ilgili olan konuları hatırlarlar. Sadece kendi hayatları ile ilgili konuları hatırladıklarından o dönem olan diğer konuları hatırlamazlar.

Daha çok küçük yaşları örneğin 10 yaşında Salı günü yediği yemeği ve oynadığı oyunu hatırlarlar.

Otobiyografik bellekleri çok gelişmiş olmasına rağmen, ezberleme becerileri ve diğer konuları öğrenme becerileri normal sınırlardadır.

Genelde hipertimezi hastaları, sürekli olarak geçmiş hayatlarını düşündüklerinden gelecekleri ile ilgili planlama yapmakta zorlanırlar.

Hipertimezi Nedenleri Nelerdir?

Hipertimezi tanısı alan kişilerde yapılan araştırmalarda beynin hafıza kısmının normalden büyük olduğu görülür. Normal büyük olan bu genişleme nedeni ile hafıza becerileri çok gelişmiş olur. Bazı uzmanlara göre ise, hatırlama ve depolanan bilginin geri çağrılmasında beynin özel bir kod sistemi kullandığına inanılır.

MR görüntüleri incelenen bu hastalarda, beynin sol ve sağ alın korteks, ön singlut kıvrımı, kaudat çekirdek ve temporal lob kısımlarında genişlemeler görülebilir. Bu tarz genişlemeler, beynin kişisel olan anılarını unutmamasını sağlamaktadır.

Hipertimezi konusunda dünyanın en meşhur insanı, Brad Williams’dır. İnsan Google isimli bu adam, hayatından seçilen bir günde neler yaptığını arka arkaya rahatlıkla sıralamaktadır. Brad, hayatında olan olaylar yanı sıra o gün dünyada olan olayları da unutmamakta ve hatırlamaktadır.

Exit mobile version